Transtema - Fortsatt intressant trots rusning

Vi har i efterdyningarna av covid-19 försökt hitta köpvärda aktier i sektorer som bara påverkas lindrigt av pandemin, eller i bästa fall även påverkas positivt.

Transtema Fortsatt intressant trots rusning

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1804 (26 augusti 2020)

TRANS | First North | 10 kr  | KÖP

Förutom e-handel, spelbolag, vissa forsknings och biotechbolag, mjukvaruföretag samt bygghandeln har ett tema varit företag inom digital infrastruktur. Dataanvändningen har i spåren av pandemin ökat kraftigt och själva infrastrukturen har också i många länder klassats som samhällskritisk, vilket gör att vi framöver kommer att få se betydande investeringar. Investeringarna gynnas även kraftigt av teknikskiften som 5G och IoT som ytterligare ökar datamängderna kraftigt.

Så här långt har också utfallet på dessa köpråd varit riktigt positiva. Bara den senaste tremånadersperioden har köpråd som fibertillverkaren Hexatronic stigit med 30%, och data och telekommunikationsbolaget Alcadon med 40%. Ännu bättre har Transtema som arbetar med service och drift av digitala kommunikationsnät gått, även om vi i detta fall inte var lika snabba på bollen. När vi åsatte aktien en spekulativ köprekommendation i samband med en analys som publicerades den 30 juni, stod aktien i drygt 8 kr och har sedan dess stigit nästan 25%. Ser vi över en sexmånadersperiod uppgår dock uppgången till nästan 80%.

Sedan vi sist tittade på aktien har också en ny kvartalsrapport nyligen presenterats, nämligen det andra för året. Initialt såg rapporten något svag ut men vid närmare läsning tycks det uppenbart att den positiva utvecklingen de senaste kvartalen fortsätter efter att bolaget i fjol avvecklade affärsområde Infrastructure.

Annons

Nettoomsättningen i kvartalet för kvarvarande verksamhet minskade visserligen med 4,7% till 343,7 Mkr (360,7), men det var bättre än nedgången på 7% i Q1, trots att Q2 rimligen borde ha påverkats betydligt hårdare av effekter från covid-19. Bolaget har märkt av en något minskad försäljning som en direkt följd av att servicepersonal på grund av corona inte har kunnat göra jobb på äldreboenden, samt att planerad nybyggnation i vissa fall har skjutits på framtiden.

Även resultatutvecklingen såg initialt svag ut men visade sig vara minst lika bra som väntat. Rörelseresultatet för kvarvarande verksamhet kom in med en marginell förlust på -0,1 Mkr (-19,9), men påverkades då av kundförluster som kom från entreprenadprojekt från åren 2016–2017 på cirka 14 Mkr (0). Rörelseresultatet skulle annars justerat ha varit cirka 14 Mkr (-19,9), motsvarande en rörelsemarginal på 4,1% (neg). Om vi har förstått det korrekt så innehåller resultatet även en negativ resultateffekt på närmare 9 Mkr efter att skiljedomstolen i ett mål mot Huawei bara tilldömde Transtema 4,4 Mkr samt ränta av det totala kravet på 13 Mkr, vilket har kostnadsförts i Q2.  

Med ett par större order under första halvåret, dels för 3GIS och dels storordern från Telia (värde 1,3 miljarder på 5 år) kan hösten bli intensiv med snabb expansion för att täcka hela Sverige. Bolaget räknar bland annat med omfattande nyanställningar och nyetablering på ett flertal orter i norra Sverige.

Trots rusningen på börsen för bolagets aktie är heller inte värderingen speciellt utmanande. Justerat för engångsposter som den i Q2 finns fortfarande goda möjligheter att vinsten per aktie i år överstiger 1 kr och kanske ytterligare en femtioöring till året därpå, vilket innebär att P/E-talet fortfarande inte är högre än cirka 10 respektive 7 för nästa års vinst.

Det ska inte stickas under stol att aktien har hög risk då bolaget har utvecklats svajigt sedan börsnoteringen 2015, men goda förutsättningar för branschen de kommande åren gör att aktien fortsatt är värd en spekulativ köprekommendation. Inte minst gäller det marknaden för mobil infrastruktur där utbyggnaden av 5G och nedmontering av 3G kommer att hålla uppe tillväxten. Vi behåller riktkursen på 12 kr men kan tänka oss högre nivåer på sikt om utvecklingen blir den vi hoppas.    

Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2020-08-28 12:06:00
Ändrad 2024-11-13 08:02:56