Unibap – Molntjänster till rymden
Om en verksamhetsbeskrivning låter som science fiction, är det inte sällan ett varningstecken. I vissa fall har man, emellertid, lyckats att göra visioner kring rymden till verklighet. Ett sådant exempel är Unibap.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1919 (18 december 2021)
UNIBAP | First North | 59 kr | KÖP
Baserat på erfarenheter från mångårig utforskning av rymden samt på utveckling av tillförlitliga industridatorlösningar och robotiklösningar, har man byggt upp ett bolag med ambitionen att transformera rymdindustrin. Det vill man åstadkomma genom att etablera en ny strandard för autonoma AI- och molndatorlösningar. Utöver det kombinerar man artificiell intelligens med vision-teknik och robotik för att skapa smarta och effektiva automationslösningar i en rad olika branscher.
Utifrån en gemensam teknisk grundplattform för AI, har bolaget valt att fokusera på tre områden. För det första utvecklar och levererar man inom Rymd intelligenta lösningar för avancerad data management. Detta innebär framförallt att analys av data och beslut tas direkt på plats i rymden och att endast relevant information skickas ned till jorden eller kommuniceras till andra satelliter i nätverket.
Det adresserade marknadssegmentet ”Micro/nanosatellites” växer med en årlig uppskattad marknadstillväxt på 20% och experterna på Research & Markets tror att det totala värdet kan öka till cirka 35 miljarder kr år 2026. Rymdmarknaden i sin helhet förväntas under samma period öka från 3 500 miljarder till 5 500 miljarder kr per år.
Unibaps lösning bygger på robusta datorer för den extrema miljö som rymden innebär och ligger i framkant vad gäller att hantera strålningen som finns i rymden. Med ”SpaceCloud” har man dessutom skapat en flexibel och kraftig infrastruktur som erbjuder molntjänster med intelligent databearbetning, sensorhantering och lagring av dataanalyser för anpassad spridning av relevant information. Till skillnad från de flesta satelliter som i dag endast har ett statiskt användningsområde och saknar förmåga för avancerad analys av data, erbjuder SpaceCloud möjligheten att växla mellan applikationer och uppgradera de även efter uppskjutning.
Inom affärsområdet Rymd är de typiska kunderna aktörer som vill förädla data ombord på rymdsystem för att öka nyttjandegraden i begränsade datalänkar och erbjuda snabbare informationsförädling. En kund kan tex vara ägare, sköta driften av eller hyra utrymme i rymden och på listan hittar man tungviktare som Lockheed Martin, NASA, ESA och Amazon Web Services.
Bolagets andra fokusområden rör automatiserad kvalitetssäkring, samt intelligent och flexibel automation inom industrin. Beroende på kundens behov levererar man enbart mjukvara för befintliga visionssystem eller nyckelfärdiga produktionsceller med vision och robotik. Konkret handlar det i huvudsak om lösningar för kvalitetsinspektion, identifiering, positionering samt plockning. Kunderna är för det mesta klassiska industribolag, men även systemintegratörer.
Ett tecken på den höga kvalitén är att Sandvik Materials Technology valde för några månader sedan att lägga en order gällande en pilotinstallation för avsyning av rör. Steget togs efter en lyckad förstudie under våren där flera typer av högkvalitativa rör avsynades i mindre skala.
Överlag befinner sig Unibap i en spännande period och under Q1 i det brutna räkenskapsåret 2021/22 (juli - september) hade man en stor framgång i och med den lyckade uppskjutningen av SpaceCloud-lösningen på D-orbits ION-Wild Ride Mission. Därmed har man blivit den första aktören som har lyckats ta nyckelfunktioner för datahantering i bruk i rymden.
Missionen har verifierat att samtliga förinstallerade applikationer fungerar och levererar data som planerat, vilket har skapat förutsättningar för intäktsströmmar från debitering för tid och resursutnyttjande på satelliter. För några veckor sedan utökades dessutom samarbetet med D-orbit met ytterligare en rymdmission planerad till januari 2022. Missionen blir den första där applikationer på SpaceCloud i realtid analyserar satellitbilder.
Förhoppningsvis är grunden nu lagd för att skala upp försäljningen på allvar. Under räkenskapsåret 2020/21 omsatte man nämligen inte mer än 12,7 Mkr, och även om tillväxten uppgick till 70%, jämfört med samma period i fjol, handlade det om endast 4 Mkr under redan omnämnda Q1. Kostnadsbasen är dessutom relativ hög, då verksamheten är baserad på FoU med dyra medarbetare såsom ingenjörer och projektledare. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick följdriktigt till -4,9 Mkr och bolaget är tills vidare beroende av externa kapitaltillskott. Det senaste tillförde bolaget nästan 38 Mkr och i slutet av september hade man en nettokassa på nästan samma belopp.
Störst hopp på en meningsfull intäktsökning på kort sikt ger avtalet man skrev i juni med ett israeliskt flygindustribolag med ett värde om nästan 2 Musd och leverans under 2021-2023. Avtalet innehåller dessutom en option på en volymbeställning om upp till 50 rymdflygningsenheter. Det bådar förstås gott men icke desto mindre lämpar sig aktien som köpkandidat enbart för den allra mest riskbenägna, då börsvärdet redan överstiger 525 Mkr. På strikt värderingsmässiga grunder är det därför orimligt att utfärda en köprekommendation, men i takt med att nya avtal rullar in kan aktien mycket väl fortsätter stiga.