Unlimited Travel Group – Resväskan väntar

Få branscher har drabbats lika hårt av Covid 19-pandemin som reseindustrin.

Unlimited Travel Group Resvskan vntar

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1838 (10 januari 2021)

UTG | First North | 9,85 kr

Inställda resor, uteblivna intäkter och krav på återbetalning har satt sina spår och många aktörer måste kämpa för sin överlevnad. Vissa, som charterbolaget Solresor, klarade sig inte och gick i konkurs. Andra, som specialisten för specialresor Unlimited Travel Group (UTG), har lyckats hålla sig flytande tack vare goda reserver och kapitaltillskott från ägarna. Coronaeffekten syns emellertid med all tydlighet på aktiekursen som har slaktats med över 60% under senaste året.

Annons

UTG är en koncern som äger små till mellanstora, nischade rese- och konferensföretag som erbjuder unika upplevelser med fokus på kvalitet och personlig service. Genom att arbeta tillsammans får man skalfördelar och dra nytta av satsningar som till exempel gemensamma bokningssystem. Erbjudandet riktar sig både till privatkunder och företag, där man bland annat anordnar konferens- och kick-off resor. Generellt är kunderna resvana, har en god disponibel inkomst och söker en individuell upplevelse.

Omsättningsutvecklingen före corona har varit god med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 11,25% mellan 2015 och 2019, bland annat tack vare en serie förvärv. Så sent som 2019 levererade man ett nytt omsättningsrekord med drygt 697 Mkr, samtidigt som man har varit lönsamma under många år. Inför verksamhetsåret 2020 pekade bokningsläget på ytterligare ett rekordår, men sedan kom pandemin och resten är som man säger historia.

Under de första nio månaderna 2020 minskade koncernens omsättning med hela 371,4 Mkr, jämfört med samma period året innan, till 130,4 Mkr. Samtidigt rasade rörelseresultatet (EBITA) med drygt 40 Mkr till -31,5 Mkr, trots att samtliga bolag har sedan mars korttidspermitterat all personal i enlighet med regeringens stödpaket och förhandlat ner lönerna. Som kanske enda ljusglimt lyckades dotterbolaget Creative Meetings konvertera flera traditionella events till digitala- eller hybrid events, vilket resulterade i positiva kassaflöden och resultat.

Det var dock långt ifrån tillräckligt för att täcka upp för intäktsbortfallet och kassaflödet från den löpande verksamheten har mellan januari och september varit -33,5 Mkr. Det kan ställas i relation till de 32,6 Mkr i likvida medel som fanns på balansräkningen vid slutet av 2019, vilket förtydligar varför den tidigare komfortabla finansiella ställningen har ändrats radikalt. Följdriktigt blev man under september tvungna att genomföra en företrädesemission på cirka 10 Mkr.

Dessvärre har situationen blivit ännu mer allvarlig sedan dess, i och med den andra vågen av smittspridning och i mitten av december annonserade UTG att man behöver ytterligare en företrädesemission på 35 Mkr för att stärka rörelsekapitalet. Ledningens bedömning är numera att det förvärrade coronaläget kommer bestå till dess vacciner och andra åtgärder medför att resandet åter når mer normala nivåer. Samtidigt påpekar vd Jens Stenseth att han ser möjligheter till förvärv och andra konsolideringsmöjligheter inom reseindustrin.

På lite sikt är han dessutom fortfarande optimistisk att ta sig genom krisen som en av vinnarna i branschen. Bokningsläget för 2021 var så sent som i slutet av september fortfarande stark och dialogen med kunderna visar att det kommer finnas ett stort uppdämt resebehov när det igen är möjligt att resa. Flera av bolagen har jobbat med produktutveckling av nya rese- och möteskoncept i närområdet, såsom vandringar i fjällen och segling i skärgården. Givet de senaste veckornas händelser lär det dock finnas en påtaglig risk att UD återigen förlänger sin reseavrådan som för tillfället gäller till och med den 31/1.

I takt med att fler och fler länder kommer vaccinera sina medborgare bör läget så småningom normaliseras och efter ett mellanår i år, finns berättigade förhoppningar att omsättningen år 2022 kan återhämta sig mot tidigare nivåer. UTG har starka varumärken med ett utbud riktad mot välinformerade kunder som vill ha en unik resa som i de flesta fall inte går att boka själv utan hjälp av specialister. Det är dessutom inte helt osannolikt att många vill unna sig något extra i form av en skräddarsydd upplevelseresa när möjligheten väl ges igen.

Genom det interna förbättringsarbete som genomfördes under 2019 och flera år med digitaliseringsinitiativ har man bantat ner kostnadskostymen vilket borde synas i lönsamheten när volymerna kommer tillbaka. Teckningstiden för den senaste emissionen löper mellan den 2:a och den 19:e februari, men om vi utgår från en teckningsgrad på 100% och använder dagens aktiekurs uppgår börsvärdet till omkring 105 Mkr. Justerat för nettokassan efter emissionen motsvarar det 5,4x rörelseresultatet 2022, i vårt scenario där vi räknar med en återhämtning mot tidigare omsättningsnivåer. Värderingen reflekterar därmed dagens ansträngda situation, men inte bolagets framtida potential vilket lockar vår spekulativa ådra.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-01-11 09:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:16:05