Uppsida på 30 procent - Hög förvärvstakt lockar
Under hösten har förvärvstakten ökat rejält och lönsamheten förbättras. Här är det köpläge.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1825 (11 november 2020)
DORO | Small Cap | 42,9 kr | KÖP
För telefon- och telecarebolaget har de senaste månaderna präglats av intensiv förvärvsaktivitet, med inte mindre än tre affärer sedan mitten av augusti. Det är en essentiell del av den strategiska transformationen mot att bli europeisk marknadsledare inom välfärdsteknik, dvs digital vård och omsorg i hemmet, stationära och mobila trygghetslarm, fjärrtillsyn och larmmottagning.
Förvärven framstår som mycket intressanta, för det första eftersom de ökar den geografiska närvaron i Storbritannien, och för det andra eftersom ledningen lyckades stärka den tekniska förmågan av bolagets mjukvaruplattform. Det sistnämnda gör man genom integrationen av Victrix SocSan som har den första helt digitala molnbaserade vårdplattformen på marknaden, vilket ger Doro nya möjligheter att utveckla och erbjuda samordnade och proaktiva tjänster, både inom ordinärt- och särskilt boende.
Genom expansionen på Europas största marknad, Storbritannien, är bolaget numera en av de två största aktörerna med drygt 250 000 anslutna trygghetslarm. De senaste förvärven Eldercare och Careline adderar sammanlagt runt 65 Mkr i årsomsättning, vilket kan jämföras med Doro Cares totala nettoomsättning på 477 Mkr i fjol. Under de första nio månaderna 2020 stod Storbritannien och Irland redan för 43% av affärsområdets intäkter och kommer alltså öka ytterligare i betydelse framöver.
För tillfället befinner sig emellertid, även nämnda verksamhet i en svacka till följd av Covid-19 pandemin då flera upphandlingar har skjutits på framtiden. Det har påverkat försäljningen negativt och hela koncernens omsättning minskade under Q3 med 15%, jämfört med samma period i fjol, till 443 Mkr. Uppmuntrande är att vd Carl-Johan Zetterberg Boudrie har sett en förbättring mot Q2 som resultat av att marknaden har börjat återhämta sig. Ändå landade den organiska tillväxten inom Doro Care till -11,4%, medan Doro Phones nettoomsättning minskade med 20,7%.
Återhämtningen inom telefondelen har dock skett snabbare än ledningen räknade med tidigare och orderboken har ökat med över 37% från nivåerna i slutet av juni. Efterfrågan var till och med såpass bra att man inte lyckades att bemöta den fullständigt. Som en del av omstruktureringen inom affärsområdet har man dock tagit beslutet att fasa ut mindre lönsamma marknader och först ut är Nordamerika, som förra året genererade drygt 13% av omsättningen inom Doro Phones.
Än en gång visar ledningen alltså att man menar allvar med sina förändringsplaner. De omfattar som bekant även besparingsåtgärder för att få ner rörelsekostnaderna med 110-130 Mkr årligen. Sedan juli har man redan sänkt kostnadsnivån med 50 Mkr, medan omstruktureringskostnader belastade kvartalet med 6,7 Mkr. Justerat för dessa landade rörelseresultatet (EBIT) på 31,7 Mkr, vilket innebar en marginalförbättring om 0,2 procentenheter till 7,2%, trots den svaga försäljningsutvecklingen.
Lönsamhetsökningen har positiva konsekvenser även på kassaflödet och vid slutet av september visade balansräkningen en nettokassa på 6 Mkr, jämfört med nettoskulden på 142 Mkr ett år tidigare. Pengarna investeras dels i M&A, men även i produktutveckling. Nyligen lanserades exempelvis den innovativa välfärdshubben Eliza, som integrerar sömlöst med ny digital infrastruktur och är kompatibel med sensorer för välfärdsteknik, såsom rökdetektorer och larmknapper. Mottagandet från marknaden har enligt bolaget varit positiv och försäljningen förväntas öka under kommande kvartal till följd av Eliza lanseringen.
Den övergripande bilden på kort sikt präglas givetvis allt jämt av osäkerheten till följd av pandemin. Bolaget har hittills klarat sig relativt väl tack vare interna åtgärder samtidigt som man jobbar på den nya strukturen med tydlig fokus på välfärdsteknik. Pandemin har dessutom förstärkt och påskyndat några viktiga marknadstrender, som till exempel inom Doro Care där marknaden har börjat efterfråga mer effektiva och säkra lösningar som möjliggör en ökad trygghet för seniorerna.
På lite längre sikt är utsikterna därför mycket goda och vi känner oss stärkta i vår positiva syn på bolaget och aktien. Sedan senaste analysen i augusti (Newsletter 1796) har börsvärdet stigit med 12%, vilket kan ställas i relation till våra estimathöjningar för nästa år på cirka 10%, mestadels på grund av de senaste förvärven. Nuvarande P/E-tal på knappt 10 är därför enbart marginellt högre än för tre månader sedan. Detta är också bakgrunden till varför vår köprekommendation kvarstår samtidigt som riktkursen justeras i linje med estimatförändringarna till 55 kr (50).