Vad händer i Climeon? Inga nya ordrar under första halvåret
Det är utmanande tider för cleantechbolaget och dess ägare. Sedan början av året har aktien kraschat med drygt 75% och de senaste kvartalsrapporterna har verkligen inte varit någon trevlig läsning.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1905 (20 oktober 2021)
CLIME B | First North | 9,46 kr | NEUTRAL
Under första halvåret har man inte lyckats att ta en enda order och för att göra saken ännu värre tvingades man i mitten av juli att skriva ned den befintliga orderstocken med 467,5 Mkr, jämfört med 647,9 Mkr i slutet av juni. Åtgärden vidtogs då bolagets kund på Island, Varmaorka, har lagt fram en ny plan för utbyggnad av geotermiska kraftverk på 15 MW kraftproduktion fram till år 2025, vilket innebär en betydligt lägre utrullningstakt än tidigare planerat.
Förvisso kommer man vara en del av projektet även framöver, men magnituden av minskningen är alarmerande, inte minst då Island har tidigare pekats ut som särskilt lovande med tanke på de betydande geotermiska resurser samt en stark efterfrågan på el. Åtminstone framstår den resterande delen av orderboken (180,3 Mkr) som någorlunda säker, då projektet trots allt framskrider. Under Q2 driftsatte bolaget tex fyra Heat-Power-moduler vid Varmaorkas kraftverk Flúðir, som därmed fick fördubblad kapacitet.
Bättre verkar det gå inom det andra användningsområdet, maritim, som drabbades hårt av pandemin. Reserestriktioner och ett lågt oljepris dämpade intresset i fjol, men enligt ledningen har det kommit tillbaka de senaste kvartalen och antalet förfrågningar ökar. Mellan april och juni driftsattes dessutom sex moduler på Vigin Voyages fartyg Valiant Lady och Det Norske Veritas har godkänt två moduler för Havila Voyages kryssningsfartyg.
Just inom maritim gjordes bolagets allra första installation för sex år sedan, där Heat-Power-modulen genererar ren el till fartygen med hjälp av värmen från motorns kylvatten. Teknologin är alltså beprövad och flera regulatoriska krav talar för ett ökande behov för miljövänliga investeringar framöver. Bland annat finns det ett direktiv från den internationella sjöfartsorganisationen angående svavelinnehåll i maritimt bränsle, vilket ökar intresset för bränslesparande lösningar.
Som en konsekvens av bakslagen inom geotermi har ledningen beslutat att genomföra ett effektiviseringsprogram med målet att markant reducera kostnadsmassan. Climeon befinner sig i en ny fas med utveckling av nästa generations Heat Power-teknologi, som kommer ha högre effekt, ett lägre pris och ska vara enklare att installera. Det är en kapitalintensiv process och med ett rörelseresultat på -83,3 Mkr (-68,6) under första halvåret i år blöder bolaget i dagsläget för mycket pengar, även om man fortfarande har omkring 198 Mkr i likvida medel.
Förutom kostnadsbesparingar har man även beslutat att fokusera mer på den maritima marknaden framöver, vilket samtidigt innebär att man drar ner på satsningen inom geotermi, som har visat sig vara trögrörligt med långa ledtider och otillfredsställande lönsamhet. Inom maritim ser ledningen istället en växande efterfrågan och allt fler möjligheter. Positivt är också att den redan existerande fartygsflottan hos potentiella kunder är stor, samtidigt som den fortätter att växa.
Även inom industri vill man vara aktiv i fortsättningen, då beröringspunkterna med maritim är relativt stora, både tekniskt och kravmässigt, vilket underlättar utvecklingsarbetet. Förutom i Storbritannien, där man har levererat moduler som väntar på att bli installerade, för man även dialoger med möjliga samarbetspartners i Japan och Taiwan.
Hemma i Sverige har man ingått ett avtal med för att utvärdera den kommande generationen av Heat-Power-moduler. Installationen ska starta under andra halvåret i år och ska integrera både Höganäs AB och Höganäs Energis anläggningar för att tillvarata den restenergi som inte används för fjärrvärmeproduktion.
Positivt på kort sikt är att oljepriset har stigit markant, med tanke på att priset för elektriciteten ombord ett fartyg avgörs av bränslepriset. Ett högt oljepris borde alltså underlätta investeringsbeslutet, framförallt i kombination med de långsiktiga kraven på energieffektivisering och minskade utsläpp. Det är dock oroande att man inte har annonserat några konkreta order på sistone.
Climeon är i dagsläget att betrakta som en lottsedel. I teorin är mycket på plats för att lyckas, inklusive effektiv teknik som gynnar miljön, samt en stor potentiell marknad. Historiken talar dock tydligt emot bolagets förmåga att kapitalisera på sina möjligheter och vi skrotar därför vår spekulativa köprekommendation från januari (Newsletter 1839). Det är upp till bevis.