Vägvisande nykomling. Köp Klimator

2021 började med besvärligt väder i många delar av Sverige och för första gången på 10 år var SMHI tvungna att utfärda en klass 3-varning med anledning av mycket kraftigt snöfall.

Klimator Vagvisande nykomling

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1844 (31 januari 2021)

KLIMAT | Spotlight | 26 kr | KÖP

Det var förvisso bara i Västernorrland men störningar i trafiken blev ett problem i hela landet. Som tur är finns det nuförtiden teknologi som varnar oss i god tid när det förväntas bli farligt på vägarna.

Gemene mannen kunde nyligen göra bekantskap med ett sådant verktyg på Expressens hemsida, där halkprognoser publicerades inför julhelgernas resor. Bakom tjänsten ligger mjukvarubolaget Klimator, som sedan slutet av oktober är noterat på Spotlight. Bolagets teknologi gör det möjligt att med mycket hög precision göra prognoser om nuvarande och kommande vägväder, vilket hjälper vintervägsindustrin att fatta kritiska beslut om när, var och hur åtgärder för snöröjning och halkbekämpning ska genomföras.

Teknologin är patenterad och under åren 2006-2020 har bolaget erhållit mer än 80 Mkr i forsknings- och utvecklingsstöd från bland annat EU, Trafikverket och Vinnova. På senare år har man dessutom mottagit stort intresse från fordonsindustrin som söker lösningar på hur självkörande funktioner ska kunna användas under vinterförhållanden.

Grunden bildar en dataplattform (RCD) som baseras på unika algoritmer för att samla in och tolka olika datakällor, tar hänsyn till en vägs specifika karaktärsdrag, och modellerar fram en prognos över vägvädret i realtid och upp till 72 timmar fram i tiden.

En annan innovation som Klimator har utvecklat är sensorteknologin Ahead, som är en kombination av en lasersensor, kamera och mjukvara. Ahead kan i realtid avgöra framförvarande vägs förhållanden och varna föraren och fordonet om farliga vägpartier samt vidta automatiska åtgärder.

Inom affärsområdet Winter Maintenance erbjuder man en webbaserad mjukvara (RSI) som är anpassad för de behov vinterentreprenörer har när de ska fatta kritiska beslut om när åtgärder behöver vidtas, vad som ska göras och hur mycket salt/sand som ska användas. Fördelarna är dels kostnadsbesparingar, men även miljövinster till följd av en mer effektiv saltning.

Som ganska aggressivt framstår ambitionen att nå en omsättning på över 120 Mkr år 2027, enbart inom Winter Maintenance. Det kan jämföras med de 8,1 Mkr som hela verksamheten omsatte under 2019. Tillväxten ska bl.a. komma från en internationell utrullning. Man siktar på 25 länder om sex (6) år, där Ryssland och USA uppskattas vara de med mest potential i. Redan under 2021 vill man lansera 10-15 nya regioner.

Inom affärsområdet Automotive har man hittills genomfört ett flertal framgångsrika förutvecklingsprojekt med europeiska och japanska fordonstillverkare. Ledningen ser flera goda tillämpningsområden för både bolagets dataplattform och sensorteknologi, särskilt vid utvecklingen av förbättrad funktionalitet av förarstöd och självkörande teknologi. Spännande är att man tydligen för dialoger med en europeisk fordonstillverkare om att implementera teknologin i en modellserie i premiumsegmentet.

Generellt har aktivitetsnivån inom fordonsbranschen sjunkit till följd av Covid19-pandemin och flera projekt har pausats. Inom vinterväghållning är effekten dock nästintill obefintligt, och sammanlagt var koncernens totala intäkter under de första nio månaderna av 2020 mer eller mindre oförändrat på 7,4 Mkr. Rörelseförlusten ökade till 5 Mkr (2,4 Mkr), primärt till följd av högre personalkostnader. Den underliggande lönsamheten är, emellertid, lovande då data genereras automatiskt och kan levereras genom webbgränssnitt eller via API. Det innebär att bruttomarginalerna är höga och ligger idag på mellan 80-90%.

För att finansiera den planerade expansionsresan valde man att genomföra en emission i samband med noteringen, vilket tillförde bolaget 21 Mkr före kostnader. Dessa adderades till de 2 Mkr som fanns att tillgå vid utgången av Q3. En liten del av pengarna användes i december för att förvärva HedeDanmarks affärsverksamhet inom uppkopplade sensorer. I samband med affären ingicks även ett avtal om ett långsiktigt samarbete, där HedeDanmark kommer att använda RSI i Danmark.

Ovanstående var bara ett av flera nya kontrakt som man har vunnit under Q4, och ledningen verkar ha all anledning att vara optimistisk. Det syns i målsättningen om att nå en omsättning på minst 300 Mkr och en EBIT-marginal på minst 50% år 2027. Vägen ditt är dock lång och mycket måste falla på plats, men samtidigt finns det även andra potentiella marknader för bolagets teknologi. Man är exempelvis involverad i en förstudie med Trafikverket och Luleå tekniska universitet för att undersöka möjligheterna om hur information om väder och friktion kan användas inom järnvägsindustrin.

Dagens börsvärde kring 325 Mkr förutsätter att bolaget lyckas expandera som planerat, samtidigt som den lämnar gott om potential uppåt om det verkligen skulle visa sig att teknologin är unik och eftertraktat bland biltillverkarna, inte minst eftersom det görs många M&A-affärer inom området självkörande bilar. Konkurrensen är förvisso tuff, men den riskvillige kan bygga en liten position som mycket väl kan utvecklas till något stort på lite sikt. Risken är förstås mycket hög och köprådet blir av det mer spekulativa slaget.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-02-01 13:40:00
Ändrad 2024-11-13 08:20:00