Välfylld orderbok bådar gott för cleantechbolaget
För att vara ett cleantechbolag har det gått förvånansvärt trögt de senaste kvartalen, både vad gäller verksamheten och kursutvecklingen.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1839 (13 januari 2021)
CLIME B | First North | 47,8 kr | KÖP
Medan många ”gröna” bolag har rusat till nya höjder, har aktien stått och stampat sedan maj, och sett på rullande 12 månader står den cirka 25% lägre.
Problemet är att bolaget sysslar med delvis komplexa installationer som har bromsats av Covid-19 pandemin, samtidigt som det låga oljepriset har gjort det mindre attraktivt för kunderna att ta investeringsbeslut. Resultatet blev kraftiga förseningar och nettoomsättningen under de första nio månaderna 2020 har nästan halverats, jämfört med samma period året innan, till 42,9 Mkr.
I grunden är Climeons teknologi mer relevant än någonsin. Den omvandlar nämligen lågtempererad spillvärme, samt geotermisk värme, till ren elektricitet. Spillvärmen fångas upp, från exempelvis varmvatten, och driver en turbin som i sin tur genererar elektricitet. Det så kallade Heat Power-systemet är inte väderberoende och fungerar därför dygnet runt, till skillnad från vind- och solkraft.
Den första installationen gjordes 2015 på en kryssningsfärja, där Heat Power modulen genererar ren el till fartyget med hjälp av värmen från motorns kylvatten. Stor potential finns även inom geotermisk värmekraft, där man använder värme som strålar ut från jordens kärna för att göra el. Gemensamt för alla användningsområden är att lösningen sparar både pengar åt kunden och bidrar till att bekämpa klimatförändringen genom sänkta CO2-emissioner.
Som bekant finns det en internationell strävan att rädda vår planet, och EU har tex ett bindande mål om att 32% av elproduktionen ska komma från förnybar energi år 2030. Sedan början av förra året finns det även ett direktiv på plats från den internationella sjöfartsorganisationen angående svavelinnehåll i maritimt bränsle, vilket ökar intresse för bränslesparande lösningar.
Den största andelen av bolagets ordstock på 763 Mkr är relaterad till fokusområdet geotermi (93%), där ledtiderna är beroende av markrättigheter och tillståndsprocesser för bland annat bygglov, borrning, elinkoppling och miljökonsekvenser. Sådant kan ofta ta flera månader att få på plats. För att underlätta finansieringen för kunderna bildades 2018 Baseload Capital, som ägs tillsammans med andra investerare. Mycket uppmärksamhet fick man i början av 2019 när investeringsfonden Breakthrough Energy Ventures (BEV) investerade 12,5 Musd i Baseload, eftersom BEV backas av inga mindre än Bill Gates, Jeff Bezos och Mark Zuckerberg.
Särskilt intressanta marknader som bolaget har identifierat är Japan och Taiwan, där det finns ekonomiska incitament för att öka andelen förnybar el. Den japanska regeringen har gjort policyförändringar för att stödja geotermiska installationer under 10 MW och uttalade sig 2019 om att de ska försöka sänka de hinder som finns för investeringar i geotermisk energi ytterligare. Även Island är lovande då det finns betydande geotermiska resurser samt en stark efterfrågan på el. Hittills har man byggt ett kraftverk som nu ska utökas, samtidigt som ett andra närmar sig driftsättning och ett tredje har nyligen börjat byggas.
Den kanske största negativa effekten av pandemin har man upplevt inom den maritima sektorn, både på grund av reserestriktioner och det låga oljepriset som har en direkt påverkan på återbetalningstiden, då priset för elektriciteten ombord avgörs av bränslepriset. Till följd av ovanstående har det kortsiktiga intresset för nya investeringar minskat, men ledningen förväntar sig att efterfrågan kommer tillbaka då kraven på energieffektivisering och minskade utsläpp kvarstår.
Positivt är att man under Q3 levererade de första Heat Power-modulerna till Storbritannien och den första kunden inom landbaserade motorer. Denna marknad bedöms som lovande, och man avser att vidareutveckla affären med egen personal på plats.
Tyvärr innebär det stora försäljningstappet mellan januari och september även att rörelseresultatet har minskat till -99,5 Mkr (-80,9). Kassaflödet från den löpande verksamheten landade på -53 Mkr, vilket givetvis försämrade bolagets finansiella situation ytterligare. Därför genomfördes i oktober en riktad nyemission som adderade 245 Mkr netto till de 56 Mkr som man hade i likvida medel vid slutet av september. Pengarna ska bland annat användas till att öka det lokala närvaro på fokusmarknaderna. Dessutom vill man accelerera utvecklingen av nästa generations Heat Power-system.
Även om 2020 har varit ett förlorat år för Climeon, så finns det ändå berättigat hopp om en bättre framtid tack vare stora satsningar på gröna investeringar i alternativ elproduktion. Bolagets teknologi är beprövad och orderboken är välfylld, vilket borde synas i en ökad leveranstakt när coronasituationen förändras. Dagens börsvärde justerat för nettokassan efter senaste emissionen motsvarar 3,1x orderboken, vilket vi tycker känns attraktivt. Risken för ytterligare förseningar gör dock att vår köprekommendation enbart blir av spekulativ karaktär.