Varta – Full av energi

Den tyska batteritillverkaren Vartas börsintroduktion är en av de mest framgångsrika de senaste åren. Sedan första handelsdagen i oktober 2017 har aktien nästan tredubblats, tack vare en imponerande operationell utveckling och kittlande framtidsplaner.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

Från Stockpicker Newsletter (23 juni 2019)

Analytiker Sebastian Lang

VAR1 | Tyskland | 52 euro

Rötterna för bolaget går tillbaka till 1887, men sin nuvarande form fick koncernen först år 2011 efter ett antal omstruktureringar. Fokus idag ligger på mikrobatterier för hörapparater (>50% av omsättningen), litium-ion batterier för trådlösa hörlurar och stationär energilagring. Efterfrågan på dessa produkter gynnas av den allt större betydelsen av mobilitet i samhället, vilket har gjort batteriet till en strategisk komponent.

Annons

Som en konsekvens av ovanstående har man lyckats öka omsättningen med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på mer än 12% (CAGR) sedan 2014, till 272 Meuro i fjol. Rörelseresultatets (EBIT) tillväxt har varit ännu mer imponerande och uppgick till en CAGR på nästan 30%, till 36,5 Meuro. Marginalen har därmed under tiden förbättrats med 5,6 procentenheter till 13,6%, vilket är bland annat en förtjänst av avancerade, automatiserade produktionsmetoder som man utvecklar i egen regi.

På efterfrågesidan gynnas bolaget av den demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning, samtidigt som vi använder fler och fler trådlösa hörlurar, bluetooth-headsets, smarta klockor och fitnessarmband. Hörapparaterna blir dessutom mindre och bättre, vilket ökar acceptansen och användandet, så att många experter räknar med en stabil tillväxt på 4-5% inom denna kategori.

Enligt konsultbyrån WiFore Consulting ska efterfrågan på trådlösa konsumentelektronikprodukter öka betydligt snabbare än så, nämligen med hela 40% i snitt de kommande åren. För det mesta är batteriet en fast beståndsdel av själva prylen och går inte att byta, vilket har den positiva effekten att Vartas kunder fokuserar på kvalitet och pålitlighet, snarare än på pris.

Bolaget är idag nästan fullt utlastat och pengarna som togs in i samband med börsintroduktionen investerar man för fullt i en kapacitetsutbyggnad. Nästa år vill man kunna producera 25% fler hörapparatsbatterier och tre gånger så många litium-ion-batterier till wearables.

Efter en mycket bra start på året och en oförändrat stark efterfrågetrend, bestämde man sig nyligen för en ytterligare kapacitetsökning, från förväntade 80 miljoner litium-ion batterier år 2020 till betydligt fler än 100 miljoner år 2021. Denna gången ska utbyggnaden finansieras med hjälp av en kapitalanskaffning på drygt 100 Meuro som gjordes i form av en riktad emission till institutionella investerare. Intresset var så stort att emissionen gjordes utan rabatt (!).

Tillskottet till balansräkningen kan behövas, även om man vid slutet av mars hade en nettokassa och en soliditet på goda 59%. Ledningen har dock stora planer, som inte bara omfattar investeringar i kapacitet men även M&A. Bl.a. köpte man i slutet av maj Energizer Holdings europeiska verksamhet inom klassiska konsumentbatterier. Genom förvärvet dubblerar man omsättningen och bolaget räknar nu med en pro-forma omsättning på strax över 600 Meuro och ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) på över 100 Meuro. I samband med Q1-rapporten höjdes omsättningsprognosen för det ”gamla” Varta till 310 – 315 Meuro, motsvarande en tillväxt på 16% jämfört med förra året. Samtidigt förväntades EBITDA stiga med cirka 30% till 64 – 67 Meuro.

Förutom de befintliga korten har bolaget dessutom ytterligare två ess i rockärmen. Inom segmentet stationär energilagring finns det berättigade förhoppningar att intresset kommer komma stiga avsevärt om 2-3 år, när de tyska inmatningssubsidier för solenergi löper ut, vilket sannolikt kommer göra det oattraktivt att sälja elen för ägarna av solenergianläggningar.

Kanske ännu större är potentialen av ett potentiellt engagemang i ett tyskt konsortium som ska tillverka battericeller till elektromobilitet, även om inte särskilt många detaljer hittills har offentliggjorts. Sedan tidigare har det funnits ett forskningssamarbete med Volkswagen kring ämnet, men enligt rykten har man nu slagit sig tillsammans med BASF och Ford för att komma med i Tysklands planerade Gigafactory-projekt. Konkurrensen är emellertid stor och totalt har fler än 30 bolag visat intresse. Målet är att skapa en motpart till de asiatiska tillverkarna som hittills har kontrollerat marknaden. Behovet av litium-batterier till bilindustrin är enormt: Volkswagen ska till exempel lansera 70 elbilsmodeller de kommande 10 åren, Daimler planerar med 10 elbilsmodeller fram till 2022.

Vi ser mycket goda förutsättningar att Varta kommer fortsätta sin tillväxtresa i flera år framöver. När det senaste förvärvet väl kommer vara integrerat, ser vi en omsättning omkring 650 Meuro som realistiskt för nästa år. Hävstångseffekten på volymökningarna har imponerat de senaste åren och vi ser ingen anledning varför det skulle ändras.

Aktien handlas för tillfället till strax över p/e 30 på våra 2020 estimat, vilket är högt. Det är dock inte för högt, givet den unika exponeringen bolaget erbjuder. Med en riktkurs på 63 euro blir rekommendationen Köp.


 

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2019-06-23 14:49:00
Ändrad 2024-11-13 07:47:36