Veckan i backspegeln… v 49

Karusell… Ännu en svängig vecka ligger bakom oss. Inledningen av den gick definitivt i dur då tisdagen bjöd på bästa handelsdagen på ett och ett halvt år.

Veckan i backspegeln v 49

Väl där började marknaden drabbas av eftertankens kranka blekhet då det blev betydligt sämre fart på Stockholmsbörsen som föll tillbaka i avslutningen på veckan. Slutfacit för veckan som helhet blev ändå högst respektabla +2,4%

Trestegsraket… Har du följt den här spalten ett tag känner du säkert till det klassiska mönstret (av vissa kallat för ”trestegsraketen”) som brukar avsluta varje börsår. Nåja, ”varje” är kanske att överdriva det litegrann då alla regler som bekant har sina undantag. Majoriteten av dem är sannolikt en bättre beskrivning. De tre olika faserna består i regel av 1) en månadsskifteseffekt, 2) midvinterrekyl samt 3) julenisserallyt. Värt att påpeka här är att den senast nämnda perioden tenderar att ta form först under slutet av decembers tredje vecka. I år torde det handla om perioden 16–17/12 och framåt. Fram till dess finns det risk att marknaden drabbas av någon form av julfrossa när fas 1 med åtföljande PPM-inflöde bör vara avklarat.

Annons

Historien… Givetvis bör ovanstående liksom även andra säsongsmässiga samband betraktas med glimten i ögat. Det finns naturligtvis inga garantier för att historien upprepar sig varje gång. Att jag omnämner den från tid till annan beror på att den ändå har viss benägenhet att göra det (alltså upprepa sig) vilket det ju också finns ett talesätt som gör gällande. Det vore dock lite väl enkelt om vi alltid visste vad som komma skulle. Sannolikt inte särskilt kul heller. Det enda vi vet så här långt är att aktiemarknaden över tid alltid går upp.

Inflation… Veckans kanske allra viktigaste händelse var nog de amerikanska inflationssiffrorna som publicerades under fredagen. Marknaden var inställd på historiskt höga 6,8% (en uppgång från tidigare redovisade 6,2%) och det var exakt det utfallet som rapporterades. Den högsta siffran sedan 1982 (!). Är toppen nu nådd? Den som det visste. Nästa vecka får vi höra FED:s syn på läget. Kärn-KPI, siffran som exkluderar livsmedel och energi, ökade även den (0,5% i november) och landade på 4,9% jämfört med samma månad året innan.

Geopolitik… Under de senaste veckorna har det geopolitiska läget i världen hårdnat. Jag har tidigare nämnt spänningen kring Taiwan som en krutdurk som skulle kunna tänkas påverka marknaderna om något obehagligt inträffade där. Nu tycks den geopolitiska risken ha stegrats ytterligare något sedan det har kommit in rapporter om att Ryssland förbereder någon form av angrepp på Ukraina. Anledningen till oron tycks vara ryska truppförflyttningar mot den ukrainska gränsen. Huruvida det finns något att oroa sig för är förstås svårt för utomstående att avgöra. Det hör dock inte direkt till vanligheterna att USAs och Rysslands presidenter tillbringar ett par timmar i samtal i syfte att mildra spänningar.

Motvind… Att president Biden väljer att ta på sig medlarrollen är kanske inte helt oväntat ändå. Under Donald Trumps tid i Vita Huset har de tidigare tämligen täta banden med Europa lossats påtagligt som en följd av att ”Amerika First” parollen hade introducerats. Idag har relationerna stärkts något samtidigt som Biden är tvungen att vårda sitt rykte efter att hans popularitet minskat påtagligt (befinner sig i nivå med Trumps när den var som lägst). Intressant i sammanhanget är att även hans VP Kamala Harris, som ju utmålades som en framtida president, tycks genomgå någon form av popularitetskris. Enligt opinionsmätningar har hennes stöd sjunkit under 30% vilket är en historiskt låg nivå efter ett år vid makten och äventyrar onekligen möjligheten att bli partiets framtida affischnamn.

Återköp… Att köpa tillbaka aktier ses ofta som ett aktieägarvänligt besked. Att köpa tillbaka bolag är inte lika vanligt och ser inte ut att uppskattas i samma uträckning. Securitas aktie föll nämligen efter att bolaget aviserat sitt stora förvärvsbeslut gällande Stanley Security. Affären uppges gå loss på 30 miljarder kronor vilket kan jämföras med 45 miljarder som Securitas själva värderas till. Enligt bolaget handlar det om ett s.k. transformativt förvärv där den egna affärsmodellen förändras i grunden. Det är nog ett bra beslut givet hur aktien har utvecklats. Tittar vi 5 år tillbaka i tiden ligger avkastningen (exkl utdelningar) på 12%. Något var ledningen helt enkelt tvungna att hitta på och paradoxalt nog föll valet på återköp av sin gamla verksamhet (Niscayah som dessförinnan hette Securitas Systems när den knoppades av) vilket man för övrigt försökte göra redan för 10 år sedan men misslyckades och förlorade budgivningen mot just Stanley Black & Decker som drog det längsta strået.

Besvikelse… Och på tal om stora affärer och i viss mån även geopolitik. Det blir inte någon affär med det finska försvaret för JAS Gripen. Storpolitiken tycks ha segrat ännu en gång eller om det nu var så att Finland helt enkelt tog det säkra före det osäkra. I efterhand är det förstås enkelt att påpeka att sannolikheten för att den svenska försvarskoncernen skulle ro hem den här 100-miljaders affären med ett internationellt sett tämligen oprövat stridsplan, inte var direkt hög. Nog har det i alla fall funnits en del förhoppningar om att grannarna skulle sluta upp bakom nordisk teknologi. Om inte annat så kan förstås den tydligt negativa kursreaktionen för bolagets aktie tjänstgöra som ett exempel på det. Tråkigt för SAAB förstås och så även för den svensk/finska näringslivet som nog går miste om en hel del arbetstillfällen.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-12-13 00:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:17:07