Veckan i backspegeln v01-02
Varningssignal… Den starka inledningen på börsåret har medfört att den globala marknadsvärderingen (Market Cap) numera överstiger global BNP med ca 120%.
Varför nämner jag det? Jo den kraftiga avvikelsen är något som Warren Buffett har använt sig av för att förutspå sannolikheten för större börskorrektioner. Senast som skillnaden var så pass stor som idag var 2008, dvs kort inför finanskrisen slog till. Vad som hände då minns väl en del av er. Bör man bli orolig? Lite kanske men nog behöver man inte ligga sömnlös över just detta faktum. Det är ju trots allt så att globalt BNP just nu pressas rätt rejält av effekterna av vidtagna åtgärder mot covid-19. Håller vaccinen vad de lovar borde BNP likt en nedtryckt badboll studsa upp med kraft under 2021-2022.
Scary… Med ovan sagt är förstås marknadsvärderingen idag hög. Det är svårt att komma ifrån. Och när jag nu ändå inledde dagens spalt med sådant som manar till viss försiktighet så kan jag likväl fortsätta på den inslagna banan. Få har väl missat att den tillträdande amerikanska presidenten har flaggat för omfattande stimulanser. Att han numera har majoritet i båda kamrarna underlättar förstås planerna. Goda nyheter för den underliggande ekonomin givetvis då gängse uppfattning är att USA verkligen är i behov av ytterligare draghjälp som en konsekvens av pandemin. Samtidigt betyder nya kraftfulla stödpaket att landets skuldsättning fortsätter att öka för att sakta men säkert närma sig 130-140% av BNP. Som om inte det var illa nog tycks även budgetunderskottet ligga någonstans kring 15-20% av BNP vilket i sig är den högsta nivån sedan WWII. Säga vad man vill men särskilt hållbart är det inte i dessa ESG-tider.
Vinter… När jag nu ändå halkat in på hållbarhetstemat så kan jag förstås ägna en stund åt klimatet. För det som hänt i vårt avlånga land är att vintern (äntligen?) har kommit. Som vanligt blev en och annan överraskad och allra mest tycks det gälla våra politiker som har tillåtit att man från och med årsskiftet stängt ännu ett kärnkraftverk. Den främsta anledningen till beslutet är som jag har förstått det att den inte var lönsam. Icke desto mindre har jag svårt att förstå varför man väljer att stänga den mitt i vintern. Har den varit verksam under 44 år så skulle den högst sannolikt klara av ytterligare 3-4 månader och bidra positivt till elförsörjningen under den kallaste av perioderna då effektbehovet är som störst. Men icke. Nu får vi därmed hålla tummarna för att vintern inte blir kallare och längre än vad den vanligtvis brukar vara. I annat fall tvingas väl Sverige ta fram oljebaserade reservaggregat eller helt sonika importera kolkraftsbaserad el från Polen. Inget vidare ur ESG-synvinkel kanske, men vad vet jag.
1999… I onsdagens krönika nämnde jag att det börjar bli svårt att bortse från en del bubbeltendenser liknande de som gällde i samband med IT-yran. Den här gången handlar det främst om de s.k. ESG-bolagen där värderingarna har ökat närmast exponentiellt. Haussen är bred och backas faktiskt upp av diverse analytiker. Ett tydligt exempel på det är Nordeas uppskrivning av nynoterade Renewcell där man angett potentialen till 350 kr. Priset som sådant vore förstås inte särskilt märkvärdigt om det inte vore för ett par faktorer. Faktum är att banken var behjälplig i samband med IPO där kursen sattes till 76 kr. Nu blott ett par månader senare (!) tycks man kunna motivera värden som är mångfalt mycket högre. Som underlag för värderingen tar man upp estimerat resultat för 2027. Ja, du läste rätt. Att man blickar så långt fram beror på att bolaget ifråga ännu inte har bevisat sig. Verksamheten är förlustbringande och saknar intäkter att tala om. Börsvärdet däremot är det inget fel på. 7,5 miljarder här och nu som alltså borde vara mer om man skall tro Nordea.
Det går bra nu… Är det ganska skralt med vinster i diverse ESG-bolag så går det det desto bättre på nämnda front i dess rakt motsatta sektor som iGaming kan beskrivas som. Bland Stockholmsbörsens bolag har både Kambi och Kindred redan hunnit med att presentera omvända vinstvarningar. Samma tendens har varit synlig på den internationella scenen. Nog går det alltså bra nu vilket till mångt och mycket beror på den stekheta amerikanska marknaden där det inte heller finns någon tendens till försvagning. Tvärtom tycks allt fler stater gärna påskynda legaliseringen av onlinespel vilket gör att den adresserbara marknaden (mätt i antalet invånare) mycket väl kan mer än dubblas i år.
Illa… Så kom det då till slut. Här syftar jag förstås på budet på Enlabs som Entain lade i början på detta år. Att ett bud kunde komma har det tisslats och tasslats i kulisserna länge. När det väl kom blev de flesta besvikna då premien som gavs motsvarade drygt 1% sett till senast betalt. Klart märkligt kan man tycka inte minst eftersom huvudägarna uppgavs backa upp det. Till saken hör dock att Entain (tidigare GVC) påpekar att nivån motsvarar 87% premie jämfört med priset som gällde när man signalerade sina avsikter för Enlabs styrelse. Sedan dess har diskussionerna uppenbarligen fortsatt utan att marknaden har delgivits någon form av information. Inofficiellt var det däremot en ganska illa dold hemlighet.
Spåkula… I veckan kom Storytel med sin sedvanliga uppdatering gällande antalet abonnenter. Utfallet blev som det alltid brukar vara. Något bättre än prognosticerat. Jag vill inte på något sätt påstå att det är något fuffens med siffrorna. Absolut inte. Däremot har jag svårt att sluta förundras över hur ledningen gång på gång lyckas nästintill perfekt förutsäga hur många betalande kunder som man kommer ha om tre månader. Det är nämligen inte första, inte andra och inte heller tredje gången som man träffar rätt med sina prognoser (alltid något i underkant). Korrekta bedömningar hör snarare till regel än undantag. Kanske borde man testa sina estimatmodeller på andra områden? Att förutspå aktiekurser tre månader fram i tiden med den typen av exakthet vore tveklöst något.