Veckan i backspegeln… v03

ATH… Ny vecka innebär nya uppgångar. Det är sedan gammalt.

Veckan i backspegeln v03

Eller ja, nästan i alla fall. Jag noterade dock att samtliga amerikanska index nådde ATH under onsdagen vilket ju var samma dag som USA fick sin 46:e president. Något sådant har inte inträffat sedan 1997. Det året hade Bill Clinton inlett sin andra mandatperiod och kursrekorden fortsatte hagla året ut. Dow Jones steg nämligen med drygt 22% det året och avancerade ganska tydligt även därpå. 1998 med 16% och 1999 25%. Låt oss hoppas att historien upprepar sig.

Annons

Känn dig blåst… Samtidigt som aktiemarknaderna rusar uppåt fortsätter europeiska politiker att förlänga (och på vissa håll till och med skärpa) rådande restriktioner. En del av er kanske minns att jag nämnde just den här risken som en trolig baksida av de positiva beskeden att vaccinerna är klara att börja rullas ut. Tyskland förlängde sin partiella lockdown nyligen till mitten av februari, i Nederländerna funderar man för första gången sedan WWII på att införa utegångsförbud på kvällar/nätter och i Frankrike flaggar man för att restauranger & caféer kan få hålla stängt ända fram till april. Åtgärder som förstås kommer få enorma ekonomiska konsekvenser och gör att Europa riskerar att fortsatta halka efter övriga världen (USA och Asien). Notan för allt det här kommer givetvis tids nog och lär dessutom betalas av samtliga EU-medlemmar. Däribland även Sverige trots att lockdown-strategin här hemma ansågs ”sticka ut”.

Ett ljus i mörkret… Restriktioner eller inte men allt står uppenbarligen inte still. Enligt ECB är det högst sannolikt att euroområdets BNP krympt totalt under Q4. Aktiviteten i industrin har dock hållits uppe väl och bör vara på väg mot en återhämtning. Värre är det med tjänstesektorn enligt ECB-chefen, Christine Lagarde, och med tanke på vad jag redan omnämnt ovan är en snar återhämtning där inte trolig. Men faktum är att när den europeiska bilförsäljningsstatistiken för december presenterades i veckan så höjde åtminstone jag själv på ögonbrynen. Det visar sig nämligen att den europeiska bilförsäljningen visserligen sjönk totalt i Europa med 3,3% men i Tyskland ökade den med hela 9,9%. Det är substantiell ökning som överträffar till och med motsvarande siffror från Kina (+6,4%). Har tyskarna börjat shoppa bilar online?!

Råttan… En annan bransch som ser ut att börja få lite medvind är massaproducenter. Som om ett år med stillastående marknadspriser på relativt låga nivåer (800-840 usd/ton) inte vore illa nog, drabbades de svenska producenterna av kraftigt fallande dollar under andra halvan av föregående år. Frågan jag ställer mig nu är om botten i den högst cykliska branschen nu är nådd? Är jag rätt ute kan det tveklöst vara läge att ta en närmare titt på Rottneros vars aktie under flera månaders tid har handlats under bolagets egna kapital som vid utgången av Q3 angavs till 8,77 kr per aktie. Planerat produktionsstopp i Q4 medför säkert att rapporten som publiceras 4/2 inte blir särskilt kul läsning. Väl därefter borde det dock se klart ljusare ut. Marknadsefterfrågan sägs vara god och faktum är att både SCA och Södra har aviserat prishöjningar. Den senaste (till 960 usd/ton) torde mer än väl kompensera för dollarsvagheten jämfört med läget för ett halvår sedan.

Ilija effekten… Förra veckan tittade vi närmare på cleantechbolaget Climeon. Rekommendationen blev köp (om än av det mer spekulativa slaget) och reaktionen lät heller inte vänta på sig. Eller jo, det gjorde den. Det var först i onsdags som aktien lyfte med hela 20%. Anledningen var dock inte alls våra slutsatser utan snarare Holdings uppdatering av den svenska ägardatabasen. Då blev det nämligen bl.a. klart att Ilija Batljan har köpt aktier i just Climeon till ett värde av närmare 20 Mkr och ej 18 Mkr som rapporterades av medierna. Vi håller det som högst sannolikt att köpet (385 000 aktier) gjordes i samband med att Climeon emitterade 5 miljoner aktier i oktober (52 kr). Helt oavsett känns marknadens reaktion smått absurd. Att Climeon skulle ha blivit 20% mer värt baserat på ett faktum att en, i o f s oerhört framgångsrik, fastighetsmogul köpt 0,9% av aktierna, känns en smula långsökt. Grattis i alla fall. 

Fyndhörnan… Och apropå smått absurda rörelser. Studerar man årets vinnarlistor noterar man att exempelvis CDON har hunnit med nära en kursdubbling (+90%) trots att det alltså bara har gått tre veckor av 2021. Anledningen till kursrusningen är inte på något sätt något högkvalitativt förvärv eller fantastiska framgångar i julrushen (det vet vi i o f s inte än) utan snarare digitaliseringen och relativvärderingar. Aktien har nämligen dykt upp i screeningar hos utländska investerare som jämför bolaget med Amazon, Alibaba, Mercadolibre och liknande e-handelsjättar. Eftersom multiplarna är avsevärt lägre har aktien blivit en riktig favorit på den utländska delen av ”finanstwitter”. Medan de flesta här hemma som känner till CDON väl skakar på huvudet, fortsätter aktien att drivas upp av utländska fyndköpare. Ibland kan onekligen lokalkännedomen vara ett hinder (och motsatsen en tillgång). För säga vad man vill om CDON men någon nordisk dominant såsom Amazon är i USA är väl bolaget inte. Eller?!?

Kassaflöde… Som de flesta säkert har noterat har Telia levererat något som skulle kunna liknas vid en omvänd vinstvarning. Eftersom vi tar upp ämnet på annat håll i dagens nummer kommer jag inte uppehålla mig vid detaljerna här. Nog blev jag dock en smula överraskad av att mitt operatörsbyte (Telia levererar fr o m årsskiftet fiber till mig) skulle få så pass snabbt genomslag på kassaflödet. Nej, skämt å sido. Vad jag istället velat nämna är att jag personligen tycker att det börjar bli hög tid för marknaden att (åter)upptäcka bolaget. Sedan Allison Kirkby tillträdde för knappt ett år sedan har det skett en hel del positivt. Ännu så länge utan att det har återspeglats i aktiens värdering. Men det vore märkligt om så inte blev fallet förr eller senare. Under tiden man väntar får man därtill ränta på pengarna (direktavkastningen är ca 5,5%). Bara en sådan sak i dagens nollräntemiljö!  

NASDAQ Stockholm
TELIA
Sektor
Telekom
Stockpicker Newsletter
Telia Company AB: Ledande inom telekommunikation och digitala tjänster

Telia Company AB är en av Nordens och Baltikums största teleoperatörer, med huvudkontor i Solna, Sverige. Företaget erbjuder ett brett utbud av tjänster inom mobiltelefoni, bredband och digital-TV till både privat- och företagskunder. Telia är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet TELIA.​
Under 2023 rapporterade Telia en omsättning på 88,561 miljarder kronor. Styrelsen föreslog en utdelning på 2,00 kronor per aktie för verksamhetsåret 2024, i linje med föregående års utdelning.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-01-25 09:30:00
Ändrad 2025-01-24 08:18:17