Veckan i backspegeln… v04
Rapporter… Den gångna veckan har präglats av bokslutssiffrorna från först och främst storbolagen (ett och annat mindre bolag har för övrigt också lyckats med att sammanställa sina siffror förhållandevis fort vilket av någon konstig anledning hör till ovanligheterna).
Den gemensamma nämnaren när man ögnar genom siffrorna och VD-kommentarerna är att det är tämligen svårt att finna tydliga signaler på att man räds den stora, stygga vargen (läs recessionen). Nu är förvisso ledningar i regel de sista som ser lågkonjunkturen komma men givet att de flesta idag letar efter den borde de nog kunna hitta tydliga tecken på en sådan. Istället får man nästan en känsla att en del av dem skulle vilja påstå att det värsta nu tycks vara över.
Stimulans… När man talar konjunktur går det givetvis inte att bortse från Kinas återöppning av ekonomin. Döds- och sjukdomstalen börjar uppvisa markanta minskningar och det sägs att uppåt 80% av landets invånare redan har fått viruset. Nu skall man förstås alltid vara försiktig med att tolka statistik från Kina men stämmer den torde återhämtningen gå betydligt snabbare än vad många räknar med. Redan nu skall antalet biobesök ha ökat med 30% jämfört med motsvarande period året innan (källa: Ted Hansson, VD i Fingerprint Cards) då inga regelrätta restriktioner förelåg. Det uppdämda behovet att umgås och konsumera är sannolikt enormt bland kineser. Och säga vad man vill men få är de inte.
Kinacase… Och på tal om just Fingerprint så är bolagets största marknad just Kina (80%). Q4-rapporten där var i vanlig ordning ingen höjdare. Försäljningen ökade förvisso jämfört med Q3 men långt ifrån i den omfattning som krävs för att absorbera kostnadsmassan. Men så var ju också kineserna instängda i sina hem eller upptagna med att demonstrera. Marknaden verkar ha varit ovetandes om det för aktien sjönk som en sten i sjön (-25% som mest). Men så var ju också resultatet genomuselt. Minus en halv miljard där dock nedskrivningar bidrog med 433 Mkr.
False start… Vän av ordning inflikar säkert att undertecknad valde just Fingerprint av alla möjliga som en vinnarkandidat för i år. Det stämmer. Jag varnade dock för att Q4 skulle bli ett svagt kvartal. Med det sagt trodde jag inte att reaktionen skulle bli så pass negativ ändå. Försäljningen avvek inte nämnvärt från mina egna prognoser och nedskrivningar kunde man förstås inte veta om i förväg även om det förstås var väntat att det fiaskoartade irisförvärvet från 2017 skulle skrivas ned förr eller senare. I synnerhet då arkitekten bakom det (Christian Fredrikson) har fått sparken. Att resultatet skulle bli negativt var givet. Prispressen (höga lager, låg efterfrågan) gjorde dock att det blev lägre än befarat.
Hög risk… Det är dock inte Q4 eller för den delen ens Q1 i år (som också lär vara svagt) som var anledningen till att jag stack ut hakan och pekade ut bolagets aktie som en möjlig vinnare. Istället var det snarare möjligheten för det numera helt uträknade bolaget att genomföra en klassisk turn-around som en följd av att försäljningen normaliseras under Q3 och Q4 (läs: åtminstone 350 Mkr vs 190 Mkr i Q4). Detta kombinerat med högre bruttomarginal (8% i Q4 2022 är ju dramatiskt lågt) borde åter göra bolaget lönsamt. I det läget lär nog en del börja skissa på möjlig försäljning i linje med gamla målet (1600 – 2000 Mkr) under 2024. Då bör aktien stå en bra bit högre än nu. Men risken är förstås väldigt hög. Scenariot ovan måste besannas. Blir inte så fallet lär en ny emission bli aktuell. Om ett halvår vet vi (disclaimer: äger aktier).
Skambud… Klart bättre start bland våra vinnarförslag ser Millicom ut att ha fått. I veckan dök det upp rykten om att det skall finnas uppköpsintresse för bolaget, något som sedan bekräftades av bolaget. Prislappen skall enligt rykten ligga på motsvarande 175–195 kr per aktie och dit har kursen redan nått trots att inget officiellt bud har publicerats. Att bolaget saknar en huvudägare har varit tydligt genom åren. Aktien har ju nästintill kunnat kallas för värdefällornas värdefälla under lång tid nu. Men efter fjolårets genomförda emission samt därtill även goda möjligheter i år att sälja både fintech- och mastverksamhet torde chansen för revansch framstå som god. I det läget känns propåer understigande 200-kronorsnivån närmast som ett skambud. Det bör dock påpekas att bolaget har haft förfärligt svårt att själva lyfta fram värden vi och många med oss ser i verksamheten.
Trading… En som däremot borde vara nöjd med budet är EQT höjdaren Harry Klagsbrun som nyligen har valt att investera omkring 22 Mkr i Readly. Under veckan kom nämligen Bonnier med höjt erbjudande till 14 kr per aktie vilket gör att hans plötsliga inhopp i aktien belönas med närmare 4 Mkr. En hyfsat trade får man väl lov att säga. Dessutom kan den fortfarande bli än bättre? Aktien handlas nämligen över budkursen.
Bombnedslag… Veckans stora nyhet i börssammanhang var nog blankarattacken på indiska industrikonglomeratet Adani Group vars grundare och VD är numera världens tredje rikaste. Eller rättare sagt var det fram till i veckan. För efter att bolaget har kallats för ”världens största bedrägeri” har uppåt 50 miljarder dollar i marknadsvärde försvunnit. Hiskeliga summor förstås.
Ponzi… Om det ligger något i kritiken mot Adani har jag personligen väldigt svårt att uttala mig om. För många i Sverige lär nog både industrigruppen och dess frontfigur passerat lite obemärkt förbi. När Ponzi upplägg kommer på tal rör sig tankarna osökt till den numera avlidne finansmannen Bernard Madoff. Att jag nämner honom idag beror på det faktum att den amerikanska ekonomin åter har nått skuldtaksgränser. Bara det faktum att man talar om ”tak” när kurvan för den amerikanska skuldsättningen är brant stigande sedan många år känns minst sagt märkligt. Det som får mig att associera till just Ponzi upplägg är själva tillvägagångssättet där man gång efter annan lyfter taket i syfte att inte behöva ställa in betalningarna utan fortsätta betala på räntorna till gamla ägare.
Fingerprint Cards AB är ett svenskt företag som specialiserar sig på utveckling och marknadsföring av biometriska lösningar, främst fingeravtryckssensorer. Deras teknologi används i en mängd olika enheter, inklusive smartphones, datorer, betalkort och accessystem, för att erbjuda säker och smidig autentisering. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet FING B.
Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade Fingerprint Cards en nettoomsättning på 41,6 miljoner SEK, en minskning jämfört med 200 miljoner SEK samma period föregående år. Företaget har inte delat ut någon vinst till aktieägarna de senaste åren, då de fokuserar på att återinvestera i verksamheten för att stärka sin marknadsposition.