Veckan i backspegeln… v07
Cashar hem… iGamingbolagen har haft ett fantastiskt 2020 som en konsekvens av pandemin.
Att en del ägare tar hem vinsterna är därför långt ifrån naturligt. Med det sagt finns det som bekant personer vars köp- eller säljaktivitet alltid skapar rubriker. En sådan är Anders Ström som ju har stora aktieinnehav i både Kindred och Kambi. Det senare nämnda bolaget var som bekant ett av våra vinnarförslag ifjol och som en sådan levererade den stort. Att Anders Ström i det läget väljer att skala ned sitt innehav är kanske inte helt onaturligt. Den avyttrade posten till ett värde av drygt 310 Mkr utgör därmed en mindre del av hans totala ägande. Försäljningen som sådan vore nog okontroversiell om det inte vore för det faktum att Ström vid tidigare tillfällen uppvisat förmåga till närmast klockren ”tajming”. Senast han avyttrade aktier i just Kambi var bara några veckor innan beskedet att dess största amerikanska kund (Draftkings) väljer att köpa Kambis främsta konkurrent (SBTech) och därmed byta leverantör (spås ske september 2021).
Risk för repris?… Kan ovanstående innebära att ett nytt bakslag av något slag lurar i vassen? Den som det visste. Ser man till kursutvecklingen så ser marknaden ut att befara att så kan bli fallet. Och omöjligt är det förstås inte. Frågar ni mig (obs, äger aktier i bolaget) känns farhågorna något överdrivna. Dels då det troligtvis hade varit en pricksäker affär för mycket även för svenska myndigheter. Dels eftersom merparten av aktierna troligtvis har gått till utländska (amerikanska?) tagare den här gången. I Sverige är iGamingbolag numera inget som våra institutioner befattar sig med av strikta ESG-skäl. Det tror jag att Anders Ström är var väl medveten om när han tog sitt säljbeslut. Och om nu vältajmade affärer sällan leder till någon påföljd här hemma så är man borta i USA betydligt mer stämningsbenägna. I synnerhet om man skulle råka förlora pengar till följd av någon negativ händelse.
Håll koll… En annan intressant insynsaffär som jag snappade upp i veckan är Lars Wollungs i kredithanteringsbolaget Hoist Finance. 10 Mkr får väl trots allt anses vara en rejäl slant inte minst som han tidigare ägde aktier i bolaget till ett värde av 350 000 kr. Lars är heller ingen ”duvunge” i sammanhanget. Är det någon som kan branschen så är det just han. Detta då han fram till inledningen av 2016 var VD på den betydligt större konkurrenten Intrum Justitia. En post han oväntat fick lämna efter sju år och kort därefter slogs bolaget ihop med Lindorff. Värt att notera är dessutom att han inte var ensam om sitt köp. Ytterligare tre andra insynspersoner har köpt aktier efter bokslutet.
Veckans insider… Låt oss fortsätta på insynspåret. Fingerprints VD, Christian Fredriksons beslut att köpa aktier i samband med att bolagets aktie tokrasade (-18%) efter publiceringen av Q4-rapporten, kan med facit i hand sägas vara det kanske bäst tajmade insynsköpet på oerhört länge. Dagen efter vände nämligen flödena abrupt och den kraftiga nedgången omvandlades till ett närmast sällan skådat kursrally (+43%) som sedan fortsatte de påföljande dagarna (+15%). Den främsta anledningen bör nog ha varit det faktum att analysfirman UBS har vänt på klacken och ändrade sin rekommendation från Sälj till Köp samtidigt som riktkursen hissades från knappa 10 kr till 33 (!). Av uppgången att döma var det inget som blankarna hade kalkylerat med. Ingen annan heller ser det ut som då aktien inte har handlats på nuvarande nivåer sedan hösten 2017. Kan den må hända vara inledningen på en storstilad comeback vi bevittnar?
Härva… Från och med i fredags handlas Moment Group utan rätt att delta i den kommande emissionen som kommer att späda ut aktieantalet högst avsevärt. Trots det handlades aktien under större del av dagen till nivåer som inte alls tog hänsyn till ”räddnings emissionen” som bolaget tvingats till. Den kraftiga avvikelsen (aktien var stundtals upp med 5-600% om man justerar för emissionen) gör att det övergår mitt förstånd att man inte stoppade handeln tidigare än vad som blev fallet (först kring kl 15 och sedan igen 16.30). Delar av uppgången beror säkert på att de som har valt att blanka den intradags när handeln inleddes alldeles för högt (ca 1 kr), tvingades till slut täcka i takt som köpflöden hittade in. Men varför någon som inte blankat aktien köper på den här nivån är svårt att förstå. Antingen har placerarna inte tagit del av emissionsvillkoren eller inte förstått dem. Nog för att det handlar om ett osedvanligt krångligt upplägg som definitivt inte underlättade förståelsen av villkoren, men sätter man sig in i detaljerna så inser man snabbt att dagens aktiekurs inte är hållbar. Sälj om du äger. Låt däremot bli att blanka den för det verkar vara direkt livsfarligt som fredagens smått absurda handel i aktien visade.
Suck… Och på tal om ”effektiva marknader” och att man aldrig slutar förvånas. Förra veckan nämnde jag kinesiska appen Kuaishou som ett växande fenomen i Österns Pärla. En annan snabbt växande företeelse (den här gången en global sådan) är tjänsten Clubhouse där användarna via appen med samma namn kan delta i samtal med i stort sett vem som helst på jordklotet. Elon Musk ställde exempelvis frågan till Kreml om han kunde få tala med Putin, ett samtal som du som medlem skulle kunna lyssna på via appen om den nu blev verklighet (och ägde rum på Clubhouse). Det intressanta här är dock att idén som redan backas upp av en hel del kända investerare, är så pass ny att den ännu inte har hittat till börsen. Där hittar man däremot ett bolag med ett snarlikt namn, ClubHouse Media Group. Den aktien rusade med uppåt 1000% som mest och är fortfarande upp med nära 500% sedan årsskiftet. Bisarrt.
Fingerprint Cards AB är ett svenskt företag som specialiserar sig på utveckling och marknadsföring av biometriska lösningar, främst fingeravtryckssensorer. Deras teknologi används i en mängd olika enheter, inklusive smartphones, datorer, betalkort och accessystem, för att erbjuda säker och smidig autentisering. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet FING B.
Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade Fingerprint Cards en nettoomsättning på 41,6 miljoner SEK, en minskning jämfört med 200 miljoner SEK samma period föregående år. Företaget har inte delat ut någon vinst till aktieägarna de senaste åren, då de fokuserar på att återinvestera i verksamheten för att stärka sin marknadsposition.