Veckan i backspegeln… v07
Opex… Optionslösen i USA till trots bjöd den gångna veckan på en upprekyl efter haveriet veckan innan.
Det får man väl säga är ett styrketecken givet exempelvis det starkare utfallet för inflationsstatistiken avseende januari som ju landade på 6,4% vs väntade 6,2%. Styrkekänslan blir inte mindre påtaglig om vi beaktar den kraftiga rörelsen i amerikanska 10-årsräntan som nu åter är uppe på 3,90% där den toppade strax inför årsskiftet. Störtdykningen från den nivån mot 3,35–3,40% var förstås en av delkomponenterna som fick börsen att piggna till under januari. Men nu är hela den rörelsen reverserad.
Sämst i klassen… Enligt EU-kommissionen kommer den svenska ekonomin backa ca 0,8% under 2023. Inte nog med det, Sverige blir EU:s enda minusland. Huruvida vi sedan blir enda landet som hamnar i teknisk recession återstår att se. För hela euroområdet lyfter EU-kommissionen tillväxtutsikterna för i år med 0,9%. För svenskt vidkommande blir det bättre fart först nästa år. Då spås ekonomin växa med 1,2%.
Kronraset… Värt att påpeka är att prognoser likt den ovan är inget annat än just prognoser. När krutröken väl har lagt sig kan verkligheten te sig vara radikalt annorlunda. Det faktum att man ser så pass negativt på Sverige även i en europeisk kontext bidrar med ytterligare förklaringar till varför kronan är så svag som den är. Svag krona kan å andra sidan göra svenska aktier attraktiva.
Ut med håven… Svaga tycks även de svenska fastighetsbolagens balansräkningar vara. Inte mindre än tre olika fastighetsbolag valde nämligen att gå till marknaden för att stärka sin kapitalbas. Bäst lyckades nog NP3 Fastigheter som genomförde en riktad emission på 630 Mkr. Erik Selins Balder valde en konvertibelemission till motsvarande 500 Meuro (drygt 5,5 miljarder kronor) medan Castellum aviserade en gigantisk företrädesemission på 10 miljarder kronor.
Reträtt… Rutger Arnhults plötsliga sorti från Castellums styrelse hamnar förstås i ett helt annan dager givet emissionsbeskedet som omnämndes ovan. Att han bara veckan innan rapporten inte skulle känna till emissionsplanerna framstår givetvis som närmast osannolikt. Likaså att bolaget skulle bomma prognoserna. Känslan är att han helt sonika passade på att kliva av för att obehindrat kunna stå längst fram i säljkön när beskeden väl presenterades? För inte sålde han väl innan rapport och emissionsbesked?
Botten nådd… Trots att halva Q1 har passerat fortsätter vi att överösas av rapportredogörelser avseende kvartalet innan. Att det skall ta sådan tid att sammanställa siffror för ett börsbolag är förstås underbetyg allt annat lika. Men nu är det som det är. Veckans stora rapporthändelse var Q4-rapporten från spelbolaget Embracer som ju tillhör facket fallna stjärnor. Och såsom tidigare var utfallet något sämre än marknadens förväntningar vilket också ledde till en klart negativ öppning (-10%). Desto mer intressant var att kursen stod 8% högre upp när handelsdagen väl var slut. Det kan man nog kalla för reversal de luxe!
Paradox… Och på tal om närmast absurda kursrörelser. En annan aktie som rörde sig oerhört kraftigt efter publicering av sitt bokslut var ljudboksföretaget Storytel. Här var dock reaktionen tämligen entydig. Ju längre dagen gick desto sämre blev det och vid dagens slut var nedgången 17,2%. Detta trots att bolaget för första gången på länge lyckades redovisa lönsamhet på EBITDA-nivån vilket sedan en tid framstod som ett krav från marknadens sida. När ledningen väl hade uppfyllt detta mål rynkande marknaden ändå på näsan eftersom tillväxten såg tämligen skral ut jämfört med tidigare kvartal. Uppenbarligen vill marknaden likt ett barn gärna både äta kakan och ha den kvar. Stryper man en del marknadsförings- och säljaktiviteter samt säger upp personal i jakten på kostnader blir konsekvensen ofta just lägre tillväxttakt.
Dyr hobby… Bolag som är betydligt hetare än det svenska ljudboksundret är de brittiska fotbollsklubbarna. Där spekuleras nämligen vilt vilka som blir näst på tur att bli överösta av utländskt kapital. Efter övertagande av Chelsea och Newcastle som har resulterat i att dessa lag kunnat värva spelare för mångmiljardbelopp ryktas det nu om försäljningar av klassiska lag som Tottenham Hotspurs och Manchester United. Hybris? Ja, inte är det ekonomiska faktorer bakom dessa övertaganden. Att tjäna pengar på fotbollsklubbar har historiskt sett varit notoriskt svårt. Är det någonstans som inflationen syns som allra tydligast är det för övrigt just där. Idag behöver man inte vara någon erkänd stjärna för att prislappen vid övergången skall uppgå till miljardbelopp. Förvisso i svaga svenska kronor men ändå.
Kupong… Förra veckan nämnde jag att H&M:s huvudägare, Stefan Persson, ser ut att vara i färd med att genomföra sitt privata återköpsprogram i klädhandlarens aktie. Efter att ha köpt aktier för 1,5 miljard direkt efter rapport har han fyllt på med ytterligare en miljard under veckorna därefter. Därmed har han snart köpt för lika stort belopp som bolaget själva skall återköpa för inom kort (3 miljarder). Och faktum är att han sannolikt har utrymme för än mer köp. Givet ägande som motsvarar 712 miljoner aktier lär enbart årets utdelning fylla på kassakistan med drygt 4,5 miljarder kronor.
Sportlov… Sist men inte minst vill jag uppmärksamma alla läsare på att nästa upplaga av Stockpicker Newsletter utkommer om en vecka, söndagen 26 februari. Inget nummer på onsdag med andra ord.
Hennes & Mauritz AB (H&M) är en av världens ledande modeföretag, kända för att erbjuda trendiga och prisvärda kläder och accessoarer. Bolaget äger flera varumärken, inklusive COS, Monki, Weekday, & Other Stories och Arket, vilket breddar deras marknadsnärvaro. H&M är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden HM B. Enligt företagets bokslutskommuniké för 2024 uppgick nettoomsättningen till 223,553 miljarder SEK, en ökning med 12 % jämfört med föregående år. Styrelsen föreslår en utdelning på 6,80 SEK per aktie för 2025.