Veckan i backspegeln… v09
Styrka… Sportlovets andra börsvecka visade sig bli betydligt bättre än föregångaren.
Stockholmsbörsen steg med 2,7% och återhämtade därmed stora delar av nedgången veckan innan. Starkt jobbat givet att makroekonomiska data fortsätter att gå emot marknaden samtidigt som den amerikanska 10-årsräntan noteras på högsta nivån sedan november ifjol (stundtals över 4%).
Besvikelse… Inflationstakten i euroområdet sjönk till 8,5% i februari jämfört med 8,6%. Det var en lägre minskning är vad marknaden har räknat med (väntat var 8,2%). Mer oväntat var dock det faktum att den så kallade kärninflationen faktiskt steg till 5,6% jämfört med 5,3%. Här hade marknaden (och följaktligen även ECB) väntat sig klart lägre utfall. Det i sig innebär att ECB lär gå vidare med en 50-räntepunkters höjning i samband med sitt kommande möte medan risken för ytterligare höjningar längre fram har ökat.
Reopening… Medan svenska och europeiska inköpschefsindex (främst industri) backar är läget åter positivt i Kina. Inköpschefsindexet för industrin steg till 51,6 i februari jämfört med 49,2 i januari. Det var avsevärt mer än förväntade 50,2 och faktiskt den högsta nivån sedan juni 2022. Motsvarande siffra för tjänstesektorn steg till 55,0 i februari jämfört med 52,9 i januari. Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn steg till 54,2 i februari jämfört med 51,1 i januari. Det kan jämföras med 52,0 i EMU och 50,1 i USA. I Sverige var siffran mycket svaga 46,1 vilket i regel innebär negativ tillväxt (kontraktion).
Sammanträffande… Att just kinesiska inköpschefsindex lyfter är kanske inte helt överraskande givet att man slutligen övergett ”zero-covid policy. Det bör om inte annat vara positivt för bolag med stark Kina exponering. Bland större sådana har vi Hexagon som vi för övrigt tittar närmare på i dagens tidning. Bland mindre sådana finns Fingerprint som ju undertecknad hade valt till årets Vinnarnummer. Och faktum är att just detta bolag meddelade att man har fått sin andra volymorder gällande ”under display sensorer” (där lönsamheten är högre) exakt samma dag som starka inköpschefsdata från Kina presenterades. Två nyheter som i samklang fick aktien att stiga 11,5% i veckan.
Skräp… Efter räntesmockan dyker nu ratinginstituten upp som ett nytt orosmoln för fastighetsbolagen (samt även andra högbelånade bolag). I veckan sänkte kreditvärderingsinstitutet Moodys Balders kreditbetyg till kategorin “non-investment grade” eller ”skräpstatus” som det i folkmun heter. Fler liknande tilltag är förmodligen att vänta vilket förstås inte gör finansieringsförutsättningar (till förmånliga villkor) enklare. Samtidigt bör det dock påpekas att andra värderingsinstitut alltjämt åsätter en högre rating för Erik Selins fastighetsbygge. Om även dessa kommer att se över sina kreditbetyg återstår att se. Balder tappade 0,8% i veckan.
En oroshärd mindre… Ericsson ser ut att ha nått uppgörelse med amerikanska myndigheter avseende påstådda regelöverträdelser. Därmed kan en våt filt äntligen lyftas från bolagets axlar. Kvar återstår osäkerheten kring härvan i Irak innan man kan pusta ut för gott. Förhoppningsvis har affärskulturen genomgått en tillräcklig re-make för att liknande inte skall dyka upp i framtiden. I det läget borde även värderingen kunna bli högre. Idag värderas Ericsson historiskt lågt då p/e-talet ser ut att vara ensiffrigt och EV/EBIT multipeln ca 6x. Annat var det förr (1999–2000). Ericsson steg 3,1%.
Kommunikation… För ett par veckor sedan presenterade Invisio en tillsynes väldigt stark rapport. Eftersom det var ett tag sedan vi tittade närmare på aktien var min ursprungliga tanke att gräva lite närmare i siffrorna som onekligen såg intressanta ut. Som om inte det var bra nog verkade VD tämligen optimistiskt inställd till framtiden och menade att marknaderna verkligen ”hade lossnat”. Tyvärr slocknade min intressegnista tämligen fort när kursuppgången i spåren av rapporten fick så gott som hela ledningsgarnityren att sälja aktier för miljonbelopp. VD (via sin fru), vVD och CFO passade nämligen på att avyttra för 3,5–5 Mkr vardera. En så pass koordinerad aktion (rakt över börsen dessutom) väcker inte ”habegär”. Trots det steg Invisio med 3,7% i veckan.
Sengångare… Som hundägare och djurvän överlag, har jag viss faiblesse för aktier på nämnda tema. Det är bl.a. därför som jag följer Vimian (om än på lite avstånd får erkännas). Aktien har gått tämligen svagt de senaste veckorna (-20-25% senaste månaden) och i torsdags mäklades 250 000 aktier inbördes. Kanske kan denna försäljning markera slutet på säljtrycket. En första indikation på det får vi eventuellt i samband med bokslutet som publiceras i veckan. Ja, du läste rätt. Vimian är bland de allra sista med att presentera sina siffror för ett kvartal som ju snart är ett kvartal bort (!). Tyvärr inget kvalitetstecken i min bok och inte heller i marknadens givet kursutvecklingen. Att komma in så pass sent är helt enkelt för dåligt. Skärpning!
Contrarian… Och på tal om dåligt. Telias historiska kursutveckling kan inte beskrivas med något annat ord. Möjligtvis skulle man kunna använda än starkare ord (typ usel). I veckan påstod exempelvis en välkänd ”börsexpert” att Telia ”var en aktie man kunde sälja vilken dag som helst. Alla dagar är bra, bara man gör sig av med den”. Kanske är botten slutligen nådd när den här typen av uttalanden finns i Sveriges främsta näringslivstidning? Kan sentimentet bli så mycket sämre? Mobiltelefoni och internet är ju trots allt tjänster som ingen av oss säger upp i första taget. Även om priset skulle stiga. Det är inte som med paprika för 100 spänn kilot som vi faktiskt lätt kan låta bli. Telia steg 0,9% i veckan.
Fingerprint Cards AB är ett svenskt företag som specialiserar sig på utveckling och marknadsföring av biometriska lösningar, främst fingeravtryckssensorer. Deras teknologi används i en mängd olika enheter, inklusive smartphones, datorer, betalkort och accessystem, för att erbjuda säker och smidig autentisering. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet FING B.
Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade Fingerprint Cards en nettoomsättning på 41,6 miljoner SEK, en minskning jämfört med 200 miljoner SEK samma period föregående år. Företaget har inte delat ut någon vinst till aktieägarna de senaste åren, då de fokuserar på att återinvestera i verksamheten för att stärka sin marknadsposition.