Veckan i backspegeln… v10
Hej å ho… Den gångna veckan blev årets allra bästa. Stockholmsbörsen steg med 5,1% vilket nästintill är lika mycket som de sammanlagda uppgångarna för både januari och februari.
Trots fredagens svagare utveckling går det inte säga annat än att det går riktigt bra nu. Kanske lite för bra rent av?
Deja vu… Från att inte ha funnits i vår vokabulär under det senaste decenniet har nu ordet ”inflation” blivit något som alla ekonomi- och aktieintresserade svänger sig med och därmed även bevakar noga. Det är ett bra tag sedan (20 år?) som månatliga inflationsdata/KPI drog till sig så mycket uppmärksamhet som den gör idag. Positiva (låga) utfall gav då bränsle till techsektorn och vice versa. Tala om deja vu!
Lägeskoll… Hur ser då läget ut för stunden? Jo då, inflationen tycks inte ha varit något större under inledningen av detta år vilket åter fick fart på tillväxtaktierna i veckan efter en tids svacka. USA:s KPI-siffra för februari angavs nämligen till förväntade 0,4 procent i februari jämfört med årets januari och till 1,7% jämfört med motsvarande månad året innan. Det var precis i linje med marknadens förväntningar. Tittar man på kärn-KPI som ju är det mått som centralbankerna föredrar att använda sig av (siffran exkluderar livsmedel- och energipriser) var ökningstakten till och med lägre än förväntat. Här blev det 0,1% procent i februari respektive 1,2% på årsbasis, mot förväntade 0,2% och 1,3%.
Helikopterpengar… Det historiska stimulanspaketet som utlovades inför presidentvalet är nu signerat. Enligt presidenten skall checkarna på 1 400 usd skickas ut omedelbart till medborgarna och en del kanske rent av redan har fått dem när du läser det här. Enastående effektivt får man väl lov att säga. Nu skall det bli oerhört spännande att se om pengarregnet gör ett avtryck på de amerikanska börserna när de öppnar på måndag.
Det kommer mer… Jag har tidigare nämnt inom ramen för min spalt att det extremt stora stimulanspaketet som nu har sjösatts kan vara det sista på länge. Men tydligen inte alls. För trots sin storlek så lyckades man inte baka in särskilt mycket infrastruktursatsningar i den. Redan nu börjar det därför viskas om ännu ett stort stimulanspaket i Vita Husets korridorer. Den här gången ett renodlat ”re-opening kickoff paket” med just infrastruktur i fokus. För vad kan egentligen gå fel när pengardepåer tycks vara outsinliga?
Only way is up… Aktier i all ära men en tillgång som verkligen ser ut att vara immun för allehanda makroekonomiska nyheter är kryptovalutan Bitcoin. Kanske kan efterfrågan eldas på ytterligare när alla stimulanscheckar nått ut till allmänheten? Hälften av de yngre amerikanska medborgarna uppges ju vara villiga att sätta de statliga gåvorna i rörelse på börsen. Jag skulle inte bli förvånad om en del hamnar i just Bitcoin (eller andra kryptovalutor för den delen). Kanske blir Bidens stimulanspaket rent av ihågkommet som den första stora statligt uppbackade Bitcoinsatsningen? Intresset fortsätter nämligen att vara enormt inte bara i USA utan även här hemma. När kryptobolaget Coinshare noterades i veckan på First North (via Mangold) blev det en sällan skådad succé. Upp 140% från noteringspriset första handelsdagen (!).
Historiskt… När jag ändå är inne på ämnen angränsande till spekulation kan jag förstås inte låta bli att omnämna det faktum att Sverige nu har fått sin första SPAC. Att döma av mottagandet lär det definitivt inte bli den sista. Investmentbolaget Bure som står som sponsor för den och själva lägger in 700 Mkr fick se sitt börsvärde stiga med mer än 1 miljard som en konsekvens av beskedet. Marknaden räknar med andra ord med att det här blir en framgångssaga. Tills vidare är dock ACQ som SPAC:en heter, enbart är en stor påse pengar. Förvisso är dessa öronmärkta för förvärv men det finns ingen garanti att det dels blir ett sådant (även om sannolikheten för att så blir fallet är stor), dels att det blir ett så pass värdeskapande sådant. Men varför hänga upp sig på riskerna nu?
Risk on… Och på tal om just riskvilja. Tillväxtfrossan i all ära men det tycks inte finnas något som skrämmer marknaden just nu. I veckan har vi återigen fått uppleva ett riktigt bombardemang av riktade emissioner och placings. Jag har noterat inte mindre än sju (7) stycken till ett sammanlagt värde på drygt 8 miljarder kronor och då har jag ändå kanske missat någon i all hast. Den allra mest väntade var kanske den som Oncopeptides genomförde. Den allra mest lyckade sannolikt Storytels. För trots att aktien har varit relativt sval senaste halvåret var intresset rekordstort. Bolaget fick in en dryg miljard på nolltid och som om inte det var bra nog var rabatten blott 1,6%. Dagen därpå steg kursen (förstås) med 3,4%. Låt oss hoppas att Storytels tajming i år inte var lika bra som ifjol. Då tog man in nära 1 miljard dagarna innan (20 februari) coronabaissen bröt ut på bred front.
Sist men inte minst… Ibland går det verkligen fort. Det har nog inte gått mer än två veckor sedan kinesiska myndigheter uttryckte oro för tydliga bubbeltecken på börserna. Förvisso avsåg man kanske främst utländska sådana (det är ju alltid där som allehanda excesser pågår) men kinesiska dito har ju inte på något sätt avvikit från haussebeteendet. Det räckte dock med någon veckas techfrossa för att man snabbt skulle byta fot. I veckan kom det nämligen uppgifter att statliga myndigheter stödköpte aktier i raset. Så kan det gå.