Veckan i backspegeln… v12

Peak Fear?... Efter två veckors skarpa uppgångar föll börserna slutligen tillbaka.

Veckan i backspegeln v12 2

Det är förstås inte särskilt konstigt och behöver inte på något sätt förstoras upp. Även i samband med coronavändningen för exakt två år sedan (index bottnade ju 23/3) som ju blev till ett V-liknande uppgång därefter, hade vi kortare perioder av ängslighet. Krig i Europa är ju trots allt inte en händelse som är särskilt lätt att förutspå de finansiella konsekvenserna av. I synnerhet då aggressorn utöver att vara hyfsat oförutsägbar också står för stor del av den europeiska energiförsörjningen. Trots det är åtminstone min personliga känsla att den värsta paniken har lagt sig och marknadsaktörerna har börjat leta efter konstruktiva sätt att agera på börsen. Det är inte längre ”ut med allt” som tycks gälla även under de dagar då börsen går ned.  

Yes, We Can… Som läget ser ut just nu tycks även FED göra bedömningen att invasionen av Ukraina är en händelse som främst lär påverka Europa. Någon större åverkan på den amerikanska ekonomin ser man inte i sin spåkula eftersom man nu anser sig kunna höja räntan i betydligt större omfattning än vad man själva trodde inför krigets utbrott. Det i sig sänder förstås en signal som marknaden tycks tolka positivt.

Annons

This time is different… Att aktiemarknaderna har tagit FED:s inledande höjning med jämnmod (eller rent av entusiasm) har faktiskt sin naturliga förklaring. Historiskt har börserna nämligen utvecklats väl under perioder då FED höjer räntan. Oron för räntehöjningar har snarare präglat utvecklingen inför den första höjningen liksom tiden innan den första sänkningen som ju i regel orsakas av att ekonomin har försvagats påtagligt. Men med det sagt är läget idag något annorlunda. Räntehöjningarna som spås komma lär ju inte bero på allt starkare ekonomi (den ser snarare ut att försvagas något) utan historiskt hög inflation.

Mjuklandning… Eftersom FED räknar med att tillväxten i ekonomin blir lägre framgent tycks målsättningen med räntehöjningarna vara att få till en s.k. mjuklandning där ekonomin bromsar in sakta utan att hamna i en lågkonjunktur/recession. En uppgift som lär vara allt annat än lätt och jag vågar inte svara på huruvida man lyckas eller ej. Historiskt sett har det dock gått ”så där” med den typen av försök och jag tror inte att oddsen blir så mycket bättre av att man hamnat så pass långt efter kurvan som man nu gjort (läs: misslyckades att agera i tid).  

Rysk default… Med allt ovan sagt är det inte särskilt många längre som tycks räkna med någon form av Finanskris 2.0 som jag tidigare nämnde att kriget kunde ge upphov till. Bara det ger ju viss lättnad. Jag noterade i veckan att enligt ryssarna själva skall man, sanktionerna till trots, ha lyckats med att uppfylla sina ränteåtaganden. Att långivarna inte tycks ha fått pengarna är förstås en helt annan femma. Här läggs skulden på att kapitalet inte flyter friktionsfritt mellan öst och väst just nu och så kan mycket väl vara fallet även om det generellt är svårt att tro på ryska förklaringar. Den här gången var också summan relativt liten (ca 120 Musd) medan det stora testet lär ske i början på april då mer än 2 miljarder usd förfaller till betalning.

Fyndigt… Och på tal om Ryssland och betalningar. Efter att ha blivit avstängda från Swift och handel med dollar har man nu beslutat att ”de icke vänliga länderna” får betala för rysk olja och gas i antingen rubel eller guld (!). Hur det senare skulle fungera rent praktiskt är förstås svårare att utröna men nog torde åtminstone det första alternativet framstå som ett klokt drag då det ju åtminstone i år (och eventuellt även nästa) hade säkrat en köpsida för den pressade ryska valutan och på det sättet mildra bördan för den ryska centralbanken. Sista ordet är dock nog inte sagt här än.

Vinstvarningar… Som brukligt när det återstår blott 1–2 veckor av kvartalet börjar företagsledningar titta närmare på sifferunderlaget. Det är också därför som de två sista veckorna av kvartalet tillsammans med de två första veckorna av kvartalet därpå, utgör något som på finanssvenska går under benämningen ”vinstvarningssäsong”. En vinstvarning behöver förstås inte vara negativt i sig. Bolagen kan mycket väl ”varna” för att förväntningarna tycks vara för lågt ställda vilket exempelvis affiliatebolaget Better Collective gjorde i veckan när de skrev upp sin resultatprognos till följd av dels ett förvärv dels stark inledning på året.

Ej inprisat?… Givet de omständigheter som nu råder lär dock majoriteten av varningarna vara av det negativa slaget. Först ut var Volati och därefter har både Nolato och Husqvarna tvingades varna för att det nu pågående kriget har påverkat verksamheten i sådan utsträckning att försäljningen och/eller resultat blir avsevärt sämre än förväntat. Som utomstående kan man förstås tycka att detta till viss del borde vara diskonterat i kurserna. Men så är uppenbarligen inte alls fallet. Volati och Nolato tappade bortåt 14% vardera. I Husqvarnas fall blev nedgången mer beskedliga 3,5%.

George Orwell… Och apropå vinstvarningar. Det finns uppenbarligen även sätt att kringgå sådana genom att ringa runt till analytikerna och påpeka att det nog ser ut som om deras kostnadsantaganden ligger lite väl lågt. Detta var nämligen vad medicinteknikbolaget Arjo gjorde i veckan i klassisk Orwellsk anda där alla är jämlika men vissa är mer jämlika än andra. Telefonkonversationen bjöd förstås inte på några som helst nyheter (varför ens hålla det då?) men orsakade ändå kursras på drygt 7%. Tur för vår del att vi var beredda. Så sent som förra helgen valde vi som bekant att ställa oss neutrala till aktien med motiveringen att högre kostnader för råvaror, komponenter och transporter kunde hålla tillbaka marginalen under några kvartal. Spot on.

NASDAQ Stockholm
ARJO_B
Sektor
Medicinteknik
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Arjo – Ledande inom medicintekniska lösningar

Arjo är ett svenskt medicinteknikföretag som utvecklar och tillhandahåller produkter och lösningar för att förbättra livskvaliteten för personer med nedsatt rörlighet och åldersrelaterade hälsoproblem. Bolaget erbjuder bland annat sjukvårdssängar, desinfektionslösningar och kompressionsprodukter, med verksamhet främst i Europa och Nordamerika. Arjo noterades på Nasdaq Stockholm den 12 december 2017 under kortnamnet ARJO B. Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade Arjo en omsättning på 2 989 miljoner kronor, en ökning med 3,8% jämfört med föregående år. Styrelsen föreslog en höjd utdelning till 0,95 kronor per aktie för 2024, i enlighet med bolagets utdelningspolicy att dela ut 30-60% av nettoresultatet efter skatt. Arjo fortsätter att stärka sin position genom innovation och expansion på nya marknader.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-03-29 00:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:16:44