Veckan i backspegeln… v20
Korrektion… De senaste veckornas volatila börsutveckling har gjort att man nästintill har fått känslan av att marknaden har fallit handlöst.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1872 (23 maj 2021)
Men faktum är att Stockholmsbörsen inte har sjunkit mer än ca 4,7% om man ser från toppen som träffades 19 april till lågpunkten (?) exakt en månad senare. Korrektionen, om det nu handlar om en sådan, har så här långt snarare skett i tid än i pris.
Ökad volatilitet… Det som kan ha förstärkt känslan av kännbara nedgångar i maj har troligtvis varit de tvära kasten. Förvisso har antalet dagar med uppåtgående tendens överstigit dem med nedgångsdito (9 vs 5) men slagen har varit så pass kraftiga att majoriteten av handelsdagarna har bjudit på rörelser överstigande 1% åt endera håll. Är det något som etsar sig fast i minnet så är det nog dagar med rejäla nedgångar och ett par sådana har vi faktiskt haft på relativt kort tid. Det sticker onekligen ut sett till hur marknaden har betett sig innan dess och just förändringen speglar ökad osäkerhet som ofta uppträder i samband med signifikanta vändningar (större toppar eller bottnar).
Deja vu… Tycker man att indexrörelserna överstigande 1% upp och ned är jobbiga så är det ändå inget i jämförelse med hur marknaden har handlat Evolutions aktie de senaste veckorna. Sedan beskedet att grundarduon sålde aktier för drygt 6 miljarder kronor kom, har kursen svängt med i genomsnitt 5% per dag. Detta innebär explicit att aktien som ju ingår i OMXS30 numera, under alla dagar utom en har placerat sig högt upp på antingen vinnar- eller förlorarlistan. Inga jämförelser i övrigt men nog påminner utvecklingen lite om Fingerprint för ett antal år sedan.
Optimismen sprudlar… Och på tal om Fingerprint. Jag noterar att bolaget fortsätter att återköpa aktier tämligen aggressivt. Sedan 28 april har man förvärvat aktier till ett värde av närmare 140 Mkr. Det är nästan häften av vad bolaget hade i nettokassa vid utgången av Q1 (291 Mkr). Hur man än vrider och vänder på det här kan man inte annat än att tolka det som att ledningen måste se oerhört optimistiskt på närliggande framtidsförutsättningar. Aktien har ju trots allt redan dubblats sedan årsskiftet. Hybris eller stora volymorder på ingång?
Store of value… Den stora ”snackisen” i veckan var förstås ”kraschen” i kryptotillgångar. Nu är såväl Bitcoin som övriga så kallade kryptovalutor oerhört volatila överlag men den typen av rörelser som vi fick se under onsdagen då Bitcoin stundtals var ned 30% hör trots det inte till vanligheterna ens där. Rörelsen som sådan visade med all önskvärd tydlighet varför kryptotillgångarna fortfarande inte kan ses som annat än ”spekulationsobjekt” för de allra mest inbitna. För att utgöra betalningsmedel är de fortfarande alldeles för volatila och är det något som de definitivt inte gör så är det att ”bevarar sitt värde”.
Inflationshedge… Som mångårig ”goldbug” numera är jag förstås part i målet men nog känns ändå guldet som en betydligt stabilare tillgång om man söker värdebevarande egenskaper. Den har faktiskt också varit stabiliteten själv under den gångna veckan då det mesta i övrigt har uppvisat volatilt beteende. I dollar räknat har veckans prisuppgång varit 1,8% och tittar man på senaste månadens utveckling motsvarar värdeökningen 4,5%. Sämre ser det ut om vi tittar på utvecklingen sedan årsskiftet (-1,2%) men är det något som antyds så är det just stabilitet. Det faktum att guldpriset inte rusat i år är också huvudanledningen till att jag misstänker att marknaden inte avfärdar FED:s påståenden om övergående inflationstendenser som ett rent nonsens. Vore så fallet borde guldet ha utvecklats betydligt bättre än vad det gjort i år. Men det är kanske först nu som uppgången kommer?
Tack och adjö… Lite i skymundan har vi i veckan fått ett rejält bud på en av våra favoriter (Top Picks). Det handlar förstås om Adapteo som ju en gång i tiden knoppades av från finska bygguthyrningsföretaget Cramo. Premien i uppköpserbjudandet (+50%) gick heller inte av för hackor. Budnivån om 165 kr är drygt 20% högre än vad bolaget någonsin värderats till. Och då skall man också veta att särskilt uppskattat har inte bolaget varit då den allra högsta kursen noterades redan under dess allra första handelsdag sommaren 2019. För dig som eventuellt följt vårt köpråd är det nog bara att tacka och ta emot.
Fantasilöst… Under föregående vecka blev det klart att Industrivärden har passat på att avyttra sina aktier i stålbolaget SSAB. Det var inte ett helt oväntat beslut då posten har legat ”löst till” sedan länge. Det intressanta var förstås vad pengarna skulle användas till. Bolagets vd har vid flertal tillfällen påpekat att man är redo för nya investeringar om en intressant möjlighet uppdagas. Men det första man gjorde man var att öka innehavet i Sandvik till kurser inte långt ifrån ATH-nivån. Var det verkligen den allra bästa möjligheten där ute man kunde hitta?
Kampen fortsätter… Under veckan blev det klart att regeringen fullföljer sitt tidigare förslag att förlänga den tillfälliga förordningen om tillfälliga spelansvarsåtgärder som infördes i juni förra året. Den här gången gäller förlängningen ytterligare ett halvår fram till 14 november. Det är inte utan att man verkligen börjar ”ana ugglor i mossen”. Om inte annat så påminns åtminstone jag om den amerikanske ekonomen Milton Friedmans berömda ord att ”ingenting är lika permanent som ett temporärt regeringsprogram”.
Veckans IPO… + 160%, så mycket steg Checkin.com (där ex finansministern Anders Borg numera svingar styrelseklubban) under sin premiärdag på First North. Det kan man onekligen kalla för en bra start. I och med det tycks även ryktet om techsektorns död vara rejält överdrivet. Bra gick det även för ”skånska” Oatly som introducerades på den amerikanska börsen. Uppgången här blev dock beskedligare (+20%)