Veckan i backspegeln… v24

Sentimentskifte… Det heta noteringsklimatet som jag omnämnde i förra veckans spalt fortsätter. Även den här veckan har det tillkommit en strid ström av nya börsbolag.

Veckan i backspegeln v24

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1877 (20 juni 2021)

Frågan är dock om inte ”hajpen” sakta men säkert börjar sjunga på sista versen för den här gången. Marknaden börjar nämligen framstå som någorlunda mättad då man inte längre tycks vilja handla upp redan högst prissatta aktier. Revolution Race fick förvisso en hyfsad start men intresset för den svalnade tämligen snabbt. Inte heller djurhälsobolaget Vimian tycks ha fått något översvallande mottagande trots att inga privatpersoner fick teckna aktien inför IPO. Poddbolaget Acasts aktie sjönk till och med under IPO-kursen redan en kort stund efter att man ringt i börsklockan.

Annons

Högre inflationsprognos… Veckans makroekonomiska höjdpunkt var förstås FED-mötet där centralbanken vidmakthöll sin tidigare syn på det ekonomiska läget samt fortsatt behov av ackommoderande penningpolitik. Nyheten den här gången var att man beskrev veckans möte som ett där man ”talade om att tala” om framtida neddragning av stimulanser. Dessutom nämnde man att inflationen i närtid kan visa sig bli högre och mer varaktig än vad som tidigare antagits. Prognosen för i år skrevs upp tämligen markant (upp till 3,4% från tidigare 2,4%)

Räntehöjning… Beskeden ovan är förstås vare sig direkt banbrytande eller ens oväntade. Medierna har givetvis gjort ett stort nummer av att man höjde inflationsprognosen samt flyttade fram tidpunkten för räntehöjningar. Det senare är dock en sanning med viss modifikation. Jerome Powell nämnde nämligen att centralbankens s.k. dotplot (räntebana) som numera prisar in två räntehöjningar under 2023 inte skall ses som något prognosverktyg då det handlar om ledamöters egna estimat som givetvis kan men behöver inte besannas i verklighet. I det korta perspektivet finns inte några styrräntehöjningar i pipeline. Detta är en syn som delas även av marknaden som prisar in en 80-rpcentig sannolikhet för en första höjning fört mot slutet på nästa år.

Tapering… Att man nu börjar tala om neddragning av stimulanser är inte heller det något som borde överraska särskilt många givet omständigheterna (re-opening samt förväntad BNP-tillväxt på ca 7%). Tvärtom. Ekonomin förbättras och det vore förstås minst sagt märkligt om man inte i det läget började diskutera gradvis neddragning av stimulanserna. Är det något som FED har kritiserats för är det ju just att ”hälla bensin på en kraftigt flammande brasa”. Stalltipset borde därför vara att man i slutet på sommaren (kanske i samband med augustis årliga konferens i Jackson Hole?) introducerar en plan för gradvis nedtrappning av nuvarande obligationsköp. Detta under förutsättning att ekonomin (och då främst arbetsmarknaden) fortsätter att utvecklas i önskad riktning vilket, trots något sämre data än förväntat, får anses utgöra huvudspår idag.  

Back on track… Den allt starkare ekonomin i all ära men det är inte utan att man faktiskt höjer på ögonbrynen när man tar del av nyheter om att klädjättar som H&M och Inditex redan i detta nu verkar vara tillbaka på försäljningsnivåer som gällde innan pandemin bröt ut. Förvisso handlar det om sommarmånader som normalt sett inte är lika försäljningstunga men ändå. Under maj respektive inledningen av juni rapporterar de båda bolagen intäkter som översteg motsvarande från 2019. Inte illa alls, inte minst med tanke på H&M:s problem i Kina samt det faktum att det alltjämt råder en hel del restriktioner på en del håll i världen.

Back to reality… Och på tal om restriktioner. Vet ej om ni såg det men nog var det en mäktig (och samtidigt märklig) upplevelse när man fick se sprängfyllda läktare i Budapest då Ungern tog emot Portugal i det just nu pågående fotbolls-EM. 60 000 fans skapade en stämning som nästintill lyckades bära hemmalaget till en bragd. Nu blev det inte så till slut men tillställningen var ändå en påminnelse om att världen kanske är på väg mot någon form av normalisering.

Heja Sverige… När jag ändå är inne på sådant som rör fotbolls-EM så kan jag inte annat än att konstatera att intresset är oerhört stort. Så gott som alla man träffar (när man nu äntligen får göra det) pratar fotboll som ju ofta beskrivs som det allra viktigaste bland det oviktiga i livet. Det i sig borde vara goda nyheter för framför allt bettingbolagen. Att EM redan så här långt har bjudit på en och annan skräll (som Sveriges poäng mot Spanien eller Finlands vinst mot Danmark) gör ju inte saken sämre för dem. Ju färre favoritsegrar desto bättre för den s.k. ”spelmarginalen”.

Blankarattack… Och apropå bettingbolag. Veckan bjöd på rejäla sektorrörelser som en konsekvens av främst analysfirman Hindenburgs rapport gällande DraftKings och dess påstådda samröre med den så kallade ”svarta marknaden” samt systematiska åtgärder för att dölja den. Detta som en konsekvens av tidigare förvärv av bl.a. Kambis konkurrent, SBTech. Att en liknande rapport kan skapa svallvågor i sektorn (Evolution som ju inte är något litet bolag idag tappade ca 10%) är tveklöst ett tecken i tiden. Inte mycket i rapporten var särskilt nytt (SBTech har kritiserats länge av branschfolk) och analysen i sig bör väl snarare ses som en partsinlaga av en firma som har tagit en negativ position i aktien (samt sett till att få rejäl spridning på sin analys).

Trenden förstärks… Att en del bolag (däribland svenska Evolution) opererar på oreglerade marknader är inte heller något nytt. Tvärtom är det vida känt för de allra flesta och problematiken som omger dessa är också anledningen till att fler länder väljer att reglera onlinespel då man helt enkelt inser att det inte går att stoppa en företeelse (spel & dobbel) som har pågått i århundranden. Nog är det bättre att tillåta spel under ordnade former än att det sker ”illegalt och oreglerat”. Kanske kan Hindenburgs rapport i själva verket bidra till att påskynda omställningen? I veckan kom exempelvis besked om att den befolkningsmässigt sjunde största amerikanska staten (Ohio med nära 12 miljoner invånare) kan vara redo för reglering av onlinespel med start i januari nästa år. Och fler är på väg.

NASDAQ Stockholm
HM_B
Sektor
Detaljhandel
Stockpicker Newsletter
H&M: Global modejätte med stark utdelningstradition

Hennes & Mauritz AB (H&M) är en av världens ledande modeföretag, kända för att erbjuda trendiga och prisvärda kläder och accessoarer. Bolaget äger flera varumärken, inklusive COS, Monki, Weekday, & Other Stories och Arket, vilket breddar deras marknadsnärvaro. H&M är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden HM B.​ Enligt företagets bokslutskommuniké för 2024 uppgick nettoomsättningen till 223,553 miljarder SEK, en ökning med 12 % jämfört med föregående år. Styrelsen föreslår en utdelning på 6,80 SEK per aktie för 2025.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-06-21 12:55:00
Ändrad 2025-01-24 08:17:44