Veckan i backspegeln… v35
Lång svit… Augusti blev till slut en positiv börsmånad vilket innebär att Stockholmsbörsen har stigit under tio (10) månader i följd.
En inte helt vanlig sekvens då en längre uppgångssvit enbart har inträffat vid ett enda tillfälle under min börstid (perioden sedan 1995). Det var under 2009 och då blev det hela 12 uppgångsmånader i rak följd. Kan rekordet bräckas tro?
Till salu… Veckans stora händelse på hemmaplan måste väl ändå budet på läkemedelsbolaget SOBI anses vara. Ett lite kontroversiellt bud får man säga då det indikerar fortsatt nedmontering (eller snarare kanske utförsäljning) av svensk läkemedelssektor med Wallenbergarnas goda minne. Inte undra på att flertalet bedömare ställer sig kritiska. En del menar också att budet är för lågt men själva uppläget med någon form av spärr tyder på att det i grund och botten kanske skall ses som en inbjudan till en offentlig auktion där man nu inväntar konkurrerande bud som dock inte är lägre än 251 kr?
Låg premie?… Som vanligt när det handlar om uppköpsbud blir det tal om premien är tillräcklig eller inte. 22% förefaller vara snålt men då skall man också veta att det redan för en vecka sedan ryktades om detta bud vilket fick kursen att skjuta upp. Som om inte det var nog uppgav styrelseordföranden i samband med en intervju att styrelsen hade blivit kontaktad av amerikanerna redan i början på juni. Något exakt datum angav han i o f s inte men tittar man på kurssättningen vid det tillfället (1-10 juni) handlades aktien omkring 140-145 kr. Budnivån om 235 kr motsvarar med andra ord nära 70-procentig premie. Att den till slut blev så pass skral som dryga 20% mot onsdagens stängning beror helt enkelt på uppenbara ”läckor”.
Tänkbar intressent… Den stora frågan är förstås om det kommer ett bättre bud än så här? Ser vi till konsensus som redan har handlat upp aktien över budnivån är nog gängse uppfattning att så blir fallet. SOBI har ju omgärdats av uppköpsrykten i flertalet år så nog bör det finnas en rad kandidater där ute. En tilltänkt budgivare skulle faktiskt kunna vara Astra Zeneca som redan idag äger ca 8% av SOBI. Under fjolåret lade man ett bud på amerikanska Alexion som i likhet med SOBI satsar på läkemedel mot sällsynta sjukdomar vilket skapar någon form av gemensam plattform. Skall någon kunna räkna hem ett bud i 75-miljarders klassen krävs det nog en del synergieffekter. Orkar man dock med ett nytt ganska stort förvärv i ett läge då både VD och SO är på väg bort?
Krigskassa… Om vi antar att budet som nu har lagts går genom kan konsekvensen utlösa någon form av kedjereaktion. Investor har idag drygt 100 miljoner aktier i SOBI till ett värde av ca 25 miljarder kr givet budnivån om 235 kr (skulle det höjas blir kalkylen förstås ännu bättre). Eftersom budet är ett s.k. kontantbud omvandlas dessa till likvider och får till följd att Wallenbergarnas investmentbolag får en nettokassa på ca 13 miljarder kronor. Varför är detta intressant? Jo, Investors målsättning över tid är att ha en nettoskuld på 5-10% av substansvärdet. Bolaget blir därmed tydligt överkapitaliserat vilket öppnar för antingen extra utdelning och återköp eller mer troligt nya förvärv. Med ett tilltänkt förvärvsutrymme på 40-50 miljarder öppnar sig minst sagt intressanta möjligheter.
Så kan det gå… Först kom uttalanden från statsministern Stefan Löfven att det var Alliansens skattesänkningar som banade vägen för Europas högsta kriminalitet i form av nästintill dagliga grova våldsbrott som skjutningar, bombningar m m. Kort därefter presenterade finansministern (tillika Löfvens efterträdare?) ett skattesänkarpaket som förväntas omfatta 75% av svenskarna (till ett värde av 7,5 miljarder kronor). Tydligen är skattelättnader effektiva (!) när det gäller att få fart på konsumtionen. Vem kunde tro det? Nu väntar vi dock på vad finansministern inte berättade, dvs var skatten skall höjas. Hur låga tror ni oddsen är att det blir på kapitalsidan?
Det går bra nu… Det talas ofta om att skuldsättningen bland svenskarna ökar ständigt och befinner sig på historiskt höga nivåer. Så är givetvis fallet. Delvis i alla fall. För samtidigt ökar även tillgångssidan i vår balansräkning. Enligt nyligen publicerade SCB-statistik ökade aktieförmögenheten (mätt som totalt innehav i svenska börsnoterade aktier på svenska marknadsplatser) till 11 650 miljarder kronor (siffran gäller utgången av första halvåret). Det motsvarar en ökning med 2 031 miljarder kronor eller 21% jämfört med samma månad året innan. Den största andelen av ägandet på Stockholmsbörsen svarar förstås utländska ägare för. Men även svenska hushållens aktieägande ökade med 259 miljarder (nära 22%) och uppgick till 1 445 miljarder kronor.
Aktienäsa… Det var inte utan att jag själv höjde på ögonbrynen när jag läste att Erik Selin har stoppat in 104 Mkr i norska biometriuppstickaren Zwipe (mer känt som konkurrent till svenska Fingerprint). Förvisso äger bostadsmagnaten aktier i snart alla svenska börsbolag (och Zwipe är även noterat i Sverige) varvid ytterligare ett inte borde göra någon större skillnad. 100 miljoner är heller inte något jätte belopp för Selin. Valet av bolag (och inte minst bransch!) förvånade mig ändå en smula. Nog ser det dock ut att ha varit ett väl avvägt beslut. Aktien sköt iväg uppåt efter nyheten om hans inhopp och fick ytterligare kraft när bolaget någon dag senare offentliggjorde ett ingånget avtal avseende en pilotinstallation hos en global bank med europeiskt säte. 50-procentig värdeökning inom loppet av en knapp vecka är inte fy skam direkt.