Veckan i backspegeln… v37
Optionsvecka… I vanlig ordning när det vankas optionslösen i USA tenderar börsutvecklingen bli svag. Så även den här veckan.
Stockholmsbörsen backade med 3,4%. Trist utveckling noterade vi även i USA där börsen i tisdags faktiskt upplevde sin sämsta enskilda dag sedan sommaren 2020. S&P 500 backade med smått overkliga 4,3% vilket var den åttonde gången i år som världens bredaste börsindex backade med mer än 3%.
Volatilt värre… Bidragande till negativ börsutveckling har förstås ränteutvecklingen varit. Ni minns säkert att jag för några veckor sedan nämnde att 10-årsräntan i USA hade sjunkit med närmare 100 räntepunkter på relativt kort tid vilket för övrigt sammanföll med sommarens kraftiga upprekyl. Det var då det. I veckan har 10-åringen åter nått upp till nivåer nästan i anslutning till 3,50% vilket ju motsvarar nivån där den toppade tidigare. Den här typen av tvära kast på räntemarknaden hör verkligen inte till vanligheterna. Ett tydligt tecken på att även s.k. ”smarta pengar” inte riktigt vet hur man skall agera.
Bad news… Veckans enskilt viktigaste datapunkt var förstås den amerikanska inflationsstatistiken. Tyvärr föll den inte marknaden i smaken. Inflationen hade förvisso ökat med blott 0,1% i augusti vilket innebar att den ökade med 8,3% på årsbasis (8,5% månaden innan) men marknaden hade hoppats på lägre utfall. Boven i dramat var det faktum att kärninflationen ökade med 0,6% jämfört med utfallet i juli och ökade till 6,3% på årsbasis (5,9% månaden innan).
Even worse… När SCB publicerade de svenska siffrorna dagen efter blev utfallet ännu sämre. Inflationen på årsbasis hade nämligen ökat med 9,0% i augusti jämfört med 8,0% i juli. Den s.k. kärn-inflationen (KPIFXE exklusive energi) steg samtidigt till 6,8% jämfört med 6,6% i juli. Det var förvisso i linje med marknadens estimat men klart högre än Riksbankens prognos om ökning motsvarande 5,7%. Det om något torde indikera ny storhöjning när Riksbanken ger sitt räntebesked under kommande vecka.
Historiskt dåligt… De dåliga makroekonomiska nyheterna tog tyvärr inte slut där. Även tyska ZEW-index som mäter investerares och analytikers förväntningar på den tyska ekonomin sjönk i september och noterades till -61,9 i september jämfört med augustis -55,3%. Det var inte alls långt ifrån -63,9 som index uppmättes till i juli 2008. Septembers utfall är det tredje lägsta under de senaste 30 åren. Utöver mätningen i juli 2008 har enbart motsvarande i december 1992 gett lägre värde (-62,2)
Pessimism… I veckan kunde vi läsa att den globala kapitalförvaltningsjätten Blackrock rekommenderar undervikt av aktier på mogna marknader som en följd av stor osäkerhet kring energi, inflation och hur centralbankerna agerar. Det är första gången på ett drygt decennium som man ställer sig negativa till aktier som allokering. Det om något visar nog ganska tydligt hur svagt marknadssentimentet har blivit. Inget ont som inte för något gott med sig. Det är i regel när de flesta har blivit negativa som grunden till de bästa affärerna läggs. Så även denna gång?
Populism… Tiderna har blivit sämre. Den saken är säker. Extra tydligt blir det när vi nu ser att politiker börjar leta efter vem som eventuellt kan hjälpa till att betala för de stödåtgärder som de planerar för att underlätta för sina medborgare (läs: för att hålla sig kvar vid makten). I tider av skenande elpriser och stigande räntor kan man ju inte beskatta dem hårdare vilket ju i vanliga fall brukar bli standardåtgärd när pengarna behövs. Tidigare var blåslampan riktad mot banksektorn (läs: bankskatt), nu riktas den mot energibolag som ”tjänar oförtjänt mycket pengar” på energikrisen (som politikerna själva skapat till stor del). Och skulle det inte räcka finns det ju alltid kassakor i form av amerikanska techjättar. Så sent som den här veckan har UK och även EU kommit på idén att stämma amerikanska Google på 25 miljarder euro (!).
Pålästa… Under veckan har vinstvarningarna börjat hagla. Inte helt förvånande kanske givet marknadsförutsättningar samt det faktum att analytikernas vinstprognoser knappt justerats (man tror fortfarande på vinstökningar motsvarande 10% nästa år exempelvis). Tittar vi på vilka bolag som har vinstvarnat så handlar det faktiskt i stor uträckning om de allra mest blankade sådana. För faktum är att listan med de 10 mest kortade aktierna innehåller bolag som SBB, Electrolux, Scandic Hotels, Sinch, Mips, Thule, Fingerprint, Elekta, SKF, Securitas. Tre av dem (fetstilade) fick krypa till korset i veckan. Säga vad man vill men blankarna kan sin sak.
Budnivå… Under fredagen presenterade investmentbolaget Svolder sitt bokslut. Varför nämner jag det undrar du kanske? Jo, den innehöll en synnerligen intressant detalj. För en tid sedan sålde Svolder sina aktier i Nordic Waterproofing där man ju var största ägare. Någon prislapp offentliggjordes aldrig då. Ur bokslutet kunde man nu utläsa att irländska Kingspan fick hosta upp 195 kronor per aktie för att komma över posten. Kanske kan man tänka sig att erbjuda samma pris till övriga ägare? Har en långsiktig ägare som Svolder accepterat nivån borde även andra kunna göra det. I synnerhet i dagens bistra aktieklimat.
Sinch AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på molnbaserade kommunikationstjänster för företag och mobiloperatörer. Företaget erbjuder lösningar inom meddelandehantering, röstsamtal och e-post, vilket möjliggör effektiv och säker kommunikation för över 150 000 företag globalt. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SINCH.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Sinch en nettoomsättning på 26 553 miljoner SEK, vilket motsvarar en ökning med 10 % jämfört med föregående år. Trots den positiva omsättningsutvecklingen beslutade styrelsen att inte lämna någon utdelning för räkenskapsåret 2023, i enlighet med tidigare års praxis att återinvestera vinsterna i verksamheten för att stödja fortsatt tillväxt.