Veckan i backspegeln… v39

Börsfrossa… De amerikanska börsmarknaderna har fortsatt att uppvisa svaghet i veckan.

Veckan i backspegeln v39

Är man lite konspiratoriskt lagd så får man nästan en känsla att marknaden vill tvinga FED/politikerna att vidta fler åtgärder i spåren av pandemin. Problemet idag är att varken FED eller kongressen för den delen, tycks vilja göra det innan valet. Centralbanken för att inte kunna beskyllas ha påverkat utgången i någon riktning (man uppger sig vara oberoende), kongressen eftersom ingen av partierna vill ge motståndaren tillstymmelse av en chans att vända eventuellt avtal till sin egen fördel. Lite av ett Moment 22 (sedan är frågan förstås om fler stimulanser i det här skedet verkligen behövs?)

Annons

Oavgjort… Med sex veckor kvar till D-day, börjar presidentvalet framstå som en nyckelkomponent i ett marknadspussel. Och eftersom inget i övrigt är sig likt numera så börjar allt fler utgå ifrån att vi faktiskt inte får veta namnet på segraren på valnatten utan istället får leva i ovisshet under ett antal veckor därefter. Tittar man hos bettingbolagen är risken för ett sådant utfall numera 25% (och växer). Med det i åtanke finns det förstås viss fog för Donald Trumps retorik om att man snabbt bör tillsätta den vakanta posten i Högsta domstolen (efter att den liberala domaren Ruth Bader Ginsburg avled förra fredagen). Som läget är just nu består USA:s högsta instans av åtta domare vilket i sig innebär att det skulle kunna tänkas bli 4-4 vid eventuell omröstning rörande valet. Vad som händer då blir ju onekligen högst oklart.

Riksbanken… Det blev inga nya besked i veckan utan Riksbanken valde att hålla kvar räntan på 0 när man presenterade sina slutsatser från veckans räntemöte. Enligt den publicerade räntebanan är det en nivå som kan stå sig i hela tre års tid. Skall någon förändring ske under perioden så blir det nog snarare en sänkning än tvärtom. Det finns helt enkelt inte så mycket annat man kan göra framgent (om behovet skulle uppstå) då man redan i nuläget genomför omfattande köp av statspapper (som kommer att fortsätta), och står redo att ge sig in på marknaden för företagsobligationer. Här tror jag att man allra helst hade låtit bli att agera då det egentligen inte finns något direkt behov. Men eftersom det ingick som kommunicerad krisåtgärd tidigare så blir det en förtroendefråga nu.

Renässans… Kontors- och butiksdöden i all ära men nog torde fastighetssektorn framstå som ett ganska bra bet givet ovanstående? Detta i synnerhet som fastighetsbolagen lär vara pålitliga utdelare framgent. Det enda som just nu talar emot är väl det att vi av erfarenhet vet att det sällan blir som Riksbanken tror. Med det sagt misstänker jag att det finns de som lär köra spreaden long fastighet / kort bank.

Perfect storm… Just banksektorn är onekligen den som missgynnas mest av långvarigt låga räntor. Och dessa är inte det enda problemet som man får tampas med. Trots till synes evigt låg intjäning i spåren av ränteläget anser politikerna ändå att det går bra nog för att man skall beskatta sektorn hårdare. Ett synnerligen populistiskt utspel kan man som utomstående tycka. Det är få människor som motsätter sig liknande förslag även om det rent principiellt framstår som märkligt i synnerhet som bankerna är den institution som ju blir viktigast i kristider. Och eftersom det just nu råder krisläge i spåren av pandemin så ändrar man benämningen från bankskatt till riskskatt. Kärt barn har många namn som bekant. Lägg därtill nya uppgifter om penningtvätt och sentimentet blir nästintill nattsvart.

Value vs pris… I onsdagens krönika nämnde jag att Handelsbankens aktie hade fallit ned mot nivåer där den bottnade i mars/april då panik rådde. Så illa är det väl ändå inte nu? Förvisso tycks bolaget vara på väg att likna de övriga bankerna nu när man halverar sitt kontorsnät. Kanske förtjänar man inte längre samma höga premie som förr. Fortfarande handlar det dock om en minst sagt lönsam rörelse (än mer lönsam när kontoren läggs ned och hyreskontakten sägs upp?) där avsaknaden av kreditförluster har varit signum under året. Att hitta någon som tycker att de svenska bankerna är särdeles dyra idag är svårt. Men billigt tycks inte vara detsamma som prisvärt. Det är lika svårt att hitta någon som tror sig veta vad som kan trigga en uppvärdering.

Spekulanterna emellan… Det finns ett ordspråk som säger: ”If you can’t beat them, joint hem”. Detta har fått mig att sväva iväg i tankebanorna kring vad storbankerna skulle behöva göra. Och just uppköp är det jag spontant känner kan vara bästa utvägen. Att digitalisera sig till framgång blir nog svårt när man redan ligger så långt efter som exempelvis Handelsbanken gör. Tänk om man istället hade valt att köpa exempelvis Avanza som får väl anses vara ledande i det digitala bankracet? Det vore grejer det. Långsökt? Kanske, men inte helt verklighetsfrånkopplat väl?

Whispers corner… Och på tal om uppköpsspekulationer. Mycket händer just nu inom iGaming. I veckan meddelade amerikanska operatören Penn National Gaming att man vill ta in närmare 1 miljard usd i nytt kapital. Genast har det uppstått spekulationer att man förbereder bud på svenska Kambi för att på det sättet ha sportboksteknologin ”in house” (likt DraftKings gjorde när man förvärvade SBTech). Problemet här är förstås att Kindred som ju delade ut Kambi till sina ägare tidigare, sitter sedan dess på en s.k. ”poison pill” som omöjliggör extern part att köpa bolaget (fram till 2023). Detta skrämmer dock inte spekulanterna som menar att Penn likväl kan köpa upp även Kindred. Att man skulle förvärva båda känns verkligen långsökt (Kambi mår nog allra bäst som självständigt bolag). Däremot är det inte omöjligt att man lägger vantarna på just Kindred om man nu exempelvis har internationella ambitioner. Kindred är en relativt liten aktör i USA men däremot ganska stor i Europa. ”Giftpillret” i Kambi gör nog attraktionskraften än större.

NASDAQ Stockholm
SHB_A
Sektor
Bank
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Svenska Handelsbanken: Stabilitet och lönsamhet i fokus

Svenska Handelsbanken, grundad 1871, är en av Nordens största banker med verksamhet inom traditionella banktjänster, kapitalförvaltning och livförsäkring. Banken är noterad på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SHB A.

​Enligt Handelsbankens delårsrapport för januari–september 2024 ökade intäkterna, medan kostnaderna minskade, vilket resulterade i en förbättrad kostnads-/intäktsrelation till 38,3 %. Under tredje kvartalet 2024 rapporterade banken ett räntenetto på 11,76 miljarder kronor, vilket överträffade analytikernas förväntningar på 11,50 miljarder kronor. Denna positiva utveckling återspeglar bankens starka kreditkvalitet och effektiva kostnadshantering.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-09-28 09:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:18:45