Veckan i backspegeln… v41

Ledande indikator… När det nu återstår drygt tre veckor till presidentvalet i USA blir det förstås extra kul att spekulera i vad utfallet kan tänkas bli.

Veckan i backspegeln v41 High Quality

Jag har därför dykt in i historiska siffror för att ta reda på om den vanligtvis framåtblickande aktiemarknaden har en tendens att nysta upp utgången i förväg. Lite beroende hur man tolkar datan kan man nästintill få den uppfattningen. Börsen tenderar nämligen att utvecklas bättre i oktober om den sittande presidenten (eller hans partipolitiska efterföljare) får stanna kvar.  

Annons

Oktober… Vad bygger jag ovanstående påstående på frågar du kanske? Jo, jag noterar att oktober har varit en positiv börsmånad i sju (7) fall av 10 då den sittande presidenten har återvalts (eller blivit efterträdd av en kandidat från samma politiska block). Den genomsnittliga uppgången för S&P 500 har i dessa fall varit 1,4%. När det däremot blev vaktombyte i Vita Huset har oktober allt som oftast varit svagt, sex (6) fall av nio (9). Den genomsnittliga nedgången under dessa oktoberupplagor har varit 2,1% men då skall man förstås komma ihåg att siffran tyngs rejält av utfallet 2008 då index rasade nära 17% i spåren av finanskrisen kort inför att Barack Obama övertog ämbetet. Även exkluderat detta klart avvikande utfall har dock avkastningen varit negativ i genomsnitt (-0,3%).

Visste du att… Låt mig dock uppehålla mig ytterligare en stund kring historiska mönster. Förra veckan nämnde jag att oktober har en tendens att bli en stark börsmånad. För så har faktiskt varit fallet. Det är enbart 9 av sammanlagt 24 gånger sedan 1996 som utvecklingen på Stockholmsbörsen under denna månad har varit negativ.  Det intressanta här är dock att fem (5) av dessa nio (9) negativa utfall inträffade just under åren då USA höll presidentval. Tittar jag i mina ark är det enbart 1996 som Stockholmsbörsen steg i oktober. Samtliga valår därefter har OMXSPI faktiskt sjunkit och det rejält (4,8% i genomsnitt).

Vinstvarning… Låt mig dock avsluta veckans statistiska svep i tydligt positiv anda. Jag har år efter år upprepat att aktier är en vintersport. Självklart tänker jag inte frångå nämnda åsikt nu men med det sagt måste jag ändå medge att ”årets sommarhalvår” har varit exceptionellt bra så här långt. Det slutliga facit för perioden maj/oktober får vi först i slutet av den här månaden men redan nu kan ju omnämnas att årets Q3 har med sina 12,7% varit det näst starkaste tredje kvartalet på 25 år. Det är enbart under 2009 som utvecklingen var bättre (+14,6%). Och då skall man även känna till att den genomsnittliga utvecklingen under nämnda kvartal sedan 1996 är faktiskt negativ, -0,2%.

Den svenska modellen… En stor nyhet i veckan var att Sveriges finansminister blev erbjuden toppost inom IMF. Oavsett partipolitiska sympatier är detta stort för både Sverige och i synnerhet Magdalena Andersson. Tänker man efter en stund är valet egentligen inte så märkligt. Att Sverige har världens nästintill högsta skattetryck har sannolikt inte passerat obemärkt förbi i världen. Och i pandemitider visade det sig ändå att svenskar trots att det är ett folk som hyser stark tilltro till sina myndigheter genom att följa de råd som dessa ger. Jämför det med diverse förbud och böter som så gott som alla andra länders regeringar har tvingats till för att få gehör. När det nu östs pengar runt om i världen börjar förstås kassorna sina och befolkningar gorma. Inte undra på att man då blir intresserade av den svenska modellen och gärna vill kopiera den tillsynes framgångsrika metoden.

Det går bra nu… Academedia, Boozt, Zalando, Duni, Hexpol, Gränges, Pandora, Novo Nordisk, Kindred, Pricer och Inwido. Vad kan den här typen av bolag ha gemensamt? Jo, samtliga (och då kan jag säkert ha glömt att omnämna något) har enbart den här veckan meddelat att deras resultat ser ut att bli klart högre än marknadens förväntningar. Inställda resor, få eller inga konferenser/mässor samt i viss mån fortsatt tillgång till statliga stöd, tycks ha ”gjort susen” för lönsamheten på sina håll. Det som är slående här är att det inte finns någon direkt branschmässig röd tråd mellan de omnämnda bolagen utan det handlar om företag i vitt skilda branscher. Detta gör att jag stärks i min uppfattning att börsen kan ha mer att ge trots rekordhöjder. Jag misstänker dessutom att sannolikheten är hög att vi även under nästkommande veckor får ytterligare ett antal omvända vinstvarningar.

Bra start… Det finns ett ordspråk som lyder ”äras den som äras bör”. Och idag tänkte jag passa på att uppmärksamma en företagsledare som jag tror inte riktigt får den beröm hon förtjänar. Kanske är jag lite tidig med hyllningen men jag måste helt enkelt medge att jag är mäkta imponerad av Telias nya vd. Många har de varit på topposterna sedan bolaget äntrade Stockholmsbörsen år 2000 under pompa och ståt. Men så här långt har ingen gjort lika stort avtryck som Allison Kirkby. Under blott ett halvår har hon lyckats möblera om hela ledarstaben, se till att komma ur ett evigt problem i form av minoritetsandel i Turkcell samt nu senast sålt Telia Carrier till ett pris som översteg analytikernas förväntningar med råge. Därmed har hon på rekordtid fört den forna folkaktien till att åter vara en pålitlig utdelningsmaskin. Gillar man utdelningar skall man nog hålla koll på Telia. Tänk bara vad skotskan kan tänkas åstadkomma på ett par års sikt om hon lyckats med så mycket under en period av knappt ett år.

ESG rules… Det är onekligen inte särskilt lätt idag om man bedriver verksamhet som ej anses vara stämma in på rådande hållbarhetsdefinition. Så sent som den här veckan kunde vi läsa om att Nordea lägger ner bevakningen av flera iGamingbolag. Länsförsäkringar meddelade samtidigt att man svartlistat ca 20 onlinegambling bolag däribland Evolution Gaming som ju snart kan komma att ingå i OMXS30, och kommer därför inte ha dem under förvaltning framgent. Visst är det positivt att man sätter ner foten i lägen där man anser att något avviker från ens värderingsgrund. Jag kan dock ändå inte undgå tanken att det handlar om viss godtycklighet med tanke på vad som i övrigt finns i de olika fonderna. Vore det inte bättre om man just via ett aktivt ägande försökte påverka bolagen i den riktning man vill snarare än att uppmana dem till att sköta sig själva genom att sälja och låta saken bero?

NASDAQ Stockholm
DUNI
Sektor
Sällanköpsvaror
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Duni – Ledande leverantör av hållbara förpacknings- och dukningslösningar

Duni Group är en av de ledande aktörerna inom hållbara och innovativa koncept för det dukade bordet, take-away och matförpackningar. Företaget erbjuder ett brett sortiment av produkter, inklusive dukar, servetter, ljus och engångsartiklar för servering, samt förpackningslösningar för take-away. Duni AB är ett svenskt publikt aktiebolag och har varit noterat på Nasdaq Stockholms Mid Cap-lista sedan den 14 november 2007 under kortnamnet DUNI. Med huvudkontor i Malmö och verksamhet i över 40 länder betjänar Duni både professionella kunder inom restaurang- och cateringbranschen samt konsumenter. Företaget fokuserar på hållbarhet och innovation för att möta marknadens behov av miljövänliga och funktionella produkter
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-10-13 07:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:18:42