Veckan i backspegeln… v42
OPEX… Den gångna veckan var återigen en svängig historia.
Stark inledning följdes av betydligt sämre avslutning vilket kanske inte var helt överraskande givet de trender som gällt tidigare i år och som jag påtalat otaliga gånger. Veckorna då optionslösen i USA (21/10 denna gång) äger rum tenderar att ha haft en svag utveckling för att därefter följas av en ofta skarp vändning upp. Därav uttrycket ”turn-around tuesday”. Får vi ännu en favorit i repris? Tiden får väl utvisa antar jag.
10-åringen… En annan faktor som har tyngt börsutvecklingen i veckan är förstås de fortsatt skenande räntorna. Amerikanska 10-årsräntan har i veckan nått upp till drygt 4,30%, en nivå som inte har synts till sedan slutet på 2007. Värt att påminna är att så sent som i början på augusti var samma ränta 2,50% som lägst. Inom loppet av blott två månader (!) har den stigit med smått osannolika 1,8%. Så länge som den starkt uppåtgående trenden fortsätter utgör den tveklöst motvind för börsen.
Ljusning?… Efter att tyska ZEW-index som mäter investerares och analytikers förväntningar på den tyska ekonomin, nådde -61,9 i september var farhågan stor att oktobers siffra skulle bjuda på alla tiders sämsta utfall. Men se där, så blev inte alls fallet. Istället för att sjunka steg nämnda index till -59,2. Inget jättelyft men definitivt ingen försämring. I dessa tider av kompakt mörker kan även sådant ses som ”gröna skott”. -63,9 som uppmättes i juli 2008 behåller i och med det sin ställning som lägsta noteringen någonsin.
Var är krisen?… Rapportperiodens första riktiga vecka ligger nu bakom oss. Så här långt får man säga att de flesta bolagen har rapporterat riktigt fina resultat där inte minst verkstadsbolagen imponerar. Förvisso dopas utfallen av valutaeffekter och genomförda prishöjningar men så här långt ser man inte någon konjunktursvacka i siffrorna. Därmed avviker de tämligen rejält från den starkt negativa bild som förmedlas i medierna så gott som dagligen.
Eftersläpning … Starka rapporter ser vi även från amerikanska bolag vilket i just dessa fall inte är fullt lika överraskande. Den amerikanska ekonomin går ju fortfarande riktigt bra och även den amerikanska konsumenten har det fortfarande tämligen väl förspänt till skillnad från sin europeiska kollega. Och just det utgör faktiskt en fara för att FED begår ännu ett policy misstag genom att höja räntan för mycket, för snabbt. Effekterna från de inledande höjningarna har nämligen ännu inte tagit sig igenom hela systemet vilket om inte annat just företagsrapporterna vittnar om. När de väl börjar synas någon gång nästa år kommer det sannolikt gå fort utför. I det läget finns det också en påtaglig fara för att en ny allvarlig ”finansiell olycka” (financial accident) kommer att inträffa.
Dikeskörning… Men precis som alla regler har sina undantag fanns det även avvikare bland rapporterande bolag. Ericsson hör onekligen till nämnda skara. Bolagets resultat kom in långt under analytikernas förväntningar vilket bolagets VD Börje Ekholm skyllde på lägre andel patentersättningar samt integrationskostnader för bl.a. köpet av amerikanska Vonage. Ett förvärv som redan nu börjar bära en fiaskoprägel i likhet med flertalet andra M&A-försök oavsett ledning. Ericsson och större förvärv tycks inte vara den allra bästa kombinationen helt enkelt. Marknaden sänkte kursen med 15% (!) på rapportdagen.
Hemska tanke… Efter breda börsfall i år börjar även värderingar på onoterat sjunka. I veckan redogjorde både Axfood och Kinnevik att man drar ned värderingen av Mathem med 75% (!). En rejäl kapning med andra ord. Frågan man kan ställa sig förstås är om den här typen av olönsamma företag överlever en potentiellt utdragen lågkonjunktur. Skulle så inte bli fallet kan vi kanske åter bli tvungna att handla mat själva (istället för anlita Mathem m fl), ta oss till och från restaurangen (Foodora m fl) och eventuellt göra det genom att gå för egen maskin (div elsparkcyklar). När vi sedan efter all denna ansträngning drabbats av något som liknar utmattningssyndrom får vi kanske gå så långt som att fysiskt uppsöka en vårdcentral istället för att ringa en digital sådan (Babylon, Kry m fl). Vart är världen egentligen på väg?!?
Ny blankarrapport… I veckan har ännu en s.k. blankarrapport dykt upp. Den här gången är det The Analyst som gav sig på en av de svenska kronjuvelerna, Nibe. Enligt analysfirman är aktien rejält övervärderad vilket i och för sig kanske inte är långt ifrån sanningen. Målkursen sätts dock till 35 kr vilket motsvarar ungefär P/e tal på ca 15 om man blickar mot vinstförväntningarna nästa år. Så här lågt har nog inte Nibe värderats någon gång vad jag spontant kan minnas. Frågan är väl om det är realistiskt att tro att den gör det framgent givet vad som just nu händer på energiområdet i Europa. Skulle mot förmodan så bli fallet lär åtminstone jag köpa aktien.
Short squeeze… Och på tal om blankning. En effekt av vad som kan hända när en aktie är hårt blankad syntes tydligt i Sinch under fredagen. Upp 40% i en närmast vild handel som en konsekvens av en uppdatering där man presenterade rejält bättre EBITDA-resultat än vad marknaden hade förväntat sig. Att siffrorna kryddades med en nedskrivning på 5 miljarder (drygt 30%) avseende ett förvärv som gjordes så sent som ifjol tycktes inte bekymra marknaden. Tvärtom kan det kanske ha varit glädjande nyheter. Sektorbolag (inkl Sinch själva) har ju tappat betydligt mer än 30%. Och Axfood och Kinnevik skrev ju ned Mathem med 75% som omnämnt ovan.
Sinch AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på molnbaserade kommunikationstjänster för företag och mobiloperatörer. Företaget erbjuder lösningar inom meddelandehantering, röstsamtal och e-post, vilket möjliggör effektiv och säker kommunikation för över 150 000 företag globalt. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SINCH.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Sinch en nettoomsättning på 26 553 miljoner SEK, vilket motsvarar en ökning med 10 % jämfört med föregående år. Trots den positiva omsättningsutvecklingen beslutade styrelsen att inte lämna någon utdelning för räkenskapsåret 2023, i enlighet med tidigare års praxis att återinvestera vinsterna i verksamheten för att stödja fortsatt tillväxt.