Veckan i backspegeln… v43
Oktober… Nu är det förvisso en handelsdag kvar (måndag) men efter en osedvanligt stark börsvecka (Stockholmsbörsen steg med 4,6%) talar det mesta för att oktober går till historien som årets tredje positiva börsmånad.
Just nu mäter uppgången 6,5%. Som om inte det i sig var skäl nog att glädjas lite åt så kan oktober mycket väl bjuda på en betydligt större uppgång än den gjort historiskt (1,2%).
Toppkänning?… Innebär vändningen i oktober att det värsta nu är bakom oss? Det är förstås fullt möjligt men kanske inte något som man bör ta för givet. I alla fall på kort sikt. Som läget har varit i år har börsen utvecklats med ett tydligt mönster där månadsskiftesnivåerna sticker ut som lokala toppar eller bottnar. Om samma beteende upprepas även i anslutning till övergången mot november återstår förstås att se. Nästa vecka lär allt fokus åter hamna på FED.
November… Lokal topp eller inte så tycks oddsen vara i favör för fortsatt bra börs. November har med sin genomsnittliga uppgång om 3% (från 1995 ->) varit den enskilt bästa börsmånaden på året. Som om inte det var bra nog inleder den dessutom det som i börssammanhang populärt kallas för ”vinterhalvår”. Och att aktier är en vinstsport har ni säkert läst tidigare. Inte minst inom ramen för mina spalter.
Vintersport… Nog finns det faktiskt fog för ovannämnda påstående. Tittar vi på det snart avslutade ”sommarhalvåret” tycks det ha bjudit på negativ avkastning om ca 11% i år (lite beroende på hur utvecklingen blir på måndag). Ser man till de senaste 50 åren har den genomsnittliga utvecklingen varit +1,1%. Det är avsevärt mycket sämre än 12,7% som ”vinterhalvåret” har avkastat i genomsnitt. Men precis som alla regler har sina undantag finns det även avvikarår i detta sammanhang. Fjolårets vinterhalvår blev exempelvis ingen direkt munter historia. Trots att den inleddes riktigt bra (november/december) tappade Stockholmsbörsen närmare 12,8% när perioden summerades i slutet av april. Det var det svagaste utfallet sedan motsvarande period 2007/2008.
Rapportreaktioner… Jag har nämnt det förr men ju längre in på mänsklighetens digitala tillvaro vi tar oss, desto större blir de synliga avtrycken på de finansiella marknaderna. För jag kan inte se någon annan förklaring än att det är det ständigt växande antalet börsalgoritm som gör att volatiliteten har ökat så pass mycket som den har gjort. Om inte annat så syns det ganska tydligt just i samband med rapportperioder där det numera snarare är regel än undantag att aktier flyttar sig med tvåsiffriga procenttal.
Bättre förr… Att liknande kan ske på mindre listor har varit vanligt förr. Men när också Large Cap noterade bolag rör sig så pass mycket är det något som enligt mig inte riktigt står rätt till. I synnerhet då i lägen då de rapporterade siffrorna inte avviker nämnvärt från konsensus. Det som tidigare genom åren motiverade en prisjustering på kanske 2-4% kan idag bli till en 10-procentig rörelse. En synbar avvikelse (miss eller beat) och aktier kan röra sig smått ofattbara 20-25% åt endera håll. Kul för traders kanske men inte särskilt investeringsvänligt och väldigt sällan motiverat när handlar om ett enstaka kvartal. Eller så är det helt enkelt bara jag som börjar bli till åren och anammar synsättet att det minsann var bättre förr.
Recession… Och på tal om kraftiga rapportrörelser. I veckan publicerade flertalet amerikanska techgiganter sina Q3-rapporter. Mottagandet var inte speciellt nådigt. Meta (tidigare känd som Facebook) rasade med 25% (!). Även Alphabet (moderbolaget till Google, Youtube, Android m fl) tappade nära 10% i spåren av sin rapport. Den gemensamma nämnaren var svaghet på annonssidan som båda koncerner är världsledande på. Varför nämner jag det här? Jo, minskad annonsanvändning är den första signalen på att ekonomin verkligen svalnar. Marknadsföring är nämligen det allra enklaste att dra in på i ett svep.
Nästa vecka… Sist men inte minst tänkte jag flagga för att det inte kommer ut någon tidning på onsdag. Anledningen är att det på flera håll i landet är höstlovsvecka då flertalet av oss i redaktionen befinner sig på resande fot med familjerna för att dels spara el dels hålla den globala ekonomin under armarna. På återseende nästa helg!