Veckan i backspegeln… v45
Fem i rad… Efter ännu en positiv börsvecka kan vi nu konstatera att Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index har stigit fem veckor i följd.
Det kan säkert av somliga anses vara sakers normala tillstånd men så är faktiskt inte alls fallet. Börsen har nämligen en benägenhet att röra sig i vågor och den här typen av långa uppgångsviter är inte alls fullt så naturliga som man kan tänkas tro. I år är det exempelvis första gången som detta inträffar och ifjol som ju dessutom var ett synnerligen starkt börsår, hade vi två liknande sekvenser (mars/april och juni/juli)
KPI… Den kanske allra främsta anledningen till den här veckans oerhört starka utveckling (bästa enskilda veckan sedan april 2020) var förstås utfallet av den amerikanska inflationsstatistiken som kom in en bit under förväntningarna. I årstakt motsvarar oktobersiffran fortsatt höga 7,7% vilket dock är lägre än väntade 8% och klart lägre än förra månadens 8,2%. Därmed har också inflationsnivån i årstakt sjunkit med 1,4 procentenheten från sommarens toppnivå (9,1%). Kärninflationen som är det mått centralbankerna fokuserar på mest, steg med 6,3% i årstakt. Även det lägre än förra månadens 6,5% men här var alltså inte skillnaden fullt lika stor som för ”headline” siffran.
Short Squeeze… Att aktiemarknaderna reagerade som de gjorde (Stockholmbörsen vände från -0,5% till +4,3% inom loppet av ett par timmar) känns förstås rejält överdrivet allt annat lika. Troligtvis handlar det om positionering. Efter senaste tidens positiva börs har sannolikt allt fler valt att åter utöka sina korta positioner. Detta har ju tidigare i år varit det enklaste sättet att tjäna pengar. ”Buy the dip” har övergått i ”sell the rip” bland korttidstraders. Det tillsammans med prisokänsliga algoritmer samt diverse program som köper börsen när den går upp skapade sannolikt köppanik.
Veckans citat… Börsrörelsen på världens aktiemarknader i spåren av inflationsstatstiken får mig osökt att tänka på den smått legendariska förvaltaren Stanley Druckenmiller som jag då och då har hänvisat till under de senaste åren:
”I've lived through enough bear markets, that if you get aggressive in a bear market on the short side, you can get your head ripped off in rallies”
Pivot… Att inflationstakten kommer att gå ned i närtid är inte något direkt oväntat vilket jag redan påpekat inom ramen för mina spalter. Baseffekterna medför helt enkelt att det krävs rejält stegrade priser för att knuffa inflationstakten vidare uppåt. I oktober steg KPI med 0,4% jämfört med september men det räckte som synes inte eftersom inflationen tog fart just förra hösten. Räkna därför med att också novembers utfall som presenteras i december blir klart lägre än den nu redovisade takten (7,7%). En faktor som tros kunna påverka FED som har sitt möte strax därefter. Idag räknar marknaden med en räntehöjning om 0,50% i december. Som jag ser det finns det en liten, liten chans till att den faktiskt kan bli lägre (0,25% såsom jag framfört som önskemål i onsdagens krönika).
Mid term election… Inflationsstatistiken var långt ifrån det enda som upptog marknadens fokus i veckan. I USA var det ju även mellanårsval som dock ser ut att ha blivit ett ordentlig antiklimax. I alla fall för republikanerna som ju spåddes ta hem både representanthuset och senaten. Så kan fortfarande bli fallet men när detta skrivs på fredagen så finns det inget tydligt utslag. Valet var betydligt jämnare än vad de flesta räknade med. För att få fram en majoritet i senaten kan vi faktiskt tvingas vänta till omval i början på december.
Gammal är äldst… Ett tillgångsslag som inte har haft vidare bra utveckling i veckan var krypto i spåren av en uppmärksammad krasch för en av större ”börsaktörerna” där ute. Det digitala guldet som bitcoin ofta benämns som fortsätter således att outperformas i år av dess fysiska motsvarighet. Medan guldet har tappat några enstaka procentenheter i år (i dollar) är bitcoin ned ca 60%. Blickar man fem år tillbaka är kryptovalutans utveckling alltjämt avsevärt bättre (120% vs knappt 40% för guldet) men försprånget krymper stadigt. Guldentusiast som jag är noterar jag dessutom att guldpriset i dollar har ökat ungefär i linje med Stockholmsbörsens OMXSPI-index sett fem år tillbaka i tiden (!). I svenska kronor är guldprisets utveckling klart bättre till och med.
Gilla läget… Det har spekulerats en hel del kring att Kina eventuellt skulle lätta på sin nolltoleransstrategi gällande covid. Men så här långt syns inga direkta tecken på det. Istället har man i veckan återigen skärpt restriktionerna i flera av landets storstäder i ett försök att tämja en ökande smittspridning (högsta nivån sedan i våras). Samtidigt har man dock beslutat sig för att lätta på karantänsregler för inresande samt avskaffa flygförbudet. Smått obegripliga och inte direkt logiska åtgärder kan tyckas men nu är det som det är.
Spaning… Under fredag/lördag kostade elen i de södra delarna av landet ynka 2 öre. Överlag har priserna så här långt i Q4 legat betydligt lägre än under Q3 (samt faktiskt även under nivåerna som gällde motsvarande period förra året). Varför nämner jag det undrar du kanske? Jo, förvisso återstår ännu halva kvartalet men skulle trenden fortsätta, är det högst troligt att de ”varningarna” avseende rejält höjda energipriser som exempelvis teleoperatörerna som Telenor och Telia förmedlade inför eller i samband med sina Q3-rapporter, ej kommer att materialiseras. Läge för positiva överraskningar där?
Telia Company AB är en av Nordens och Baltikums största teleoperatörer, med huvudkontor i Solna, Sverige. Företaget erbjuder ett brett utbud av tjänster inom mobiltelefoni, bredband och digital-TV till både privat- och företagskunder. Telia är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet TELIA.
Under 2023 rapporterade Telia en omsättning på 88,561 miljarder kronor. Styrelsen föreslog en utdelning på 2,00 kronor per aktie för verksamhetsåret 2024, i linje med föregående års utdelning.