Vertiseit – Redo att skala upp

Få branscher befinner sig under så stark förändring som detaljhandeln. Digitalisering och nya konsumtionsmönster ställer nya krav och utvecklingen har accelererats ytterligare under Covid-19-pandemin. Istället för att enbart vara en plats för transaktion, blir butiken allt viktigare för upplevelser och interaktion med själva varumärket.

Vertiseit Redo att skala upp

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1903 (13 oktober 2021)

VERT B | First North | 30,4 kr | KÖP

Ett bolag som är specialiserat på just sammanknytningen av det digitala och fysiska mötet är Vertiseit som grundades år 2008 och som sedan dess har utvecklats till en helhetsleverantör inom ”Digital In-store”. Tack vare en kombination av organisk och förvärvsdriven tillväxt har bolaget ökat sin nettoomsättning från cirka 30 Mkr år 2014 till 76,7 Mkr i fjol.

Inte minst de stadigt ökande återkommande intäkterna (ARR) har varit en viktig drivkraft, som i sin tur ökar i takt med tillväxten i antalet installerade system och kundernas användning av dem. Förra året uppgick ARR till 33 Mkr och tills ganska nyligen har ambitionen varit att komma upp till minst 50 Mkr år 2022. I och med förvärvet av österrikiska Grassfish tidigare i år, uppgick ARR redan till omkring 60 Mkr proforma vid slutet av juni. Sedan 2013 har man nu genomfört totalt 8 förvärv, varav kanske de viktigaste var Dise International år 2017 och nu senast Grassfish.

Dise är en ledande SaaS-plattform för Digital In-store och ingår i verksamhetsområdet SaaS. Formellt har verksamheten nämligen hittills varit uppdelad i tre områden: SaaS (40,8% av nettoomsättningen 2020), Systems (50,9%) och Agency (8,3%). Inom SaaS erbjuder koncernen en CMS-plattform (Content Management System) för den digitala kundupplevelsen i butik.

Plattformen låter bolagets kunder skapa rätt atmosfär och varumärkesupplevelse i deras butiker med hjälp av digital kommunikation. Via plattformen administreras även interaktiva touchlösningar för exempelvis digitala guider, säljstöd och e-handel i butik. En stor fördel är att systemet kan enkelt integreras mot kundens övriga befintliga system, vilket innebär att kommunikation kan datadrivas med exempelvis automatiska prisuppdateringar och styras med hänsyn till data, såsom lagernivåer för respektive butik. Bolagets erbjudande inkluderar dessutom proaktiv driftövervakning, underhåll och support. På så sätt genereras återkommande intäkter i form av licenser, support och övervakning.

Bland kunder till Dise finns renommerade namn såsom Lamborghini, Marks & Spencer och Peak Performance som använder plattformen tex i sina showroom, till Click & Collect, självbetjäningsytor eller digitala budskapsbärare. Genom Grassfish fick man även stor exponering mot DACH-regionen och globala kontrakt med kunder såsom BMW, Porsche och DHL.

I linje med Grassfishs nuvarande erbjudande ska nu hela koncernen genomföra en förflyttning från helhetsleverantör till att fokusera på Digital In-store-plattformen med relaterade konsulttjänster. På så sätt vill man nå en bättre global skalbarhet av affärsmodellen och tillväxtpotential, där SaaS-intäkter kommer utgöra den största delen av bolagets intäkter, medan hårdvara och infrastruktur kommer att hanteras av partners.

Grassfishs bidrag under det första halvåret var begränsad till en månad, men icke desto mindre ökade nettoomsättningen mellan januari och juni med 6,9%, jämfört med samma period i fjol, till 45,6 Mkr. ARR ökade med 39% till 21,6 Mkr, samtidigt som det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) landade på 6,5 Mkr. Det innebar samtidigt en justerad EBITDA-marginal på 14,3%, vilket kan jämföras med Grassfishs nivå på 19,3% i fjol.

Framöver siktar man dock betydligt högre än så och enligt de nya finansiella målen som annonserades förra veckan vill man nå en EBITDA-marginal om minst 30% vid slutet av 2024. Dessutom ska ARR växa med minst 25% per år och uppgå till minst 200 Mkr vid samma tidpunkt.

För att accelerera den internationella tillväxtstrategin vill styrelsen genomföra en riktad nyemission, som förväntas godkännas på en extra bolagsstämma den 21:a oktober och som kommer tillföra bolaget 100 Mkr brutto vid full teckning.  Pengarna ska bland annat användas till fortsatta förvärv. Balansräkningen är för övrigt i bra skick och vid slutet av juni uppgick nettoskuldsättningsgraden till 1x.

Med Grassfish integrerad till fullo bör nettoomsättningen kunna nå omkring 180 Mkr nästa år och lönsamheten successivt förbättras. Justerat för effekterna av den aviserade nyemissionen uppgår företagsvärdet (EV) till cirka 25x det förväntade rörelseresultatet (EBIT) i vårt scenario för 2022. Här ingår dock inga effekter av ytterligare värdeskapande förvärv.

Branschen är het och att intresset för Digital In-store och Digital Signage är stort visar bland annat uppköpet av sektorkollegan Zetadisplay för några månader sedan. Vi tror på fortsatt bra nyhetsflöde de kommande kvartalen och ser Vertiseit-aktien som en intressant köpkandidat för den mer spekulativt lagde placeraren.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-10-14 17:03:00
Ändrad 2024-11-13 08:58:26