Vi höjer IT-distributören till köp
De två senaste kvartalsrapporterna visade sig förvånansvärt motståndskraftiga mot pandemin. Vi höjer rekommendationen till köp.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1812 (23 september 2020)
DIST| First North| 40,2 kr | KÖP
IT-distributören DistIT:s fjolår var struligt med stora omstruktureringskostnader (för sammanslagningen av Aurora och Deltaco) och en större nedskrivning, samtidigt som marknaden inom Business to Consumers (B2C) utvecklades svagt.
I år är det snarare covid-19 som har varit problemet då framförallt fysisk butiksförsäljning har drabbats negativt. Parallellt har dock bolagets försäljning inom e-handel utvecklats väl, vilket har gjort att bolaget har klarat det första halvåret bättre än vi befarade i en tidigare analys i mars (Newsletter 1772). Både Q1- och Q2-rapporten visade sig vara förvånansvärt motståndskraftiga mot pandemin. Med en allt bättre väntad utveckling under hösten höjer vi nu rekommendationen till köp.
Efter en måttlig tillväxt kring 2% i Q1 minskade omsättningen i Q2 med relativt måttliga 5,1% till 505,4 Mkr (532,7). Omsättningsminskningen beror främst på dotterbolagen Aurora som har stor exponering mot traditionell handel och Septon med produktförsäljning mot event. I motsatt riktning och därmed en ökning av omsättningen blev det för Deltaco drivet av försäljning mot e-handel, av nätverksprodukter och hemmakontor. Även Sominis som agerar som säljande partner (B2B) av överskottslager i hela Europa hade under kvartalet en gynnsam marknad. Auroras omsättning minskade i perioden med 10% till 162,9 Mkr (180,7) medan Septon tappade hela 36% till 58,4 Mkr (91,7). För Deltaco var ökningen 9,4% till 259,9 Mkr (237,5) och för Sominis var motsvarande ökning 66% till 42,6 Mkr (25,7).
Även resultatutvecklingen klarade sig relativt bra även om det delvis berodde på statliga åtgärder relaterade till covid-19. Rörelseresultatet för koncernen som helhet blev 11,7 Mkr (-3,1) men då belastades förra årets jämförelsekvartal av omstruktureringskostnader om 15,6 Mkr och innevarande kvartal av kostnader på 2,5 Mkr för att bli av med trögrörliga delar av lagret. Justerat skulle rörelseresultatet ha varit 14,2 Mkr (12,5).
Kvartalsresultatet i år påverkades då även positivt med 7,4 Mkr från statliga stöd, varav 1,9 Mkr berodde på lägre arbetsgivaravgifter och hyror. Resterande berodde på permitteringsstöd. Permitteringarna drogs dock i hög grad successivt tillbaka under kvartalet på grund av ökad aktivitet. Inklusive statliga stöd var samtliga dotterbolag lönsamma. Nettoskulden minskade till 137,3 Mkr (230,7) mycket beroende på försäljningen av fastigheter under Q3 i fjol.
Med en ökad försäljning i digitala kanaler har DistIT accelererat arbetet mot digitalisering och uppbyggnad av egna varumärken och man ser även god tillväxt inom koncepten gaming och smarta hem där man har lanserat nya produkter. Omsättningen från egna varumärken ökade redan under Q2 och står numera för 27% av den totala omsättningen, vilket är positivt då marginalerna normalt är klart högre än vid traditionell varumärkesförsäljning. Positivt för aktien bör också vara att vi nu går in i det andra halvåret som normalt innehåller bolagets två klart bästa kvartal, där Q4 är i särklass.
Går vi mot en alltmer normaliserad marknad är också bolagets värdering låg om man väntar sig en successiv förbättring under andra halvåret och en mer normal marknad med stigande lönsamhet nästa år. Med den ansatsen hamnar P/E-talet för i år kring 12–13 i år men halveras nästan till en multipel kring 7 nästa år. Applicerar vi ett P/E-tal kring ganska modesta 8–9 på nästa års förväntade vinst hamnar ett motiverat värde på aktien kring 48–54 kr, vilket ger en potential på åtminstone uppåt 20%, och vi sätter därför en initial riktkurs kring 50 kr. Rekommendationen höjer vi nu till Köp (Avvakta). Värt att påpeka är även att flera insynspersoner har köpt aktier under sommaren och början av hösten, däribland bolagets vd som köpte för cirka 1,3 Mkr.