Viaplay – Inget som lockar

Mediabolaget Viaplay har så här långt slagit sig anmärkningsvärt bra i ”streamingkriget” med globala aktörer såsom Netlfix, Disney+, Amazon Prime Video och mer lokala dito såsom man själva är.

Viaplay Inget som lockar

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2044 (4 juni 2023)

VPLAY B | Large Cap | 225,4 kr | SÄLJ

2020 fanns man på fyra nordiska marknader, i slutet av 2022 på elva. Bolaget har under tiden gått från 3 miljoner abonnenter till 7,3 och siktar på 12 miljoner i slutet av 2025.

Endast ifjol adderades 3,3 miljoner nya abonnenter och försäljningen ökade organiskt med 20% till 15 691 Mkr. Detta inte minst tack vare att man har gått in på stora marknader som den nederländska och brittiska. Generellt befinner sig den globala streamingmarknanden fortfarande i en uppåttrend. Marknaden värderades 2022 till 96,5 miljarder usd och förväntas växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) om 7,1% till år 2027.

Samtidigt konfronteras konsumenterna med en ny realitet i form av högre räntor och inflation, vilket märks i nyförsäljningen, även för Viaplay. Enligt vd Anders Jensen har dock churnen (antalet kunder som säger upp sina abonnemang) inte ökat, vilket är uppmuntrande i dessa dagar. Uppenbarligen uppskattas bolagets utbud av premium-sportinnehåll, original- och Hollywoodproduktioner.

I höstas tog ledningen, emellertid, beslutet att bromsa sina investeringar i nya marknader såsom Tyskland, Österrike och Schweiz på grund av operationella utmaningar och en ofördelaktig valutasituation. Sammanlagt ska man generera besparingar på cirka 1 miljard kr. Expansionen till nya marknader kostar nämligen fortfarande mer än det smakar och rörelseförlusten inom segmentet International (15% av nettoomsättningen) ökade i Q1 med 49% till -454 Mkr.

Det är framförallt innehåll som kostar och nyligen adderades till exempel exklusiva Formel 1-rättigheter i Polen. Under Q1 lanserades Viaplay direkt till konsument i USA och Kanada och nya Viaplay Select-avtal har tecknats med betal-TV-operatör i Österrike, Kanada och Tyskland. Dessutom belastade expansionen av den brittiska verksamheten, som för första gången ingick med ett helt kvartal.

På koncernnivå ökade försäljningen mellan januari och mars organiskt med 30% till 4 537 Mkr. Samtidigt landade rörelseförlusten på -291 Mkr, då segmentet Nordics leverarade ett plus på 163 Mkr. Med 4% är dock även här marginalerna lövtunna. Rörelseresultatet inom Nordics minskade dessutom med 36%, då bolaget investerade i sporträttigheter och originalinnehållsproduktioner.

Där den ekonomiska avmattningen märks tydligast är inom annonsintäkterna (19% av försäljningen), som minskade organiskt med 2% jämfört med samma period ifjol. Fallet dämpades av högre priser för TV-reklam, men ledningen räknar med att den skandinaviska reklammarknaden kommer vara fortsatt svag under resten av året.

Vd Jensen håller dock fast vid sin tidigare bedömning att rörelseresultatet (EBIT) för helåret 2023 ska landa på plus 1,2 – 1,35 miljarder kr inom Nordics och på minus 1,0 – 1,1 miljarder kr för International. Marginalnivån under andra halvåret ska gynnas av en ökad genomsnittlig intäkt per abonnent och en lägre kostnadsinflation. I samband med rapportpresentationen öppnar han även upp för fler besparingsåtgärder framöver, och det är främst de stundande förhandlingar kring sporträttigheter som han verkar syfta på.

De viktigaste rättigheterna som ska omförhandlas senare under året är för Champions League, Europa League och Europa Conference League där Viaplay har i dagsläget olika rättigheter på olika marknader. Uppenbarligen verkar vd Jensen vara öppen för att avstå från att förnya kontrakten för att få ner kostnaderna. Det är givetvis svårt att spekulera i hur viktigt just dessa fotbollstävlingar är för abonnenterna, men faktum är att fotbollens popularitet i samhället ökar konstant. Det ska därför inte uteslutas att man eventuellt sparar på fel ända i detta fall.

Samtidigt belyser denna fråga det stora problemet med streamingtjänsterna: ”Content is king” och innehåll kostar pengar. Ytterst få lär stanna kvar av ren lojalitet om de får ett bättre utbud hos en annan aktör. Dessutom ökar risken för prispress, då fler och fler aktörer rullar ut sina erbjudanden globalt. Marginalerna blir då pressade från båda håll – pris och kostnader.

Köper man aktien idag på p/e 316 och EV/EBIT 53x, satsar man på en uthållig turnaround i verksamheten. Vi ser stor risk att den kommer ta längre tid än ledningen själv räknar med idag och fler besvikelser kan finnas vid horisonten. Förhandlingarna kring Champions League är också svårtolkade. Betalar man för mycket ökar kostnaderna ytterligare, tappar man innehållet är risken stor att man kommer tappa abonnenter.

Vi ser ingen anledning att äga aktien och rekommenderar därför Sälj.

Viaplay analysgraf

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2023-06-06 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:38:23