Viva Wine Group - Många triggers i närtid
Den nordiska vinkoncernen Viva Wine Group tittade vi senast till i januari 2024 (Newsletter 2094).
KÖP | VIVA | First North | 41 kr
Vi konstaterade då att det fanns förutsättningar för vingruppen att bryta den negativa spiralen sedan noteringen år 2024, till följd av bland annat avtagande valutamotvind och något gynnsammare marknadsförhållanden, men att värderingen inte var tillräckligt attraktiv i förhållande till tillväxtutsikterna för att rekommendera köp. Sedan dess har Viva Wine presenterat två kvartalsrapporter (Q4 2023 och Q1 2024) och aktien är upp runt 6%.
Viva Wine Groups verksamhet kan delas in i två affärssegment – Norden, som i Q1 stod för 82% av de totala intäkterna, och eCom (18%). I Norden har den First North-noterade vinkoncernen kontinuerligt blivit större, och under januari – mars i år var marknadsandelen i Sverige 28%, Finland 21% och Norge 7%. Försäljningen till monopolen i Norden betraktar vi som en stabil affär, med ett förutsägbart kassaflöde, men samtidigt är tillväxtmöjligheterna begränsade.
Det andra segmentet, Viva eCom, är fortsatt en förhållandevis liten del av Viva-koncernen även om närvaro nu finns på inte mindre än 11 marknader i Central- och Östeuropa. Den svagare köpkraften hos konsumenterna har pressat eCom-affären redan under en längre tid, och tyvärr fortsatte den trenden även i Q1 i år. Intäkterna från verksamheten i Norden ökade till 742 Mkr (698) under januari – mars, medan omsättningen från eCom-segmentet föll med 12% i årstakt till 161 Mkr.
I Norden tycks Viva Wine Group göra det mesta rätt för tillfället då försäljningsvolymerna fortsätter att öka i en bra mycket snabbare takt än för den breda marknaden. Den svaga utvecklingen inom eCom-segmentet ledde ändå till att den organiska omsättningstillväxten totalt kom in på under 3% i kvartalet.
I januari skrev vi att valutamotvinden som Viva Wine upplevt under senare tid, drivet av en svagare svensk- och norsk krona, borde avta i år vilket potentiellt kunde driva upp lönsamheten.
Tyvärr realiserades detta inte under årets inledande kvartal, utan i stället föll bruttomarginalen i Norden delvis till följd av valutasäkringar från tidigare kvartal. Vd Emil Sallnäs förväntar sig en gradvis förbättring här, men lyfte fram att det givetvis även beror på hur valutorna utvecklas. De negativa valutaeffekterna dämpades delvis av prisjusteringar och en god kostnadskontroll, men EBITA-marginalen föll ändå till 6,4% (7,2).
Positivare var att vd och storägare Emil Sallnäs antydde att det finns vissa positiva signaler på den utmanande europeiska marknaden (eCom-segmentet) samt att han förväntar sig en ”turnaround” i år. I samtalet i samband med kvartalsrapporten framkom det att uttalandet inte bara var baserat på makrodata, utan att bolaget de facto sett en effekt i försäljningen under inledningen av Q2. Förutom att det kan få en positiv effekt på omsättningstillväxten, skulle det även kunna ge stöd åt lönsamheten då bruttomarginalen där är klart högre (Q1: 39,8%) än i den nordiska affären.
På samtalet berättades även att valutan förväntas ha en positiv effekt på bruttomarginalen i Norden under Q2, även om det är oklart hur effekten blir senare i år. Därpå har hackerattacken mot en av Systembolagets leverantörer i slutet av april haft en svagt positiv inverkan på Viva Wines försäljning enligt vd Sallnäs.
Då Viva Wine guidar för att rörelsekostnaderna under helåret förväntas bli ungefär i linje med fjolåret, räcker ovan för att vi ska våga oss på ett köpförslag i Viva Wine. Efter små förändringar i vår prognos för innevarande år landar EV/EBITA-multipeln (justerat) en bit över 11. Med tanke på de låga tillväxtförväntningarna i år är det kanske inte särdeles billigt, men samtidigt ska man ha i åtanke att Viva Wine sitter på en stark position i Norden och att verksamheten här borde vara relativt konjunkturokänslig. Lock-up avtalen som ingicks i samband med noteringen löpte även ut i slutet av 2023, men än har inga insynstransaktioner registrerats i Holdings. Emil Sallnäs och affärsutvecklingschefen Björn Wittmark ser fortsatt ut att sitta på över 50% av aktierna i bolaget.
Det om något skvallrar om framtidstro, och är även en av anledningarna till att vi landar i ett köpråd. Vår bedömning är att det nu även finns tillräckligt många positiva triggers i närtid för att aktien ska kunna fortsätta leta sig uppåt under året. Riktkursen blir 50 kr på 12 månaders sikt, men notera att likviditeten i aktien är låg och att den handlas utan rätt till utdelning (1,55 kr) redan imorgon den 24 maj.
Källa: Infront
Viva Wine Group är en samling entreprenörsdrivna bolag som utvecklar, marknadsför och säljer kvalitetsviner från hela världen. Företaget har en stark position på de nordiska marknaderna och är även en betydande aktör inom europeisk e-handel för vin. Huvudkontoret ligger i Stockholm, och koncernen har vuxit genom både organisk tillväxt och strategiska förvärv. Viva Wine Group är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet VIVA. Under 2023 rapporterade bolaget en omsättning på 10 miljoner kronor och ett resultat på 116 miljoner kronor. För närvarande delar företaget inte ut någon vinst till aktieägarna, då fokus ligger på att återinvestera i verksamhetens tillväxt. Koncernen består av flera dotterbolag, inklusive Giertz Vinimport AB, The Wine Team Global AB och Chris-Wine Sweden AB, som tillsammans erbjuder ett brett sortiment av viner till kunder i Sverige, Norden och Kontinentaleuropa.