Viva Wine – Mycket att gilla
Den nordiska vinkoncernen Viva Wine Group har gett en negativ avkastning sedan IPO:n i december 2021.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2094 (21 januari 2024)
NEUTRAL | VIVA | FIRST NORTH | 38,5 kr
Vid noteringen låg teckningskursen på 49 kr, medan aktien i skrivande stund handlas runt 10 kr lägre. I efterhand är det förstås lätt att konstatera att 2021 var ett exceptionellt bra år för det First North-noterade vinbolaget, då COVID-19 pandemin drev upp såväl försäljningen som lönsamheten. Tyvärr resulterade det i att jämförelsesiffrorna blev lite väl svåra åren efter och vinsten är även kraftigt ned sedan rekordåret 2021. Senast vi tittade till Viva Wine i Newsletter var i september 2022 och aktien fick då stämpeln Neutral.
Viva Wine Group kan idag titulera sig en av Nordens ledande vinimportörer. Gruppen består av en samling vinimportörsbolag som tillhandahåller prisvärda och kvalitativa viner inom så gott som alla prisklasser. Vinerna säljs i Norden, men även i Tyskland, Schweiz, Österrike, Frankrike, Nederländerna och Tjeckien. I Sverige är man den enskilt största vinimportören och står sammanlagt för över en fjärdedel av allt vin som säljs via Systembolaget. På den finländska marknaden är bolaget den näst största vinimportören, via Cisa Group, och i Norge representeras Viva Wine av Norwegian Beverage Group. Aggregerat uppgår marknadsandelen för ovannämnda nordiska länder till drygt 20%.
Försäljningen till de respektive monopolen i Norden är en väldigt stabil affär, vilket ger bolaget en trygg grund att stå på. I det senaste kvartalet genererades cirka 82% av intäkterna på 952 Mkr från Norden, medan resterande 18% kom från eCom-segmentet, med andra ord försäljning av vin till de övriga europeiska marknaderna genom e-handeln. Den senare nämnda eCom-affären drivs via plattformarna Wine in Black (förvärvat 2019) samt Weinfürst och Vicampo (2021) och det är inom detta segment som tillväxtpotentialen finns.
Som ni kanske redan anat vid det här laget är förvärv en viktig del av Viva Wine Groups tillväxtstrategi och sedan grundandet år 2009 har bolaget genomfört hela 13 förvärv. Så sent som i mellandagarna meddelade Viva Wine Group att deras dotterbolag Norwegian Beverage Group har ingått avtal om att förvärva den norska familjeägda vinleverantören Target Wine för cirka 43 Mnok. Förvärvet väntas gå i lås innevarande kvartal och bidra med 18–20 Mnok i omsättning samt 6–7 Mnok i EBITA under 2024.
Den nordiska affären är förvisso både lönsam och stabil, men någon hög tillväxt är knappast att vänta utan för det krävs en god utveckling inom eCom-segmentet. Gruppens finansiella målsättning för Norden ligger på minst 4% organisk tillväxt i snitt per år, medan samma siffra för eCom-affären är 10–15% på medellång sikt. Därpå siktar Viva Wine Group på att ha en EBITA-marginal på 10–12%, en nettoskuld/EBITDA på max 2,5x (Q3: 1,7x) samt att 50–70% av nettovinsten ska delas ut.
Blickar vi bakåt fyra kvartal uppgår den organiska tillväxten till under 2% samt den justerade EBITA-marginalen till drygt 8%. Med andra ord en bra bit under bolagets målsättning på medellång sikt, främst då förorsakat av den svaga utvecklingen inom eCom-segmentet som tampas med tuffa marknadsförhållanden. Positivt är att den globala e-handeln med mat och dryck vände upp i Q3 2023 från att ha visat negativ tillväxt under flera kvartal innan.
Utöver utmanande jämförelsesiffror och tuffa marknadsförhållanden, har den svenska vinimportören haft rejäl valutamotvind på senare tid, vilket i sin tur har pressat lönsamheten. Under januari – september ifjol redovisade Viva Wine Group ett EBITA (justerat) på 222 Mkr, ned från 278 Mkr året innan, främst till följd av negativa valutaeffekter. ”Bara” att växlingskursen EUR/SEK skulle förbli relativt stabil, torde resultera i stigande marginaler för gruppen framgent så länge som försäljningstillväxten är någorlunda godkänd.
Att bedöma vinsortimentets kvalitet lämnar vi över till andra, men som bolag finns det mycket i Viva Wine Group att gilla. Den stabila nordiska affären, där man dessutom knipit marknadsandelar av branschkollegor den senaste tiden, ger ett stabilt och förutsägbart kassaflöde som ger bolaget utrymme att växa eCom-segmentet samt göra kompletterande förvärv. Tillsammans äger även den verkställande direktören Emil Sallnäs och affärsutvecklingschefen Björn Wittmark över 50% av aktierna i bolaget, så de borde åtminstone vara måna om att skapa aktieägarvärde. Värt att notera är att deras lock-up avtal löpte ut så sent som i december 2023.
Med något gynnsammare marknadsförhållanden, en hyfsad försäljningstillväxt och avtagande valutamotvind, borde det finnas goda förutsättningar för Viva Wine Group att bryta den negativa trenden i år. På vår kvalificerade gissning i år landar EV/EBITA-multipeln (justerat) på cirka 11x, medan branschkollegor som tyska Hawesko och finska Anora handlas till ungefär 12 respektive 10x (EV/EBIT). Av dessa alternativ faller Viva Wine Group oss mest i smaken, men den förväntade omsättningstillväxten i år är tyvärr relativt blygsam (<5%) och vi väljer i det här skedet att fortsätta följa aktien från sidlinjen.
Den 22 februari väntar årsrapport och ett par kvartal i rätt riktning kan mycket väl få oss på andra tankar. Verksamheten kan även betraktas som relativt konjunkturokänslig, så det finns goda argument för att sektorn som sådan gör sig förtjänt av en högre värderingsmultipel än den vi ser idag.
Viva Wine Group är en samling entreprenörsdrivna bolag som utvecklar, marknadsför och säljer kvalitetsviner från hela världen. Företaget har en stark position på de nordiska marknaderna och är även en betydande aktör inom europeisk e-handel för vin. Huvudkontoret ligger i Stockholm, och koncernen har vuxit genom både organisk tillväxt och strategiska förvärv. Viva Wine Group är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet VIVA. Under 2023 rapporterade bolaget en omsättning på 10 miljoner kronor och ett resultat på 116 miljoner kronor. För närvarande delar företaget inte ut någon vinst till aktieägarna, då fokus ligger på att återinvestera i verksamhetens tillväxt. Koncernen består av flera dotterbolag, inklusive Giertz Vinimport AB, The Wine Team Global AB och Chris-Wine Sweden AB, som tillsammans erbjuder ett brett sortiment av viner till kunder i Sverige, Norden och Kontinentaleuropa.