Volkswagen – På väg att ta över elbilsmarknaden?

2020 blev ett år med vinst och förlust för den tyska biltillverkaren VW. Förlust, eftersom man tappade sin första plats i den globala rankingen av flest sålda bilar till japanska konkurrenten Toyota.

Volkswagen P vg att ta ver elbilsmarknaden

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1852 (3 mars 2021)

VOW3d | Tyskland | 184,7 euro | KÖP

Det är utan tvekan någonting som man helst hade undvikit efter fyra år på försäljningstronen, men japanerna lyckades att bromsa det allmänna efterfrågefallet bättre och sålde till slut 9,5 miljoner bilar globalt. Det var förvisso 11% färre än året innan, men kan jämförs med tyskarnas minskning om 15% till 9,3 miljoner enheter. Förklaringen hittar man i den geografiska fördelningen av bolagens försäljning, där Toyotas starkare ställning i USA utgjorde en stor skillnad, samtidigt som Volkswagen även underpresterade relativt sett i Kina.

Gissningsvis vägdes besvikelsen, emellertid, mer än väl upp av ett kanske ännu viktigare prestigeseger, nämligen i racet om elbilskronan. Under Q4 2020 gick man nämligen för första gången någonsin om amerikanska Tesla när det gäller antalet sålda elbilar. Mellan oktober och december sålde Volkswagen 192 000 elbilar, vilket kan jämföras med 180 570 för Teslas del. Båda gynnas av den strukturell växande marknad för elbilar, drivet av statliga subventioner och EU:s tuffa CO2-utsläppsregler.

Efter flera år av kapitalintensivt utvecklingsarbete verkar det nu vara dags att skörda frukterna, och modellen ID.3 som släpptes i september är på bra väg att bli en fullträff. På bara fyra månader såldes 56 500 ID.3 och totalt beställdes 68 800 stycken under 2020. Därmed blev modellen direkt den mest sålda av alla i Volkswagens elbilsportfölj, följd av e-Golf med 41 300 stycken. I Sverige var ID.3:n till och med den mest sålda bilmodellen i december, i alla kategorier oavsett drivmedel.

Det är givetvis mycket lovande, med tanke på det starka momentum för elbilar i största allmänhet. Ett bra exempel är den tyska bilmarknaden som länge har varit ganska så konservativ. I fjol ökade andelen beställda elbilar och laddhybridbilar i Tyskland till 22% av det totala, upp från 5% år 2019 och 2% år 2018. Volkswagen är redo att rida den vågen för fullt och nyligen lanserades den eldrivna SUV:en ID.4, där ledningen hoppas att man kan sälja över 100 000 stycken under 2021.Elbilsfamiljen ska dessutom utökas med den lite större SUV-coupén ID.5 senare i år, ID.6:an och minibussen ID.Buzz år 2022. På så sätt vill man nå upp till ambitionen att tillverka totalt 1,5 miljoner elbilar år 2025 och på sikt planerar man för 70 olika elbilsmodeller.

Över 60 miljarder euro har bolaget öronmärkt för satsningen på elektrifieringen och digitaliseringen av sin flotta. Det är mycket pengar men Volkswagen har om och om imponerat med en bra kassaflödesgenerering och så var även fallet under 2020, trots de negativa effekterna av Covid-19-pandemin på samhället.

Koncernens omsättning minskade förvisso med 12%, jämfört med året innan, till 222,9 miljarder euro, och rörelseresultatet sjönk med 45% till 10,6 miljarder euro. Tack vare ett rigoröst fokus på rörelsekapitalet landade nettokassaflödet ändå på 6,4 miljarder euro och inom bildivisionen ökade nettokassan till 26,8 miljarder euro vid slutet av december. Det räcker till och med till en utdelning på 4,86 euro per aktie för 2020 vilket motsvarar en direktavkastning omkring 2,7%.

Uppmuntrande är att trenden under fjolårets sista kvartal var mycket stark, inte minst i Kina, inom premium-segmentet och inom dotterbolaget Financial Services. Ledningen visar sig optimistisk att man kommer kunna fortsätta på samma spår, samtidigt som åtgärdsprogrammen för att sänka fasta kostnader och inköpskostnader förväntas ge en långvarig positiv effekt på lönsamheten.

För 2021 räknar man med en betydligt högre omsättning än i fjol och en rörelsemarginal på 5 - 6,5%, att jämföra med 4,8% år 2020. Allt under förutsättning att regeringarna så småningom får kontroll över pandemin. Lite förvånansvärt är att man inte valde att kommentera den rådande bristen på halvledare, som har påverkat bilproduktionen världen över på senare tid.

Sammantaget bör en vinst per aktie omkring 23 euro vara realistiskt för i år, vilket skulle vara en tydlig förbättring från fjolårets 13 euro, men fortfarande under nivån på 26,7 euro som redovisades under 2019. I kombination med nuvarande kurs värderas aktien därmed till p/e på knappt 8, vilket är lägre än många konkurrenter som BMW, Daimler, GM och Ford. Tesla skall man inte ens prata om. Givet Volkswagens starka position och lovande framsteg på elbilsmarknaden ser vi ingen anledning till varför det skulle vara berättigat. Därför bedömer vi också aktien som köpvärd upp till 220 euro som vi sätter ut som riktkurs på 12-månaders sikt.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-03-04 11:10:00
Ändrad 2024-11-13 08:25:29