Volvo Cars – Fullt fokus på transformation

Klimat- och energikrisen har lett till att EU nyligen beslutade att förbjuda försäljning av nya bilar med förbränningsmotor från och med år 2035 och även i USA och Kina finns det pågående initiativ för att fasa ut bilar med förbränningsmotor.

Volvo Cars Fullt fokus pa transformation

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2038 (10 maj 2023)

VOLCAR B | Large Cap | 39,1 kr | NEUTRAL

I många länder har dessutom incitament införts för att påskynda elektrifieringen.

Ledande bland biltillverkarna är i sammanhanget Volvo Cars, som siktar på att bli ett helt elektriskt bilföretag vid slutet av decenniet och klimatneutralt till år 2040. Redan i mitten av decenniet ska 50% av den globala försäljningen komma från helt elektriska Volvobilar och koncernen ska uppnå en rörelsemarginal på 8–10%.

Sedan kinesiska Geely köpte Volvo år 2010, har bolaget genomgått en stor transfor­mation. Genom att förnya produktportföljen och öppna nya fabriker har man nästan fördubblat försäljningen och ökat lönsamheten under det senaste decen­niet. Ifjol omsatte Volvo Cars 330,1 miljarder kr och hade en rörelsemarginal på 6,8%.

Bolagets elektrifieringsstrategi visar sig redan idag vara framgångsrikt och man har på senare tid lyckats öka sina marknadsandelar inom det helelektriska segmentet. Under 2022 ökade försäljningen av helt elektriska bilar i branschen med 59%, medan försäljningen av förbränningsmotorer (ICE) minskade med 13%. Under samma period ökade försäljningen av helt elektriska Volvobilar med 159%.

Den positiva trenden har fortsatt även i början av 2023 och under de första tre månader var nästan var femte såld Volvobil helt elektrisk, vilket motsvarar en försäljningsökning på 157%, jämfört med samma period ifjol. Värt att notera är att det har uppnåtts enbart med två helt elektriska modeller, XC40 och C40. Sortimentet ska utökas med minst en ny helt elektrisk modell per år fram till mitten av decenniet.

Totalt sålde Volvo Cars 162 900 bilar i Q1 2023, 10% fler än under samma period ifjol. Försäljningen ökade med 29% till 95,7 miljarder kr, då även prissättning, mix och valuta hade en gynnsam effekt. Rörelsemarginalen (EBIT) minskade, emellertid, med 2,8 procentenheter till 5,3% till följd av negativa resultat i strategiska intresseföretag. Framförallt handlar det om elbilstillverkaren Polestar, där Volvo Cars äger drygt 48%. 2022 gjorde Polestar en förlust på cirka 5 miljarder kr och visade ett negativt kassaflöde på nästan 20 miljarder kr. Tillsammans med Northvolt skapar man dessutom i ett joint venture-bolag en av Europas största battericellsanläggningar.

Exklusive joint ventures och intresseföretag ökade koncernens EBIT med 7% till 6,3 miljarder kr, vilket motsvarade en marginal på 6,6%. Fortsatt höga råmaterialpriser har man kunnat kompensera för tack vare en ökad prisrealisering per bil, högre volymer och en gynnsam geografisk mix. Dessutom skördar man frukterna av de interna resursoptimerings- och effektivitetsinitiativ som har lett till direkta besparingar.

Vd Jim Rowan hänvisar i samband med Q1-rapporten även på en fallande trend i priserna för litium. Dessa har stigit med 800% under de senaste två åren, vilket har påverkat den underliggande lönsamheten på elbilar. Nu har de alltså börjat sjunka, men det tar fortfarande några månader innan nedgången slår igenom på grund av tidsfördröjning och prisindexering. Frågan är också hur långvarig en sådan nedgång egentligen kommer vara, givet den stadigt stigande efterfrågan och metallens begränsade utbud.

Vd Rowan är överlag försiktigt optimistisk inför resten av året. Han räknar med en stabil tvåsiffrig försäljningsökning och en fortsatt tillväxt för elektriska bilar till en ännu större andel än fjolårets 11%. Anledning till optimismen ger bland annat det mycket positiva mottagandet av den nya helt elektriska flaggskepps SUVen Volvo EX90. Årsmodellen såldes slut strax efter den globala lanseringen och bolaget fick stänga orderboken tills vidare. I början av juni ska lillebrorn EX30 presenteras och förhoppningen är hög att den ska tas emot lika väl som EX90.

Realiteten är, emellertid, också att konkurrensen på elbilsmarknaden är stenhård, både från traditionella biltillverkare och nya aktörer (inte minst från Kina). Än så länge är kostnaderna för en elbil ganska höga, samtidigt som konsumenten pressas av högre räntor och hög inflation. Inte konstigt att Tesla i början av året valde att kraftigt sänka sina priser för ett flertal modeller. Skulle den ekonomiska avmattningen så småningom även höja arbetslösheten lär intresset för dyra elbilar sjunka ännu mer.

Med en nettokassa på 20,7 miljarder kr vid slutet av mars har Volvo Cars onekligen de finansiella musklerna att investera i den fortsatta transformationen och även för att delta i ett eventuellt priskrig. Hur en uthållig lönsamhetsnivå kommer se ut i detta läge är dock omöjligt att förutspå, vilket gör det svårt att bli alltför begeistrad av aktien. Värderingen på 5x EV/EBIT och p/e 9 är förvisso inte dyrt i absoluta mått, men de tyska konkurrenterna BMW och VW får man betydligt billigare. BMW handlas för närvarande till 3x EV/EBIT och ett p/e-tal på 7, medan multiplerna för VW är 1,5x respektive 4. Då tyskarna ger en liknande exponering ser vi ingen anledning att köpa Volvo Cars på dagens nivåer.

Volvocar analysgraf

NASDAQ Stockholm
VOLCAR_B
Sektor
Bilindustri
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Volvo Car – Innovativ ledare inom bilindustrin

Volvo Car är en global biltillverkare känd för sin innovation inom säkerhet, miljöprestanda och modern skandinavisk design. Företaget, med huvudkontor i Göteborg, strävar efter att erbjuda säkra och hållbara mobilitetslösningar. Under 2024 rapporterade Volvo Car en global försäljningsökning på 8%, men varnade för utmaningar under 2025 på grund av ökad konkurrens och marknadsvolatilitet. Bolaget har justerat sina elektrifieringsmål och siktar nu på att 90-100% av intäkterna ska komma från elektrifierade fordon, inklusive både elbilar och laddhybrider, till 2030. Volvo Car är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet VOLCAR B.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2023-05-15 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:33:18