Volvo – Fortsatt stark efterfrågan
När Volvo kom med en omvänd vinstvarning den 11 april uppgavs inga siffror över orderingången.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2033 (23 april 2023)
VOLVO B | Large Cap | 211,1 kr | KÖP
Torsdagens delårsrapport visade på att koncernens orderingång för Q1 kom in klart över analytikernas förväntningar och ökade även sekventiellt. Samtidigt höjer bolaget sin marknadsprognos för lastbilsmarknaden i Europa och USA.
Prognosen för marknaden för tunga lastbilar i både Europa och USA höjs med 20 000 fordon till 320 000. Prognosen för övriga marknader lämnas oförändrad. Orderingången i Q1 uppgick till 60 040 lastbilar vilket kan jämföras med 54 108 lastbilar under Q4 2022 och 45 594 under Q1 2022. Analytiker hade i snitt estimerat 51 437 lastbilar i det senaste kvartalet. Vad gäller anläggningsmaskiner (VCE) sänker Volvo sin prognos för Sydamerika och Asien.
Koncernens omsättning i kvartalet steg 24,8% till 131 420 Mkr (105 317). Volvos justerade rörelseresultat landade på 18,4 Mdr kr (12,7), vilket var i linje med de preliminära siffrorna. Rörelsemarginalen uppgick till imponerade 14% (12). Resultatlyftet beror främst på prisökningar som ligger något före kurvan och högre effektivitet i produktionen tack vare mindre störningar i de europeiska leverantörskedjorna. Kvartalet visade på leverans- och produktionsrekord för ett Q1 och är ett resultat av hårt arbete över hela värdekedjan.
Att efterfrågeläget är fortsatt starkt visar orderingången som är i det närmaste lika hög som leveranserna. Volvo uppger att det finns ett fortsatt uppdämt behov av att ersätta åldrande flottor, vilket märks på lastbilssidan där orderingången steg i takt med att koncernen successivt öppnade orderböckerna för det andra halvåret 2023. Enligt VD Martin Lundstedt har Volvo börjat ta order för 2024 i väldigt begränsad omfattning.
Störningarna i de europeiska leverantörskedjorna har inte varit lika omfattande som under hösten och bidragit till en ökad produktivitet. Leverantörskedjan i Nordamerika är dock fortsatt instabil, vilket leder till produktionsstörningar. Det betyder dock att det finns ytterligare potential för förbättringar.
Orderingången i VCE föll med 35% på grund av låg efterfrågan i Kina. Svagheten i Kina ledde till en gynnsam produkt- och varumärkesmix och låg bakom affärsområdets marginallyft till 18,3% (12,4). Helt problemfri är dock tillvaron inte. Volvo måste framöver hantera utmaningar såsom materialkostnader främst i form av högre råmaterialpriser och löneökningar.
Vid utgången av Q1 hade Volvo en nettokassa på 77 Mdr kr, men efter det har bolaget delat ut 28 Mdr kr. Volvo har fått kritik för att man borde kunna dela ut ännu mer med tanke på sin starka finansiella ställning. Stockpicker tycker det kan vara bra att sitta på en stor kassa och ligga på en stabil direktavkastning över tid. Än viktigare är att Volvo ligger långt fram jämfört med de flesta konkurrenterna vad det gäller transformationsresan mot tunga elektriska lastbilar.
Volvos värdering är klart lägre än jämfört med flertalet konkurrenter och mot verkstadssektorn i stort. Aktien handlas på skuldfri basis till runt 8x justerat rörelseresultat vilket är en klar rabattvärdring mot snittet de senaste 10 åren. Vi har svårt att se varför Volvo ska handlas till en lägre värdering än tidigare efter att koncernen arbetat hårt för en stabilare lönsamhetsnivå.
En faktor som möjligen håller tillbaka aktien är att marknaden börjar oroa sig för efterfrågan 2024. Samtidigt är inte det utländska ägandet stort i Volvo i jämförelse med många andra cykliska verkstadsbolag. Utländska investerare har inte följt Volvos omvandlingsresa de senaste åren på samma vis som vi på hemmaplan.
Vi höjer riktkursen till 250 kr (235) och upprepar vår positiva syn.
Innehavsredovisning: Fredrik Larsson
AB Volvo är en världsledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner samt marina och industriella motorer. Företaget erbjuder även omfattande finansiella tjänster och relaterad service. Volvokoncernen, med huvudkontor i Göteborg, är noterad på Nasdaq Stockholm under kortnamnet VOLV B. Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade Volvo en omsättning på 138,4 miljarder kronor, vilket motsvarar en minskning med 6,5% jämfört med samma period föregående år. Styrelsen föreslog en ordinarie utdelning om 7,50 kronor per aktie samt en extra utdelning om 10,50 kronor per aktie för verksamhetsåret 2023. Volvo äger flera varumärken, inklusive Mack Trucks, Renault Trucks och Volvo Penta, och har en global närvaro med produktionsanläggningar och försäljningskontor världen över. Företaget fortsätter att satsa på hållbara transportlösningar och innovation inom fordonsindustrin.