W5 Solutions – Har halkat efter försvarsrallyt
W5-aktien har inte hängt med i rallyt som har präglat försvarssektorn under det senaste året.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2119 (14 juli 2024)
CHANS | W5 | First North | 65,2 kr
Sedan vår senaste analys i april 2023 (Newsletter 2030) då vi gav den en neutral rekommendation, har kursen backat med 11%, vilket står i stark kontrast till rusningen i till exempel Saab eller Rheinmetall.
Efterfrågan är det inget fel på, men placerarna ogillade att resultatutvecklingen inte har hängt med omsättningstillväxten i samma utsträckning. Samma problematik har även kunnat skönjas i Mildefs fall som är ett annat svenskt försvarsrelaterat bolag som har haft det tufft kursmässigt under det senaste året. Båda bolagen ligger dock lite senare i cykeln (fokus under det senaste året har primärt legat på leverantörer av skarpa vapenlösningar och tillhörande ammunition).
Nyligen annonserades ett stort ramavtal från en europeisk försvarsmyndighet till ett värde på maximalt 500 Mkr över en femårsperiod. Det är betydelsefullt för ett bolag som omsatte 395 Mkr ifjol och förhoppningen är att den nya vd:n Evelina Hedskog kan få upp lönsamheten och konsolidera verksamheten efter de många förvärven som har gjorts de senaste åren.
Q1-rapporten visade en intäktsökning om 36%, jämfört med samma period ifjol, till 97 Mkr. Dessvärre ger bolaget inga exakta siffror på organisk tillväxt i kvartalet, men det är rimligt att anta att hela intäktsökningen var relaterad till dotterbolagen Box Modul och Kongsberg Target Systems som förvärvades under 2023.
Den underliggande efterfrågesituationen är, emellertid, fortsatt god och stärks av det ansträngda säkerhetsläget i Europa. W5 är en försvarskoncern som utvecklar högteknologiska lösningar inom områdena strömförsörjning, mobila system, integration och träningssystem. Tidigare har man framförallt varit aktiv på den svenska marknaden, men Sveriges Nato-inträde öppnar nya dörrar, då det blir lättare att upphandla vissa produkter samtidigt som även synligheten blir större.
Planeringsframhållningen på beställningarna är förvisso lång, men försvarsbudgetarna är tydligt på väg uppåt. Sedan 2020 har anslagen till det militära försvaret fördubblats i Sverige och landet har 2024 redovisat försvarsutgifter som motsvarar 2,2% av BNP. Att bolagets orderbok ligger stabilt på runt 200 Mkr, beror bland annat på den produktmix man har efter de senaste företagsförvärven, där ledtiden från order till leverans nu är kortare än tidigare.
Orderingången under Q2 har dessutom varit mycket stark, bland annat inom produktområdet Live-Fire Training. Till exempel tecknades ett 7-årigt ramavtal om att leverera avancerade live-fire utbildningssystem till Lettlands Försvarsmakt. Intressant är också att bolaget har mottagit sina första beställningar avseende batteritillverkning. Här ser ledningen en enorm potential för framtida affärer, eftersom kunderna numera söker sig bort från icke-europeiska batterileverantörer.
Höjdpunkten vad gäller orderingången är dock utan tvekan ovan omnämnda ramavtalet på 500 Mkr, som markerar en viktig milstolpe för produktområdet Genset. Här handlar det om generatorer till elverk och den initiala ordern, värd cirka 100 Mkr, är planerad att läggas i augusti. Ramavtalet kan ses som ytterligare bevis på att bolagets kraftförsörjningslösningar uppfyller de högsta tekniska kraven för att säkerställa trygg och pålitlig strömförsörjning i de mest krävande miljöerna.
Långsiktig tillväxt står högst upp på ledningens prioriteringslista. Efter den höga förvärvsaktiviteten under de senaste åren vill vd Evelina Hedskog dock först konsolidera verksamheten och försöka realisera marknadssynergier. Ambitionen är att generera fler och större systemaffärer genom att kombinera flera av de fem produktområden. Varje enskilt produktområde har i grunden möjligheten att generera volymaffärer, men genom systemlösningar skulle man kunna bredda affären och öka komplexiteten i erbjudandet.
Det skulle även gynna lönsamheten som fortsätter att vara en utmaning. Rörelsemarginalen (EBITA) sjönk i det säsongsmässigt svaga kvartalet (Q1) med 12,7 procentenheter till 2,1%, bland annat till följd av förskjutningar i leveranser och relaterade kostnader. I spåren av bolagets kraftiga expansion har dessutom kostnadsbasen ökat markant. Att beläggningsgraden varierar från kvartal till kvartal är dessutom inget konstigt givet de långa cyklerna i branschen. Än så länge är likviditeten tillräckligt god för att hantera enstaka kvartal med något mindre leveransaktivitet.
Med stöd av den senaste tidens goda orderingång bör omsättningen kunna stiga mot 480 Mkr i år. Målet att nå en omsättning på mer än 500 Mkr år 2025 framstår därmed som hyfsat realistisk. Större frågetecken finns bakom marginalmålet som ju ligger på 15% (EBITA). Här bör dock ökande leveranser och synergieffekter kunna bidra positivt framöver.
Justerat för nettoskulden handlas aktien i skrivande stund till över 40x det av oss förväntade rörelseresultatet i år (EV/EBIT). Det är tveklöst högt även om vi räknar med en fördubbling av EBIT-resultatet nästa år. Samtidigt ser vi goda chanser för fler större ordrar, inte minst tack vare ledningens nya fokus på större systemaffärer. Dessutom lär försvarssektorn i största allmänhet vara eftertraktat under en överskådlig framtid, vilket gör W5 Solutions till en intressant aktie för den mer spekulative placeraren.