XMReality – Vändning i sikte?

Techbolaget XMReality firar snart sin tvåårsdag på börsen. Frågan är dock hur mycket det finns att fira överhuvudtaget, givet aktiens bedrövliga utveckling från teckningskursen på 13,7 kr. Det har dock hänt en del spännande saker, och bokslutskommunikén för 2018 visade en stark ökning i omsättningen och bruttomarginalen.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

XMR | First North | 6,5 kr

XMReality som grundades 2007 av forskare från Totalförsvarets Forskningsinstitut, utvecklar och säljer lösningar till kunskapsöverföring via så kallad förstärkt verklighet, eller Augmented Reality (AR). Man fokuserar på vägledning på distans (remote guidance), där man via AR kan guida en person för att lösa problem eller förhindra att de uppstår. Kunder finns främst inom industrin, och ett flertal välkända namn såsom Bosch, ABB, Siemens, och Electrolux har börjat använda produkten.

Annons

Konkret innebär remote guidance att en person på viss plats får instruktioner av en person på annan plats. Därmed kan avancerade tekniska problem lösas, som om det stod en specialist vid sidan om. Behovet av remote guidance ökar i takt med att verksamheter blir allt mer globala, samtidigt som teknisk kunskap är kortlivad. Då är det en stor fördel om en och samma specialist kan hjälpa tekniker, operatörer och kunder i flera världsdelar på en och samma dag utan att behöva resa från kontoret eller hemmet.

Sedan 2014 säljer man applikationen för remote guidance på prenumeration, och under Q4 fjol kom cirka 70% av faktureringen från prenumerationer. Dessa har inte bara den trevliga egenskapen att vara återkommande, utan har även en positiv effekt på bruttomarginalen som förbättrades ifjol med 12 procentenheter, jämfört med året innan, till 70%.

Intresset för AR har ökat i snabb takt på senare år, tack vare ökad datorkraft i mobila datorer och telefoner, samt den snabba utbyggnaden av mobilnäten och den globala satellitkommunikationen. Enligt Research and Markets beräknas den internationella marknaden för AR att växa med genomsnittliga 85% per år mellan 2016 och 2022, till ett värde på 161 miljarder usd.

Det positiva är att XMRealitys kundbas växer kontinuerligt, och under 2018 tecknades order och avtal med intressanta namn som Ikea, Nibe, Sandvik och Arcam. Dessutom ökade antalet användare inom de befintliga kunderna såsom exempelvis Bühler från Schweiz och italienska Sacmi. Inom dessa koncern används remote guidance som en del i arbetet med att effektivisera fältserviceprocesser och serviceerbjudanden vilket bidrog till att nettoomsättningen ökade med 52% till 10,2 Mkr.

Det negativa är att bolaget fortfarande visar röda siffror, och rörelseresultatet minskade till -29,3 Mkr, jämfört med -22,6 Mkr året innan. Det är i och för sig inget konstigt i detta skede av utvecklingen och uppgången i kostnadsmassan förklaras framförallt av högre personalkostnader. Som så ofta med tillväxtbolag, medför det negativa kassaflödet dock ett mer eller mindre konstant behov av nyemissioner. I XMRealitys fall genomfördes den senaste under Q4 och tillförde bolaget cirka 20 Mkr.

Vid slutet av december uppgick de likvida medlen till 37,8 Mkr, vilket bör ställas i relation till rörelsens negativa kassaflöde på 4,9 Mkr under det senaste kvartalet. Det borde egentligen räcka ett tag, även om man måste kontinuerligt investera i utvecklingen. Det öppnar å andra sidan även nya potentiella användningsområden, tex för kundtjänststyrt stöd och hjälp.

Det är mycket lovande att se befintliga kunder ökar sina volymer, och det talar för den faktiska nyttan som bolagets lösning levererar. Vd:n Johan Castelvall visar sig dessutom optimistisk att storleken på ordrarna är på väg upp, utifrån de dialoger man har med kunder och intressenter. Året har i alla fall börjat bra, och kunden Bühler Consumer Foods tecknade i slutet av januari ytterligare en order för att utöka sin användning av mjukvaran, med start i Asien, till ett värde om cirka 0,5 Mkr i årligen återkommande intäkter.

Utöver ovanstående annonserade man i mitten av mars en tilläggsbeställning från en amerikansk försvarskoncern på 1,5 Mkr. Enligt ett uttalande från februari, befinner sig bolaget även i förhandlingar med en global verkstadskoncern, angående ett ramavtal. Verkstadskoncernen är redan en befintlig kund och har dessutom lagt en tilläggsorder på 0,6 Mkr.

Givet den positiva trenden i verksamheten ser vi dagens börsvärde kring 110 Mkr inte som särskilt utmanande. Justerad för nettokassan motsvarar det ett företagsvärde på strax under 11x fjolårets omsättning (EV/Sales). Det skulle inte förvåna oss om bolaget lyckas fördubbla sin omsättning i år, tack vare prenumerationsmodellen, i kombination med ökande användning av befintliga kunder, samt helt nya kundavtal. På kort sikt borde även finansieringsbehovet vara säkrat, och vi tror att ett fortsatt inflöde av nya ordrar borde driva aktien uppåt. Risken är emellertid hög, varför köprekommendationen blir av högst spekulativ karaktär.

 

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2019-03-27 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 07:59:28