Conax– New kid on the block(chain)

Få har nog undgått Bitcoins framfart de senaste åren. Från att i början ha ansetts som obskyrt verktyg för penningtvätt, har kryptovalutan successivt utvecklats till att bli mer och mer accepterad som alternativt betalningsmedel och ett medel till lagring av värde. Betaljättar som Visa, Mastercard och Paypal har börjat visa intresse för digitala valutor och det sistnämnda annonserade nyligen att man startar med betalning i kryptovalutor.

CONAX New kid on the blockchain

pre-IPO / 1,50 kr

Nära förknippad med Bitcoin och kryptovalutor är blockchain, en relativ ny teknik som utvecklas i hög takt. Blockchain är själva grunden till de digitala valutorna, men används även på många andra områden såsom kapitalmarknader, försäkringar, myndigheter, logistik, hälsa och utbildning. Tekniken gör det möjligt att privatpersoner och företag kan dela information över hela världen i realtid och till en minimal kostnad.

Ambitionen är att ersätta dagens infrastruktur genom att skapa en digital och distribuerad datakedja, där transaktioner registreras och genomförs i en så kallad digital huvudbok. Alla parter har en kopia av samma digitala huvudbok och när någon genomför en transaktion i datakedjan så uppdateras samtliga kopior av huvudboken. Många experter ser blockchain som den potentiellt mest transformativa tekniska innovationen sedan internet, och det ansedda World Economic Forum tror att 10% av den globala BNP:n kan komma finnas lagrad på en blockchain år 2025.

Läs mer om Conax här

Föga förvånande är många stora IT-drakar såsom IBM redan på bollen, men som placerare finns det hittills få möjligheter till en renodlad exponering mot blockchain. Någon som vill ändra på det är Conax Group AB, ett bolag som utvecklar högteknologiska programvaror inom blockchain och fintech. Conax har utvecklat en egen patenterad blockchain som klarar mycket höga transaktionshastigheter på så kort tid som 330 millisekunder. Detta kan jämföras med den vanligaste förekommande blockchainbaserade plattformen Ethereum, som har en hastighet på ca 10-15 sekunder.

Conax är för tillfället aktuell med en pre-IPO kapitalanskaffningsrunda där man emitterar totalt 10 miljoner aktier till ett värde av 15 Mkr, vilket innebär en pre-money värdering på 116 Mkr. Emissionen är garanterad upp till 10 Mkr och pengarna ska användas till att finansiera fortsatt produktutveckling, samt uppbyggnad av organisationen och marknadsföring. För nästa år planerar man sedan en börsnotering, där man vill ta in ytterligare 25 Mkr till en pre-money värdering på 350 Mkr.

Conax blockchain är inriktad på clearing och stamping av finansiella transaktioner och har potentialen att ersätta resurskrävande manuella rutiner. Fördelarna är att transaktionerna blir både snabbare och säkrare, då blockchain gör det enkelt att skapa säkra certifikat för att identifiera alla som är inblandade i en process. På så sett kan man bli av med onödiga mellanhänder och alla kan dela på samma information. Den höga transaktionshastigheten i Conax blockchain innebär dessutom att bolaget är ett av få som uppfyller de krav Mastercard, Visa och American Express ställer på aktörer för att hantera kontaktlösa kortbetalningar.

Conax banner 700x300 High Quality

Bolagets teknik stödjer även smarta kontrakt, dvs applikationer som kombinerar förmågan att specificera, registrera och utföra avtalsförpliktelser. Smarta kontrakt är ett utbyte av pengar, egendom, aktier, eller värdesaker utan behovet av mellanhänder som advokater, banker eller notarier. Conax erbjuder effektiva programmeringsgränssnitt (SDK/API) mot sin blockchain så att andra mjukvaruleverantörer kan använda den i sina egna applikationer. Därutöver bygger man färdiga applikationer som kan levereras som "white-label" lösning till olika aktörer.

Konkurrensen är givetvis tuff och teknikutvecklingen en avgörande faktor. I detta avseende är det viktigt att poängtera att Conax har ett godkänt patent inom diagnostik och IOT (internet of things), samt ytterligare tre patentansökningar som inväntar ett slutligt godkännande (patent pending) inom blockchain och positionsbaserad autentisering av transaktioner i realtid.

Nyligen fick man dessutom patentansökan för två ytterligare patent godkända i totalt 153 länder. Det första rör ”Trusted Zone”, en säkerhetsfunktion som förhindrar bedrägerier vid kontaktlösa kortbetalningar. Conax kommer initialt att leverera säkerhetsfunktionen till Vopy Technology AS som integrerar funktionen i sin neobank och därmed ger samtliga sina kunder tillgång till en utökad säkerhet vid kortbetalningar. Det andra patentet rör ”Stemmed Blockchain” och definierar hur man kombinerar flera privata och/eller publika blockchain till en enda publik master blockchain.

Hittills har Convax enbart minimala intäkter men ledningen ser en stor tillväxtpotential och har dialog om samarbete med flera internationella aktörer inom traditionell finans, fintech samt bank där man förväntar sig att de första lösningarna når marknad under hösten 2020. Ambitionen är att snabbt öka omsättningen till 12 Mkr år 2021, 70 Mkr året därefter och 280 Mkr år 2023.

En viktig del av den förväntade tillväxten är ovannämnda Vopy Technology, som inte bara ska använda Trusted Zone, men även Conax marknadsplats för P2P-lån. Vopy är en fullskalig neobank med fokus på finansiella tjänster och kreditgivning i hela Europa och möjliggör dessutom andra bolag att skapa egna neobanker under deras eget varumärke. Fokusgrupp är större telekombolag och andra stora bolag som är ute efter nya, innovativa intäktskällor från sina redan etablerade kundgrupper.

Conax framstår som ett spännande fintechbolag med en skalbar affärsmodell som tillåter snabb intäktsökning och mycket goda marginaler. År 2022 förväntar sig bolaget att kunna visa svarta siffror på sista raden, trots en gradvis upprampning av kostnadskostymen. Lyckas man leverera på sina prognoser framstår värderingen i den pågående kapitalanskaffningen (post-money) på 1,9 gånger den förväntade omsättningen år 2022 som lockande, inte ens den tänkta IPO-värderingen (post-money) på drygt 5 gånger den förväntade omsättningen 2022 ser utmanande ut.

Fintechsektorn är het och värderingarna därefter. Svenska Klarna avslutade nyligen en kapitalanskaffning som värderar bolaget till drygt 95 miljarder kr, vilket kan ställas i relation till bolagets omsättning på 4,5 miljarder kr under första halvåret i år, med en förlust på drygt 550 Mkr under samma period. Det innebär alltså en värdering på uppskattningsvis omkring 10 gånger omsättningen 2020. Den börsnoterade betalningsplattformen Adyen handlas i skrivande stund till hisnande 50 gånger den förväntade omsättningen 2021. Dessutom är M&A-aktiviteten i sektorn hög och tex betaljätten Paypal sägs bland annat leta efter uppköpsobjekt som är relaterade till kryptovalutor.

En investering i ett ”pre-revenue” bolag innebär alltid en större risk. I Conax fall kommer risken, emellertid, med en mycket attraktiv prislapp. Vi ser ett bra tillfälle att komma tidigt in i ett bolag som både har en spännande patenterad teknik och en snabbt växande marknad framför sig.

Mer om Conax

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-12-08 12:44:00
Ändrad 2025-01-24 09:49:41