+85% på 6 månader - Har denna fond mera att ge?

Den hållbara och förnybara energin får allt större uppmärksamhet. Trots detta är utbudet av fonder inom denna bransch betydligt färre än utbudet av, till exempel, teknologifonder.

+85 p 6 mnader Har denna hllbara fond mera att ge High Quality

Först publicerad i Stockpicker Fund Timer (5 oktober 2020)

Vi skrev senast i vintras, när det rådde kaos i oljepriserna, om en fond som investerade i hållbar energi och var mycket attraktiv. När vi senast skrev om fonden var det varianten med norska kronor som basvaluta som var mest framgångsrik. För tillfället är det däremot den svenskt denominerade fonden som presterar bäst. Fonden har dessutom fullkomligt exploderat och vi vill av denna anledning återigen lyfta upp denna fond, men med svenska kronor som basvaluta. Fonden har verkligen rusat under det senaste halvåret och sedan vi senast skrev om fonden har den vuxit med nästan 85%.

Fonden förvaltas av Handelsbanken som inte borde vara obekant för någon vid det här laget. Handelsbanken är en svensk bank med expanderande verksamhet över hela världen och erbjuder ett finansiella tjänster för företag och privatpersoner såsom traditionella företagstjänster, investment banking, finansiering, trading, placering på aktie- och räntemarknad samt personförsäkringar.

Fonden är Handelsbanken Hållbar Energi A10 SEK och finns som sagt i ett antal versioner, då främst med basvaluta som den huvudsakliga skillnaden. Förvaltarna beskriver Handelsbanken Hållbar Energi som en aktivt förvaltad aktiefond. Fonden placerar globalt i företag som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, häribland företag som positivt kan bidra till effektivare energianvändning genom bl.a. alternativa energikällor eller miljöteknik. Fonden placerar med andra ord även i företag vilka bidrar till en hållbar energi i ett förebyggande syfte och inte enbart direkt i företag inom hållbar energi såsom vind och vattenkraft.

Enligt förvaltarna beaktas internationella normer och riktlinjer för miljö, socialt ansvar och ägarstyrning inom ramen för fondens placeringsinriktning. En restriktiv hållning till fossila bränslen tillämpas, vilket är helt väntat givet fondens placeringsinriktning. Även kriterier för bolag med verksamhet inom områdena/branscherna vapen, tobak, alkohol, spel och pornografi beaktas. Med den information som ges känns fonden väldigt ”ren” och även de mest krävande investerare bör kunna investera i fonden med ett gott samvete. Inte enbart energimässigt, utan även etiskt vilket är passande för en fond av det här slaget.

Fonden får ett högt hållbarhetsbetyg, men saknar data för att mäta CO2-risk och exponering mot fossila bränslen. Förvaltarna har däremot påstått att fonden håller en restriktiv hållning till dessa företag men det finns alltså ingen data för att avgöra trovärdigheten i förvaltarnas påstående. Med det sagt borde CO2-risken och exponeringen mot fossila bränslen vara mycket låg. Däremot är ESG-betygen för fonden inte särskilt goda, vilket kunde önskas av en fond med inriktning mot hållbarhet. Fondens ESG-betyg är trots detta högre än medeltalet.

Helt i enlighet med förvaltarnas påståenden, har fonden investeringar i företag vilka idkar positivt klimatarbete. Även om de flesta fonder i någon utsträckning investerar i sådana företag är de inte till lika stor del som Handelsbanken Hållbar Energi som investerat nästan 35% i företag vilka bidrar till att minska koldioxidutsläpp. Som jämförelse var siffran dryga 20% för BNP Paribas Energy Transition som uttryckligen investerar i företag som arbetar på att minska sina koldioxidutsläpp. Däremot är andelen av investeringar i företag inom förnybar energi rätt liten på 3%. Till fondens försvar är fonden inte direkt inriktad mot förnybar energi, utan hållbar energi. Andelen investerat i företag inom ifrågasatta branscher har minskat från 4% till 3% sedan vår senaste analys. Det är främst företag inom kolkraft som minskat, från 2,4% till 0,8%. Resterande andel består av djurförsök.

Innehavet består till största delen av medelstora bolag (46%) följt av små bolag (27%) vilket ger en mindre andel till de stora bolagen (20%). Detta kan delvis bero på att fondens strategi leder till investeringar i mindre, yngre och mer innovativa företag. Geografiskt är det i vanlig ordning den amerikanska marknaden (36%) som utgör den största andelen trots att den får en betydligt mindre andel än vanligt för ”globalfonder”. Kina (17%) står för majoriteten av det övriga innehavet följt av mindre innehav i bland annat Norge, Spanien, Italien, Danmark, Nederländerna och Sydkorea, Österrike och Australien. Sverige finns inte längre representerat bland fondens innehav.

Senast skrev vi om en stark avkastning fram till Corona krisen. Nu kan vi skriva om en extrem avkastning sedan marknaderna vände mitten av mars. Sedan 17 mars har fonden vuxit med över 90% och sedan den senast lyftes fram här i Fund Timer, endast en vecka efter att tillväxtspurten introducerades, är tillväxten 82%. Under 2020 är den totala tillväxten kring 55% medan avkastningen på tre och fem års sikt är 88% respektive 158% vilket är mycket starka siffror. Dessa siffror kan jämföras med 14% och 16% vilket var fondens tre- och femåriga avkastning i mars. Avgiften för fonden är fortfarande inte hög för en aktivt förvaltad fond. Den totala avgiften landar på 1,60% med en fast förvaltningsavgift på 1,5% vilket indikerar få övriga utgifter.

Handelsbanken Hållbar Energi är en utmärkt fond för den som vill investera i företag som bidrar till en hållbarare energi och inte nödvändigtvis enbart i företag som producerar denna energi. Fonden har en god historik med en stark avkastning och goda framtidsutsikter, även efter att den nuvarande krisen har gått över. Fonden är marginellt involverad i ifrågasatta branscher och har en litet väl hög ESG-risk. Fonden är PPM-registrerad för den som vill pensionsspara i hållbar energi. PPM-nummer: 687509. Denna fond kommer från och med detta Fund Timer även att ersätta Carnegie Rysslandsfond i Stockpickers PPM-portfölj.

Skriven av
Samuel Sigfrids
Analytiker
Publicerad 2020-10-06 09:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:06:58