Elementa
Många svenska hedgefonder gick starkt under fjolåret. Aktiefokuserade hedgefonder med hög risk, gladde sina andelsägare mest.
Först publicerad i Stockpicker Fund Timer (22 februari 2021)
En fond som tog revansch 2020 efter tre ganska svaga år var Norron Select, som avkastade 27 procent under fjolåret. Även Max Mittereggers fond Gladiator, tog revansch efter ett tråkigt 2019. Förra året klättrade fonden med 22 procent. Elementa är en mindre känd fond och gav andelsägarna en avkastning i fjol på 20,8 procent. Marcus Wahlberg har förvaltat Elementa sedan starten mars 2015. Han har en bakgrund med fokus på bolagsanalys, både från rådgivning inom förvärv/kapitalanskaffningar och som förvaltare. Eric Andersson är assisterande portföljförvaltare av fonden. Eric har flera års erfarenhet från finansbranschen, bl.a. från Saxo Bank och SEB. Fonden har noterat en positiv avkastning 74,6 procent av månaderna sedan lanseringen 2015.
Elementa är en analysdriven specialfond som är långsiktig och har Norden som huvudmarknad. Inriktningen är små/medelstora bolag. Specialfonder kan ha friare placeringsregler än traditionella värdepappersfonder. Fonden har därför möjlighet att bedriva en annan typ av förvaltning än vad som är möjligt i en traditionell värdepappersfond. Elementas inriktning syftar till att över tid och med väl avvägt risktagande leverera hög avkastning på investerat kapital oberoende av den generella marknadsutvecklingen. Fonden är en absolutavkastande fond till skillnad mot mer traditionella aktiefonder vilka vanligen mäts mot ett index.
Fonden använder sig av blankning och kan även investera i företagsobligationer. På detta sätt har Elementa möjlighet att investera i bolagens hela kapitalstruktur vilket kan vara attraktivt vid vissa tidpunkter. Fondens medel får placeras i överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument, fondandelar samt på konto hos kreditinstitut. Analysprocessen består av flera steg och inkluderar en riskanalys. Analysarbetet riktas in mot enskilda bolag men även branschanalyser görs för att kunna hitta intressanta teman och välja ut rätt bolag som gynnas av mer långsiktiga trender. Förvaltarna och fondens analytiker vill gärna ha en koncentrerad portfölj med ett mindre antal innehav än en traditionell aktiefond. I aktieurvalet lägger förvaltarna stor vikt vid ett bra kassaflöde och tillväxt. Andra faktorer är en bra ledande marknadsposition och en duktig ledning.
Bolag noterade i Norden ska utgöra huvuddelen av Elementas portfölj med en andel om minst 75 procent. Maximalt 25 procent av fondens kapital får placeras på övriga marknader som är reglerade. Möjligheten kan komma att användas om tex en branschanalys leder fram till att en intressantare investeringsmöjlighet finns någonstans i övriga Europa jämfört med Norden. Fondens målsättning är att med ett väl avvägt risktagande uppnå maximal avkastning oberoende av aktiemarknadens utveckling. Standardavvikelsen mätt över en 24-månadersperiod bedöms hamna i intervallet 10-15 procent.
Nettoexponeringen varierar normalt mellan -30 procent till +50 procent men kan komma att vara lägre eller högre. Nettoexponering är marknadsvärdet av Elementas långa minus korta positioner samt exponering via derivat i förhållande till fondförmögenheten, uttryckt som procent. Nettoexponeringen vid utgången av januari 2021 uppgick till -18,6 procent. Inget enskilt innehav i ett bolag får utgöra mer än 20 procent av fondens värde. När det gäller jakten på aktier att blanka letar förvaltarna efter 3 kategorier; 1) Företag där Elementa hittar tveksamheter i redovisningen, 2) Företag med volatila intäkter och resultat, ofta cykliska i sin natur eller rentav projektbaserade, 3) Tematiska blankningar i branscher med negativ trend där vi också ser utflöden från investerare.
Den årliga förvaltningsavgiften uppgår till 1,5 procent. Sedan tillkommer en rörlig del som är vanligt bland hedgefonder. Rörlig avgift: 25 procent över tröskelräntan 5 procent, månadsvis i efterskott. Om Elementa under en period uppnår en avkastning som understiger avkastningströskeln och det under följande perioder uppstår en positiv avkastning skall inget prestationsberoende arvode erläggas förrän tidigare perioders underavkastning i förhållande till avkastningströskeln har kompenserats. Fonden handlas månadsvis.
Fondens målsättning är en avkastning om minst 12 procent, efter kostnader och avgifter, i snitt över rullande treårsperioder. Hittills uppgår den genomsnittliga årsavkastningen till 10,85 procent. Sedan starten den 5:e mars har fonden ökat i värde med 84 procent. Förvaltaren Marcus Wahlberg har hittills levererat en god och stabil avkastning åt sina sparare. En hedgefond är oftast ett bra komplement till traditionella aktiefonder.