JPM Global Natural Resources A
Naturresurser är kanske inte det nyaste och mest hippa alternativa investeringsområdet. I jämförelse med krypto, memestocks och andra nya investeringsalternativ känns naturresurser nästan tråkigt.
Först publicerad i Stockpicker Fund Timer (8 mars 2021)
En viktig insikt när det gäller investering är att det inte spelar någon större roll vad som är tråkigt eller spännande, det som är avgörande är risk och avkastning. Naturresurser är normalt sätt något stabilare tillgångar som dessutom kan rör sig i motsatt riktning till marknaden under svårare tider. När vi skriver om naturresurser är det givetvis inte enbart guld vi talar om. Naturresurser är inte heller enbart övriga metaller utan kan även vara skog-, mark- och vattentillgångar.
I och med att investeringsområdet sedan länge är etablerat finns det ett antal fonder att välja mellan om man vill investera i naturtillgångar. En av de fonder som just nu ligger i toppen för naturtillgångsfonder, och fonder överlag, förvaltas av JPMorgan Funds. JP Morgan är förmodligen känt för de flesta som en stor och etablerad investment bank som även erbjuder fonder via sitt kapitalförvaltningsbolag JPMorgan Asset Management.
Fonden vi kommer att skriva om är JPM Global Natural Resources A. Förvaltarna beskriver fonden som en aktivt förvaltad aktiefond med målet att skapa långsiktig kapitaltillväxt genom att främst investera i naturresursbolag globalt. Minst 67 procent av tillgångarna investeras i aktier från naturresursbolag världen över, inklusive tillväxtmarknader, vilka ofta har en stor andel naturresursbolag. Normalt är andelen naturresursbolag högre än den minsta tillåtna andelen. Förvaltarna definierar naturresursbolag som bolag vilka verkar inom prospektering, utveckling, raffinering, produktion och marknadsföring av naturresurser och deras biprodukter. Denna tolkning gör investeringsområdet förhållandevis brett, vilket är nödvändigt, utan att kapa anknytningen till naturresurser. Fonden kan även investera i småbolag och i onoterade bolag.
Hållbarhetsmässigt är fonden inte särskilt högt rankad och det finns en del ifrågasatta branscher representerade bland fondens innehav, speciellt sektorerna arktisk olje- och gasproduktion och utvinning av oljesand är stora. Fondens CO2-risk är medel, varken hög eller låg i jämförelse med andra naturresursfonder. Dock är CO2-risken förhållandevis hög i jämförelse med fonder från andra kategorier.
Fondens portfölj är ovanligt jämnt diversifierad, åtminstone geografiskt. USA (26%) står för en betydligt mindre andel än vad som är normalt för globalfonder. Storbritannien (17%) och Kanada (14%) är de länder som får störs utrymme efter USA. Sydafrika, Ryssland, Australien och Frankrike står alla för ungefär 5% av fonden vardera. Även Sverige (5%), Norge (4%) och Finland (3%), länder med rikligt av naturresurser, finns representerade i fonden. Bland bolagen är det de stora bolagen (61%) och medelstora bolagen (27%) som utgör klar majoritet utan att de stora bolagen helt tar över. De små bolagen (7%) får även plats i fondens portfölj.
Fondens avkastning är något volatil men relativt stark för en naturresursfond på sikt. Den senaste tiden är fonden bland de högst avkastande fonderna och har sedan november stigit obehindrat med över 40%. I år är avkastningen kring 15%, vilket är i linje med de flera av de populäraste fonderna som nu sjunkit ner till denna nivå, eller lägre, från de tidigare höga avkastningarna. Vad som skiljer fonden ur mängden är inte tillväxten sedan november förra året utan den fortsatta tillväxten under februari och mars. Sedan februari har fonden vuxit med nästan 15% medan många övriga fonder haltat. Under de senaste tre och fem åren är avkastningen betydligt mildare, kring 18% och 80%. Avgiften är inte till fondens fördel utan att för den delen vara extremt hög heller. Det finns en del övriga avgifter, såsom insättningsavgift och uttagsavgift. Dessa avgifter leder till att, den annars rimliga, fasta förvaltningsavgiften på 1,5% blir litet högre än man kunde önska. Det finns ingen resultatbaserad avgift som kan dra upp den totala kostanden till nivåer som motsvarar de otroliga kostnader som vi såg hos Extended Reality fonden vi skrev om senast har.
JPM Global Natural Resources är ett gott alternativ för de som vill investera i naturtillgångar. Fonden lämpar sig för de som vill bredda en redan bred fondportfölj något med en fond som har potential att vara något mer motståndskraftig mot sämre tider för teknologi- och tillväxtbolag. Fondens avgift är litet hög, men inte alarmerande. Fonden har en klar strategi och en stark kortsiktigt tillväxt medan den mer långsiktiga utvecklingen är litet mindre imponerande.