Kinafonder
Kina, och hela Asien för den delen, har varit i skymundan det senaste året. Med detta sagt har vi skrivit om flera Kinafonder under åren har i Fund Timer.
Först publicerad i Stockpicker Fundtimer (8 februari 2021)
Vi kommer denna gång att se över en tidigare Kinafonder och jämföra den med fyra nya Kinafonder som tidigare inte analyserats här i Fund Timer. Av de nya fonderna är det två som förvaltas av svenska förvaltare medan två förvaltas av utländska förvaltare. Det kommer inte att bli någon djupare analys av fonderna i nuläget. Vi vill denna gång istället presentera en bredd av fonder och se över hur de skiljer sig från varandra.
Den kortsiktiga historiken berättar för oss att Kinafonderna är på väg uppåt. Kinafonderna har än så länge varit något mer försiktiga gällande återhämtningen efter COVID-19, men ser nu ut att ta fart. Bland de fonder som finns hos Avanza är fjorton av de främsta fonderna 2021 Kina- eller Asienfonder. Elva av dessa fjorton fonder är Kinafonder. Vi kommer idag att lyfta fram fem stycken av dem för att jämföra deras strategi, portföljsammansättning, avkastning och avgift.
Fondernas strategi är i grunden väldigt lika. Samtliga fonder investerar i aktier utgivna av kinesiska företag eller företag med huvudsaklig verksamhet i Kina eller ”Kinaregionen”. Med Kinaregionen avses främst Kina, Hongkong och Taiwan. Att de flesta Kinafonder nu även börjar investera i Taiwan är ett intressant iakttagande. Vi skrev tidigare under pandemin om osäkerheten med Kinas framtid och hur Taiwan kan utgöra en eventuell ersättare för Kina. Att se att Kinafonder nu även inkluderar Taiwan i sina portföljer tyder på att detta tas i beaktan. Samtliga av de Kinafonder som vi idag lyfter fram har enligt sina stadgar möjlighet att investera i Taiwan och gör även så i olika utsträckning. De flesta av fonderna kan också investera i icke-kinesiska företag, för vilka en stor del av intäkterna kommer från aktiviteter i Kina, men vars aktier finns noterade på börser i andra länder. Samtliga fonder är aktivt förvaltade. Informationsmässigt är det JPM fonden som ger den bästa och tydligaste informationen om fondens strategi och hur fondförmögenheten investeras och begränsas medan Barings och Swedbanks information är något undermålig. Bland annat saknas information angående A-aktier i dessa fonders faktablad. De övriga fonderna lyfter däremot fram att de kan investera i Kinesiska A-aktier. Framförallt JPM China och Nordea Kinafond har tydliga riktlinjer för hur A-aktier beaktas i fondens investeringsstrategi. I dessa fonder begränsas investeringen i A-aktier till max 40% respektive 50%. BNP Paribas China har även möjlighet att investera i A-aktier även om det inte helt tydligt framkommer om och hur denna möjlighet begränsas.
Fondernas portföljer ser i stort sett väldigt likadana ut gällande den geografiska exponeringen. Det är i alla portföljer Kina (70% – 97%) som utgör den absolut största andelen av innehavet. Det är endast i Swedbank Robur Kinafond som Kina utgör mindre än 90% av portföljen till förmån för en större andel Taiwan aktier (19%) och Hongkong aktier (10%). I de övriga fonderna utgör Taiwan (1,5% – 4%) och Hongkong (1% – 6%) betydligt mindre andelar. Fondernas portföljsammansättning ser även liknande ut gällande fördelningen mellan bolag av olika storlek, vilket kan ses i tabellen nedan. Det är ett mycket stort fokus mot stora bolag (82% – 96%) medan de medelstora och små bolagen i stort sett blir helt utelämnade. Nordea Kinafond utgör det ända undantaget med en större andel medelstora och små bolag.
Storleksfördelning
Fond
JPM China A
Barings Hong Kong China
BNP Paribas China
Swedbank Robur Kina
Nordea Kinafond
Stora
88%
96%
94%
96%
82%
Medelstora ___- Små
1% ________________ 0%
2% ________________ 1%
4% ________________ 0%
4% ________________ 0%
10% _____-__________ 5%
Avkastningen för samtliga fonder är mycket jämn under den senaste månaden och under 2021. Däremot skiljer sig avkastningen något mellan fonderna på längre sikt och vissa fonder har uppvisat en något stabilare historik än de övriga. Medan avkastningen under 2021 skiljer med endast 2,5 procentenheter skiljer sig avkastningen under de senaste fem åren med nästan 90 procentenheter. Det verkar som om de två stora globala förvaltarna över tiden lyckats uppvisa en stabilare och högre avkastning än de övriga förvaltarna även om den kortsiktiga avkastningen, speciellt för BNP Paribas, är marginellt svagare. Vidare verkar det som om fonderna från de mindre svenska förvaltarna klarat sig sämre än de övriga fonderna på längre sikt medan avkastningen på kort sikt är mer konkurrenskraftig. Mellan fonder som har en så jämn avkastning som dessa är kostnaden en viktig faktor. De flesta av fonderna har en total avgift som överstiger två procent med undantag för Swedbank Robur Kinafond. Barings Hong Kong China har i sin tur den högsta avgiften. JPM China A har en av de lägre avgifterna samt den högsta avkastningen vilket ger fonden ett övertag sett till avkastning/kostnad kvoten.
Avkastning
Fond
JPM China A
Barings Hong Kong China
BNP Paribas China
Swedbank Robur Kina
Nordea Kinafond
I år _-_________ Tre år
18,39 %
108,52 %
16,13 %
84,01 %
17,69 %
80,63 %
18,64 %
71,64 %
17,61 %
69,51 %
Fem år ______- Kostnad
278,00 %
2,14 %
233,02 %
2,46 %
201,52 %
2,61 %
194,15 %
1,67 %
189,93 %
2,26 %
Det har debatterats huruvida Kina någonsin kommer att återhämta sig från Coronakrisen. Även om det skulle vara så att Kina aldrig blir sig likt tror vi fortfarande att det finns den del återhämtning och tillväxt att dra nytta av. Speciellt de fonder, likt dessa, som har möjlighet att sprida sina investeringar i ”Kinaregionen” kan vara lukrativa i framtiden. Det finns givetvis en stor del Kinafonder att välja mellan, fler än de vi lyft fram i dagens Fund Timer. Med det sagt är dessa fonder intressanta alternativ för de som vill investera i den kinesiska tillväxt vi nu ser. Även om alla fonderna är av intresse utmärker sig JPM China A ur mängden med tillgänglig information, god avkastning, stabil historik och låg avgift. Bland de svenska fonderna är det Swedbank som är det något starkare alternativet med en låg avgift och starkare historik jämfört med Nordea Kinafond. BNP Paribas är även ett intressant alternativ medan Barings Hong Kong China är något svårt att rättfärdiga med den högsta avgiften utan att uppvisa motsvarande avkastning. Tre av fonderna är även PPM-registrerade för de som är intresserade av att pensionsspara i Kinafonder.
JPM China PPM-nummer: 233585
Barings PPM-nummer: 334409
Nordea Kinafond PPM-nummer: 653097