Storebrand Europa A SEK
Storebrand Europa är en indexnära aktiefond som strävar efter att matcha utvecklingen på den europeiska aktiemarknaden.
Fonden investerar i cirka 300–450 bolag spridda över flertalet branscher och europeiska länder, vilket ger en jämn exponering mot europeiska företag. Enligt fondbolaget följer fonden dess standard för hållbara investeringar, vilket innebär att de undviker att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner, inklusive områden som mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljöskydd och kontroversiella vapen. Storebrand Europa uppfyller kriterierna för artikel 8 i EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR), och klassas därmed som en ljusgrön fond. Det betyder att fonden bidrar till hållbarhet genom att främja hållbarhetsmål.
Storebrand Fonder AB är ett fondbolag som ägs i sin helhet av norska Storebrand Asset Management AS. Förvaltningen sköts i sin tur av det norska bolaget, och har en lång historia av ansvarsfulla och hållbara investeringar. Bolaget har ett erfaret förvaltningsteam och en tydlig strategi för att integrera miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade faktorer i sina investeringsbeslut. Lars Qvigstad Sørensen är ansvarig förvaltare för Storebrand Europa.
När det kommer till kostnadsstrukturen är Storebrand Europa A SEK en indexnära fond, vilket vanligtvis innebär lägre förvaltningsavgifter jämfört med aktivt förvaltade fonder. Detta återspeglas i den synnerligen attraktiva årliga avgiften på ca. 0,21%.
Fonden har på tre år avkastat ca. 48%, vilket är betydligt bättre jämfört med den svenska marknaden (OMXSPI) som presterat 28%. Storebrand slår även MSCI Europe-indexet på både tre och fem års intervall, om än med bara några procentenheter. Det får klart godkänt av undertecknad.
Den senare tiden har däremot fondens tillväxt stagnerat, likt det mesta på världsmarknaden. Per den 6 mars 2025 har USA:s president, Donald Trump, infört nya handelstullar riktade mot flera av USA:s största handelspartners, inklusive Kanada, Mexiko, Kina och även EU. Syftet med tullarna är enligt presidentadministrationen att skydda amerikanska företag och arbetstillfällen, samt att sätta press på länder som anses bedriva ogynnsam handelspolitik gentemot USA.
Dessa tullar har skapat stor osäkerhet och rörelser på de globala finansmarknaderna. Enligt flera ekonomiska organ kan effekterna av tullarna bli både inflationsdrivande och tillväxthämmande. Många företag i Europa har betydande exportrelationer med USA och kan därför drabbas av ökade kostnader och minskad efterfrågan. För Storebrand Europa A SEK, som har bred exponering mot europeiska företag, innebär detta potentiella utmaningar i form av svagare tillväxt och ökad volatilitet på marknaden.
Med USA:s protektionistiska politik och ökade tullar uppstår däremot en helt ny dynamik i världsekonomin. Frågan är nu om Europa och Europeiska unionen kan använda detta tillfälle för att stärka sina egna ekonomiska samarbeten och minska beroendet av USA. EU har historiskt sett haft svårt att driva en enad ekonomisk politik, men i ljuset av dessa nya handelskonflikter kan viljan att stärka den interna handeln och skapa gemensamma initiativ öka. En kraftfull bild spreds på sociala medier i början av mars där 19 ledare från Europa samlades för att diskutera det pågående kriget i Ukraina. Ett starkt budskap till omvärlden om att Europa är redo att samarbeta i större utsträckning än tidigare.
Ett annat tecken på ett enat Europa är de pågående diskussionerna om att fördjupa den inre marknaden och stärka industripolitiken. Genom att investera mer i ny teknologi och infrastruktur kan EU-länderna minska sin känslighet för yttre handelspolitik. Samtidigt kan EU fördjupa sina relationer med andra ekonomiska stormakter, såsom Kina och Indien, för att skapa nya handelsmöjligheter och undvika att hamna i en djupare ekonomisk beroendeställning gentemot USA.
Ett ökat intresse mot Europa kan mycket väl vara det nya, och Storebrand Europa A SEK erbjuder en hållbar och diversifierad exponering mot den europeiska aktiemarknaden. Fondens indexnära strategi innebär att den till stor del speglar den europeiska ekonomins utveckling, vilket gör den särskilt relevant i ett osäkert marknadsklimat. Med Trumps tullar och den förändrade globala handeln står Europa inför ett vägskäl där stärkt samarbete och interna investeringar kan bli nyckeln till en mer robust och självständig ekonomi. För investerare innebär detta en unik möjlighet att positionera sig i en region som kan komma att växa i betydelse i den globala ekonomin.
Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet. Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.