Tellus Bank & Finansfond

En annan förvaltare som erbjuder en intressant fond inom bank- och finanssektorn är Tellus.

Tellus Bank Finansfond

Först publicerad i Stockpicker Fund Timer (22 mars 2021)

Tellus erbjuder en fond inom samma sektor som skiljer sig märkbart från den tidigare fonden från DNB. Tellus Fonder är en svensk mindre förvaltare som vi inte skrivit mycket om här i Fund Timer tidigare. Tellus Fonder är ett oberoende fondbolag som arbetar med aktiv förvaltning. Tellus Fonder startades 2006 med Jan Petersson som en av grundarna och Tellus Midas som första fond. Sedan dess har Tellus Globala Investmentbolag och Tellus Bank & Finans tillkommit bland fondutbudet.

Fonden som är av intresse i och med dagens tema är givetvis Tellus Bank & Finansfond. Det finns en stor mängd information om fonden och förvaltarna berättar frikostigt om fondens strategi och placeringsinriktning, något som verkar vara en vanlig fördel hos de något mindre förvaltarna. Däremot framkommer eventuella begränsningar inte särskilt tydligt. Enligt Tellus värderas banker långt ifrån sina historiska snittvärdringar och ger i dagens nollräntemiljö mycket höga direktavkastningar. Förvaltarna menar att de vill ta tillvara dessa direktavkastningar och att fonden därför är en utdelande fond.

Fonden investerar i Europeiska bank och finansaktier. Förvaltarna ser företagen själva som sin främsta informationskälla och träffar ett stort antal banker och finansbolag varje år. Bland dessa försöker förvaltarna identifiera företag som enligt deras bedömning har en bra ledning, stark marknadsposition med goda kundrelationer, starka finanser och en hög direktavkastning. En stor andel av fondens placeringar sker i banker som anses systemviktiga. Genom att en bank anses systemviktig för den allmänna ekonomin menar förvaltarna att den sannolikt inte kommer att tillåtas att gå i konkurs vilket är något som förvaltarna vill ta vara på.

Tellus Bank och Finans får goda hållbarhetsbetyg. Även här är det speciellt miljöaspekten i ESG-betyget som är högt, men även de två andra ESG-pelarna är något bättre än hos DNB fonden. CO2-riskvärdet och exponeringen mot fossila bränslen är även låg och jämförbart med DNB fonden. I enlighet med förväntningarna finns det heller inte några företag som representerar ifrågasatta branscher bland fondens innehav, vilket är ovanligt men väntat. Det finns inte heller något företag med anknytning till positivt klimatarbete i fondportföljen

Portföljen i Tellus Bank & Finansfond skiljer sig anmärkningsvärt från portföljen hos DNB Finans A. Speciellt den geografiska placeringen skiljer sig tydligt. Medan DNB Finans hade en betydligt mindre exponering mot den amerikanska marknaden än globalfonder generellt har Tellus Bank & Finans ingen exponering alls mot amerikanska aktier. Istället är det Svenska (32%) som står för den enskilt största andelen bolag följt av Norge (13%), Tyskland (13%), Finland (11%), Frankrike (10%), Schweiz (5%), Nederländerna (5%), Italien (4%), Storbritannien (4%) och Danmark (3%). Den geografiska spridningen är delvis ovanlig med en avsaknad av amerikanska aktier och delvis väldigt väl diversifierad mellan ett flertal olika länder. Den geografiska fördelningen stämmer väldigt väl överens med fondens investeringsinriktning. Fördelningen mellan bolag av olika storlek skiljer sig även litet från den tidigare finansfonden från DNB. Det är fortfarande de stora bolagen (63%) som utgör majoritet. Med det sagt finns det en mindre andel medelstora bolag (12%) medan andelen små bolag (15%) är betydligt större i Tellus fonden än hos DNB Finans A.

Avkastningshistoriken är väldigt lik den tidigare fondens avkastningshistorik. Tyvärr är Tellus avkastning oberoende av tidsperspektiv något lägre än DNB Finans A vilket gör det svårt att rekommendera fonden, däremot utgör den ett gott komplement till den tidigare fonden. Under året har fonden vuxit med 17 % medan avkastningen under de senaste 365 dagarna är endast 35 %, vilket är bra mycket lägre än DNB Finans med en avkastning på 70 %. Avkastningen är fortfarande negativ under de senaste tre åren. Fonden är startad år 2017 vilket innebär att en 5 årig historik ännu inte existerar. Vidare är avgiften betydligt högre för Tellus Bank & Finans, kring 2 %.

Tellus Bank & Finans är en intressant fond med en väluttänkt strategi och en betydligt starkare inriktning mot Norden och Europa än många andra fonder i samma kategori. Tyvärr är fonden dyrare och har givit en lägre avkastning än DNB Finans vilket gör det svårt att rekommendera denna fond över den tidigare. Med det sagt utgör dessa fonder goda komplement till varandra och tillsammans kan de utgöra en väldigt väldiversifierad portfölj inom bank- och finanssektorn.

Skriven av
Samuel Sigfrids
Analytiker
Publicerad 2021-03-23 11:33:00
Ändrad 2024-11-13 08:28:44