Fondförvaltarna från PriorNilsson Evolve utvecklar sina tankar kring innehavet Ratos
Förvaltarna för PriorNilsson Evolve, Martin Lindqvist och Jonas Skilje, svarar på frågor som våra läsare ställt angående Ratos.
Ni gillar ju Ratos som är ett av innehaven i er nystartade microbolagsfond Evolve. Sedan sist vi fick en pratsund med er så har ni själva varit i kontakt med Ratos och dess ledning. Hur är det med deras portföljbolag? Finns det någon plan för att vända Plantagen i rätt riktning?
Säsongsvariationen är ett problem för Plantagen. Det är något man vill adressera genom ett bredare produktutbud som ska kunna fungera mer året runt. Det är det ena och där man kanske skulle kunna göra mest skillnad på lönsamheten bedömer vi. Plantagen har ju en lång rad butiksavtal som kostar pengar även under lågsäsong.
Sen arbetar man internt med att försöka förbättra bruttomarginaler, man försöker få till en bättre modell för att hantera personalkostnader och öka kundnöjdheten. Här tror vi att effekterna är mindre, men desto mer robusta. Säsongsvariationen går nog inte att komma ifrån helt och hållet, bedömer vi. Men det finns en plan, och den är inte osannolik.
Vilket tidsperspektiv bör man ha om man vill vara med på den inriktningsförändring ni nämner i intervjun?
Jo, detta är en mycket bra och intressant fråga. Ratos har arbetat hårt med förändringsarbetet sedan slutet på 2017 när Jonas Wiström blev VD från att ha varit styrelseordförande. Till en början handlade det om att få upp lönsamheten, det vill säga EBITDA, i dotterbolagen samt byta ut ledningar i de bolag som inte levererade. I samband med detta upphörde man också med att göra nya förvärv och fokuserade på stabilitet och lönsamhet. Genomslaget för detta arbete i resultaträkningen blev tydligt i Q2 2020 enligt oss.
Nu har man avyttrat Bisnode vilket genererat en nettokassa på ungefär 4 miljarder SEK. Mot ett börsvärde på 11 miljarder SEK. Nästa fas enligt bolaget är att börja förvärva igen.
Läs mer om PriorNilsson Evolve här
Som vi ser det handlar det inte om att inriktningsförändringen tar tid nödvändigtvis. Den har på många sätt redan inträffat i och med både den finansiella målsättningen, omstruktureringar i dotterbolag, lönsamhetsfokus på ett annat sätt, med mera. Det som påverkar kursen är delvis hur aktiemarknaden värderar förändringen och hur väl bolaget lyckas i sin kommunikation. Samt, givetvis, hur trovärdig förändringsresan upplevs. Här har vi fått ett trovärdigt intryck i våra samtal med bolaget.
Finns det redan nu signaler på att bolaget är på rätt väg (förutom bättre lönsamhet och högre omsättning)?
Vi vill bara tillägga att utöver bättre lönsamhet och högre omsättning har Ratos även arbetat med att sänka skuldsättningen i dotterbolagen.
Och förutom saker som vi redan nämnt i tidigare svar så har Ratos även tagit tag i en rad problem som fanns i moderbolaget. Dessa organisatoriska förändringar kan vara nog så viktiga. Man hade en alldeles för stor kostnadskostym back in the days som man nu slimmat ned. Man har sålt huvudkontoret, man är betydligt färre anställda, man har bantat ned styrelserna, sänkt arvoden generellt. I rekryteringar har man börjat fokusera på att anställa folk till moderbolaget med operativ kompetens som har bättre förståelse för dotterbolagens verksamhet. Där anställde man tidigare oftare personer med bakgrund inom investment banking vars kompetens är att köpa och sälja bolag. VD Jonas Wiström kommer från konsulthållet och verkar hellre ha in människor som förstår sig på den operationella biten än den finansiella i första hand. Det ser vi som mycket positivt.
Detta i kombination med att man numera ha mer in-house-kompetens, månatliga uppdateringar, mindre styrelse och färre externa rådgivare för att beslutsfattandet blir mycket mer tidseffektivt och kostnadsbesparande. Man kan säga att de sänkt sin förvaltningsavgift.
Vad tror ni Ratos kommer göra med likviderna från försäljningen av Bisnode?
Bolaget är givetvis väldigt förtegna om exakt vad man har i pipeline för pengarna. Nettokassan på 5 miljarder SEK. Vi vet att de kommer användas till förvärv, och här finns egentligen två möjligheter. Antingen går Ratos ut och förvärvar nya dotterbolag. Eller så låter man pengarna hjälpa till och finansiera tilläggsförvärv i befintliga dotterbolag såsom redan skett i exempelvis Airteam.
När det gäller förvärv av nya dotterbolag är man väldigt tydliga med kriterierna. De ska vara marknadsledande inom sin position, de ska ha stark management, de ska också kunna fungera som plattformar för framtida tilläggsförvärv inom sin bransch, så kallade ”konsolidatorier”. Man ska heller inte förvärva sådant som ligger för långt ifrån den befintliga kompetensen. Man vill gärna se synergier mellan dotterbolagen, där ledningarnas kompetenser kan förstärka varandra.
I slutändan kommer det nog bli lite av varje. Men för stunden hindras man i att göra större förvärv på grund av problem med due diligence i och med coronapandemin. Men vi tror att man kommer vilja göra större förvärv där man blir majoritetsägare och får mycket att säga till om vid behov. Historien har visat att små bolag kostar ungefär lika mycket eller mer tid att förvärva än stora, men att resurserna då har spenderats på något som kanske inte har samma potential.
Vad tror ni om framtida avyttringar av befintliga dotterbolag i Ratos?
Vi vet att bolaget hela tiden ser sig om efter möjligheter att avyttra delar av sin portfölj. Det handlar om bolag där man bedömer att man inte är rätt ägare och där den egna kompetensen inte passar för att få upp bolagen till den lönsamhet som de annars skulle kunna uppvisa. Med andra ord vill man få bra betalt när man säljer, precis som man fick i Bisnode. Så det är delvis en tidsfråga och en prisfråga, men vi lär få se fler avyttringar i närtid.
Strategin från deras sida är att hålla en mindre spretig profil bland dotterbolagen och helt enkelt avyttra sådant som inte passar den egna ledningens kompetens.
Om PriorNilsson Evolve |
Denna artikel är information från Stockpickers kund. Artikeln ska tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.
Martin Lindqvist och Jonas Skilje förvaltar fonden PriorNilsson Evolve som är aktieägare i Ratos.