Stockpicker intervjuar - Cline Scientific

Cline Scientific utvecklar avancerade stamcellsterapier och cancerdiagnostik. Bolaget genomför utvecklingsprojekt inom dessa områden via samarbeten med läkemedelsföretag och akademiska forskningsinstitutioner på global basis. Fokus ligger på stamcellsterapier och på projekt inom diagnostik för metastaserande cancer vilka valts för att Clines nanoteknologi här erbjuder nya lösningar på hittills olösta svårigheter. Bolagets unika, patenterade teknologi används i cellbaserade produkter och processer för att driva Life Science projekt till och genom klinisk fas.

cline2

Vänligen berätta lite om dig själv och din bakgrund.

– Jag heter Hanne Evenbratt och är kemist med doktorsexamen i farmacuetisk teknologi. Jag har jobbat hos Cline Scientific sedan 2014 och varit med genom hela resan från nanotek- till BioTeknik-bolag inom Life Science. Under denna tid har jag jobbat i labbet, utvecklat samarbeten med akademin för ökad kompetens i företaget och drivit projekten till den nivå de är idag. Sedan ett par månader är jag tillförordnad VD för bolaget. 

hanne

Hanne Evenbratt, tillförordnad VD

Kan du beskriva Cline Scientific och Er verksamhet för Stockpickers läsare?

– Cline Scientific är ett forsknings- och utvecklingsföretag som driver två projekt som för närvarande är i pre-klinisk fas, men som vi siktar på att driva in i klinisk fas. StemCART, en stamcellsterapi för att reparera skadat brosk och en cancerdiagnostisk produkt, CellRACE, för att tidigt upptäcka spridningsrisken hos tumörer. Clines unika, patenterade ytnanoteknologi erbjuder nya lösningar på kritiska utmaningar för cellbaserade produkter och processer inom Life Science.

Hur ser bolagets affärsmodell ut?

– De två projekt vi driver ska efter genomförd fas-studie säljas eller licensieras ut för att så snabbt som möjligt komma patienterna till nytta. Vi har en spännande och flexibel patenterad nanoteknologi som vi bygger projekten på och den kommer vi fortsätta att dra nytta av i cell-relaterade projekt av liknande slag. Det patent vi just fått godkänt inom EU för StemCART-projektet är ett bra exempel på hur vi använder vår teknologi som grund för fler patent och specifika användningsområden. På samma sätt kan vi applicera modellen på nya möjligheter i framtiden. Dock fokuserar vi just nu fullt ut på att ta StemCART och CellRACE så långt som krävs först och främst. Vårt mål är att sälja eller licensiera ut respektive projekt till större företag inom Life Science-branschen och på så sätt skapa inkomster och värde för våra aktieägare.

Ni genomför just nu en nyemission där Ni tar in ca 9.2 MSEK. Vad skall Ni använda emissionslikviden till?

– Till största delen ska pengarna gå till StemCART-projektet och att fortsätta driva det framåt så effektivt vi kan. Det handlar exempelvis om prekliniska studier där vi implanterar våra celler i brosk från patienter för att titta på hur cellerna interagerar med vävnaden. Dessutom behövs kapital till laborativa lokaler och utrustning samt analyser för att säkerställa effekt och patientsäkerhet. Allt detta är del i förberedelserna för att gå in i samarbete med kontraktstillverkare vilket krävs för att tillverka godkända cell-batcher för klinisk fas 1.

cline1

Hur ser Er konkurrens ut och vad skiljer Er från denna?

– Om vi fokuserar på StemCART, vilket är vårt huvudfokus just nu, finns det naturligtvis viss konkurrens inom området broskreparation. Den första kategorin spelare är de som erbjuder traditionella medicinteknik-produkter exempelvis Stryker, DePuy Synthes, Smith brorson och Arthrex. Dessa företag tillverkar främst proteser och utrustning för kirurgi. En annan kategori är yngre, men fortfarande ganska etablerade företag, till exempel Tetec NOVOCART 3D, Vericel MACI och Co.don Spherox, vilka tillverkar produkter som stöder andra generationens ACI-matrisprodukter (ACI = Autologous Chondrocyte Implantation – autolog kondrocytimplantation). De senaste lösningarna som i stort sett inte har lanserats på marknaden ännu utvecklar MSC-baserade behandlingar (MSC = mesenkymala stamceller). Medipost (CARTISTEM® godkänd i Korea), Cynata, Magellan och Xintela är exempel på företag med detta fokus. Samtliga av dessa lösningar skiljer sig från StemCART och kan inte erbjuda samma regenerativa fördelar. Vill man läsa mer om vilka spelare som rör sig inom området så har vi publicerat en review-artikel för något år sedan som bland annat jämför olika sätt att ta sig an problematiken kring reparation av broskskador. Den kan ni hitta här: https://cellregeneration.springeropen.com/articles/10.1186/s13619-021-00104-5

Vilka är de största riskerna för Cline Scientific?

– Utan tvekan är den största risken att vi inte får in tillräckligt stort kapital för att driva StemCART till klinisk fas 1. Utvecklingsbolag inom Life Science har nästan alltid en relativt lång resa innan man kan förvänta sig en exit och detta kräver en finansiell uthållighet, både hos bolaget OCH investerare. Det investeringsklimat som varit de senaste ett och ett halvt åren har ändrat spelplanen dramatiskt för mindre R&D bolag vilket gjort det svårare för bolagen att kapitalisera sig och för investerare att våga satsa på ett bolag. Därför har Clines styrelse valt att göra en så kallad lägsta emission. För att skydda dem som vill vara med och ta del av vår resa framåt har vi satt en lägsta gräns och når vi inte den kommer emissionen inte att genomföras och eventuell betald likvid att betalas tillbaka. Det innebär då att någon form av nedstängning bli nödvändig. Det gör vi naturligtvis allt vi kan för att undvika, men allt hänger ändå på riskviljan hos investerare här och nu.

Hur stor är Er adresserbara marknad?

– Att kvantifiera en marknad är alltid svårt, men med tanke på att enbart antalet personer som idag lider av svår artros, genomgår någon form av kirurgiskt ingrepp för detta och kostnaderna för operation samt rehabilitering så kan man lätt konstatera att marknaden är en hög multipel av det man inom läkemedelsvärlden brukar kalla för BlockBuster-nivå. Detta innebär en potentiell produktförsäljning som överskrider en miljard US dollar per år. Med hjälp av en stor aktör som partner, dvs att en global försäljningstäckning blir möjlig, så tror vi att en sådan utveckling för StemCART är fullt möjlig.

Enligt dig, vilka är de främsta skälen till att man skall investera i Cline Scientific?

– Unik teknologi, mycket stor marknadspotential, samt en mycket kapitaleffektiv organisation. Vi har dessutom lyckats bygga ett mycket kunnigt och erfaret team runt StemCART med unik klinisk kompetens.

Avslutningsvis om du blickar framåt 5 år i tiden, hur ser Cline Scientific ut då?

– Förhoppningen och planen är att om 5 år ska vi ha tagit StemCART genom klinisk fas 1 och sålt eller licensierat ut det till en större partner med finansiella muskler att ta projektet hela vägen till marknaden. CellRACE är då även det sålt eller på väg att bli. Minst ett nytt projekt är då igång för en liknande resa, men med betydligt bättre ekonomiska förutsättningar i och med pengar in från försäljning av de projekt vi jobbar med just nu.


Erbjudandet i sammandrag

Teckningstid: 26 juni - 12 juli 2023.

Teckningskurs: 0,24 SEK per aktie.

Emissionsvolym: Ca 9,2 MSEK.

Handelsplats: Nasdaq First North Growth Market 


Dokument och filer

Memorandum

Bolagspresentation

Teckna via Avanza

Teckna via Nordnet

Teckna via BankID

Hemsida

Publicerad 2023-07-04 11:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:42:55