Stockpicker intervjuar Freemelts VD Daniel Gidlund
Freemelt är ett svenskt högteknologiskt företag som specialiserar sig på 3D-skrivare för metalltillverkning.
Freemelts långsiktiga vision är att vara en ledande aktör på marknaden för 3D-printing i metall genom att möjliggöra kostnadseffektiva lösningar för 3D-printing i jämn och hög kvalitet. På så sätt kan 3D-printing bli ett bättre och mer hållbart alternativ till traditionella industriella tillverkningsmetoder.
I denna intervju har vi nöjet att tala med Daniel Gidluind, Freemelts VD, som kommer att ge oss en inblick i företagets resa, deras teknologi och framtida visioner.
Berätta om din bakgrund.
– Jag har en kommersiell bakgrund ifrån IT/Telecom och har framför allt jobbat med affärsutveckling hos telekomoperatörer. Närmast kommer jag ifrån Sandvik, där jag jobbat med eftermarknadsaffären inom gruvaffären, 4 år som ansvarig för region Europa samt ansvarig för att driva den kommersiella transformationen av affären och sedermera globalt kommersiellt ansvarig för eftermarknadsdivisionen innan jag lämnade i oktober 2022.
Ni har en ambition att nå miljardomsättning om 5 år. Det är rejält mycket högre än de ca 20 Mkr ni omsatte under 2024. Vad krävs för att ni skall kunna nå ett så pass högt mål?
– 3D Printing har existerat i mer än 30 år medan den traditionella bearbetande tillverkningsteknologin funnits i tusentals år. 3D Printing har framför allt revolutionerat prototyptillverkning, men tekniken har tyvärr inte varit tillräckligt tillförlitlig och därmed inte tillräckligt effektiv för att konkurrera ut den traditionella teknologin inom serietillverkande applikationer.
Det här har skapat en avvaktande inställning ifrån vissa branscher, förutom ett par, så som medicinteknik, försvar, flygmotorer, rymd. Det innebär att det fortfarande handlar mycket om att utbilda marknaden gällande additiv tillverkning, vilket tar tid.
Freemelts mål på kort sikt är att senast år 2025 erhålla produktionsordrar inom bolagets tre fokusområden (försvar, medicinteknik och energi), samt att etablera fotfäste i viktiga nyckelbranscher och marknader.
Freemelts mål på medellång sikt är att senast år 2027 ha byggt vidare på tidigare produktionsordrar genom att expandera till högvolymsmarknader, inklusive energi och ortopediska implantat, samt att säkerställa återkommande beställningar från aktörer inom försvarsindustrin. Vidare strävar bolaget efter att skala upp produktionskapaciteten genom att introducera en större byggkammare, vilket möjliggör ökad produktivitet och mångfald av applikationer.
Bolagets långsiktiga mål är att nå en miljard SEK i intäkter år 2030, varav 25 procent kommer från återkommande tjänster inom eftermarknad, inklusive support och underhåll. Vidare har bolaget som målsättning att ha sålt över 400 3D-skrivare och ha en marknadsledande ställning för additiv tillverkning av komponenter i volfram och av medicinska implantat.
Vilka skulle du säga är era främsta konkurrenter som ni möter i anbudsförfaranden?
– Freemelt konkurrerar både med aktörer som använder traditionella tillverkningsmetoder (såsom gjutning och smide) och med aktörer som använder additiva tillverkningsmetoder. Bland de additiva tillverkningsmetoderna är L-PBF-tekniken (Laser Powder Bed Fusion) den mest använda varianten. Exempel på konkurrenter som producerar 3D-skrivare med E-PFB-teknologi är Colibrium Additive, Pro Beam, Jeol, Mitsubishi Electric och Sailong Metal. Konkurrenter som producerar 3D-skrivare med L-PBF-teknologi inkluderar bland annat SLM Solutions, EOS och 3D Systems. Sett till antalet installerade 3D-printers är Freemelt den näst största aktören på den globala marknaden av E-PBF lösningar.
De stora fördelarna som Freemelts E-PBF teknologi har: snabbhet (eletronstrålen kan flyttas 4km/sek) samt att Freemelt har en varm process (700–1200 grader C) samt genomförs i vakuum. Detta gör att kunder med krav på höga materialegenskaper/prestanda (så som försvar, energi, halvledare, medicinteknik, flyg, rymd) samt behov av stor volymproduktion, där är Freemelts teknik överlägsen. I jämförelse mot de konkurrerande E-PBF-lösningarna, har Freemelt ett unik modulärt system, tillsammans med aktiv kylning under bygget som reducerar ställtider avsevärt och kunden kan därmed producera många fler delar per år än annars.
Vilka är de främsta riskerna/hoten mot era planer?
– Freemelt är beroende av att e-MELT®-maskinerna, när de levereras och driftsätts, uppvisar god funktionalitet och motsvarar de förväntningar som bolaget självt, bolagets samarbetspartners respektive kunder har på teknologin. För det fall maskinerna inte motsvarar bolagets, samarbetspartners eller kunders förväntningar finns det vidare en risk att bolaget behöver genomföra större investeringar än förväntat kopplat till maskinernas funktionalitet, vilket i sin tur även kan leda till lägre eller försenade försäljningsintäkter.
Bolaget är beroende av att olika tillverkningsbranscher väljer att integrera sådan teknik som Freemelts maskiner bygger på i sina verksamheter. Det finns en risk att branscher som Freemelt bedömer som viktiga för bolaget implementerar additiva tillverkningsmetoder i en långsammare takt än vad bolaget förväntar sig, eller inte alls.
I allt fler industrigrenar talas det om tilltagande kinesisk konkurrens. Har även ni märkt av den?
– Den största delen tills nu gällande tillverkning av metallkomponenter har varit via Laser Powder Bed Fusion teknologi (L-PBF). På grund av ny teknikutveckling, så har det öppnat upp möjligheter för nya spelare att använda gammal teknik och applicera nya innovationer. Detta har resulterat i att nya spelare, framför allt ifrån Kina har etablerats under de senaste åren. De nya kinesiska leverantörerna har påvisat väldigt god prestanda och är ett konkurrenskraftigt alternativ till de etablerade ”väst” leverantörerna.
E-PBF är en mer komplicerad teknik (mer fysik, varm process) samt att det sedan tidigare bara funnits en leverantör (Arcam innan GE förvärvade dem 2016). Därför finns det begränsade alternativ ifrån Kina idag och de alternativ som finns har svårt att etablera sig utanför Kina pga patent i Europa samt Nordamerika. Så i dagsläget finns endast en begränsad kinesisk konkurrens inom E-PBF utanför Kina.
Medicinteknik är den industri som tycks ha kommit längst vad beträffar 3D-printade tillämpningar. Vilka industrier fokuserar ni på?
– Freemelts industriellt anpassade eMELT™-maskiner utformas för att kunna användas inom flera olika affärsvertikaler som inte är relaterade till varandra. Bolaget fokuserar initialt på 3 kundsegment.
- Energi
- Försvar
- Medicinteknik
Så sent som förra veckan presenterade ni en order från United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA), en kund på energiområdet som ni jobbat med sedan 2023. Berätta mer varför just den ordern är viktig trots att värdet är förhållandevis litet (700 000 kr)?
– Freemelts volymaffär är kopplad till serietillverkande applikationer eftersom detta kommer att driva volymförsäljning av maskiner samt skapa en återkommande eftermarknadsaffär.
Freemelt har samarbetat med UKAEA sedan april 2023 och har tidigare genomfört två förstudier där den första fokuserade på att kvalificera volfram som material och den andra på applikationstester. Det nya projektet innebär att Freemelt får förtroendet att genomföra repetitiv prototyptillverkning via vår E-PBF teknologi och visa på skalbarhet i produktionen av volframplattor, vilket är ett avgörande steg för att validera potentialen i framtida serietillverkning. Fusion har en stor potential som energikälla, och de kommande åren kommer de stora testreaktorerna att kräva betydande volymer av avancerade komponenter.
Att vi nu går vidare och får genomföra storskaliga produktionstester av volframplattor är en viktig bekräftelse på att vår E-PBF-teknologi möter de höga krav som ställs inom fusion. Volfram är ett av de mest utmanande materialen att bearbeta, och vår teknologi gör det möjligt att producera komplexa komponenter med hög kvalitet. Vi ser detta som en möjlighet att ytterligare stärka vår position inom energisektorn.
I pressmeddelandet står det att ordern gäller produktionstester. Finns det möjlighet till uppföljningsordrar om dessa faller väl ut?
– Om denna fas faller väl ut, så går vi in i sista fasen av proof-of-concept vilket kan innebära antingen ett utökad projektåtagande alternativ ett inköp av eMELT™ maskin.
Har ni samarbeten med fler kunder på det området?
– Ja vi har ett antal ytterligare samarbeten, antingen direkt eller indirekt via universitetskunder o forskningsinstitut. Ett annat samarbete som vi har kommunicerat är ett avtal med Nuclear AMRC.
Era maskiner kostar idag allt från några miljoner kronor upp till 15 Mkr. Som med alla nya industrier tenderar priserna sjunka allteftersom branschen mognar. Hur stor har prispressen varit de senaste åren och vad kan vi förvänta oss under de kommande åren? Kommer nedgången påverka bruttomarginalen och om så i hur stor omfattning?
E-PBF har en begränsad konkurrens, Colibrium har haft en dominerande position samt att E-PBF tillför nytt värde i form av ökad produktivitet mot L-PBF. Så än så länge har priserna varit stabila.
En viktig del för Freemelt är att få igång industriaffären, eftersom den både förväntas generera volymförsäljning av maskiner samt en tillhörande eftermarknadsaffär som säkerställer en återkommande affär med en hög marginal. Freemelt avser också att införa performance baserade avtal (pay-per-use) när marknaden är mogen, där kunden betalar för överenskomna KPIér, detta knyter upp kunder under en längre period samt genererar återkommande intäkter.
Ni genomför just nu en emission som förväntas inbringa drygt 100 Mkr före emissionskostnader. Förra gången ni tog in pengar var i början på fjolåret. Då var summan något lägre (66 Mkr) innan avgifter. Hur långt räcker pengarna och när kalkylerar ni själva med positivt kassaflöde?
– Den senaste transaktionen var ämnad till att färdigställa den industriella maskinen eEMELT™ och lansera de två första maskinerna till kund.
Vi ger inga prognoser, men Freemelt är nu ett kommersiellt bolag med ett erbjudande till både akademikunder samt industriella kunder, och där den industriella affären skall möjliggöra volymordrar av maskiner samt en tillhörande eftermarknadsaffär.
Det är en mer utmanade situation idag att hitta billigt kapital, varför Freemelt noggrant planerar sin verksamhet samt kostnader i förhållande till den försäljningsutveckling som bolaget har under 2025 o framåt.
Stockpicker har pekat ut Freemelt som en möjlig vinnaraktie i år. Nu får alla chansen att investera i bolaget. Äger Du själv och ledningsgruppen aktier i bolaget?
– Jag har investerat i både aktier samt optioner och flera i ledande positioner har gjort det samma.
DISCLAIMER
Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet. Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.