Stockpicker intervjuar Hans Arwidsson, VD Eurocine Vaccines

Stockpicker intervjuar Hans Arwidsson VD Eurocine Vaccines

Berätta först lite om dig själv och din bakgrund

– Min vagga stod i Småland och jag tror att den småländska mentaliteten, att vara noga med att få betydande värde för utgifterna, det är något jag bär med mig från uppväxten på ett skogsbruk. Intresset för naturvetenskap stimulerades av riktigt bra lärare i gymnasiet och det blev apotekarexamen, doktorsexamen inom farmaceutisk teknologi och senare en MBA på Handelshögskolan. Det gör att båda mina stora passioner – att se bra vetenskaplig forskning bli till bra affärer – får en naturlig plats i min vardag. Under en rolig tid mellan gymnasiet och universitetet gick jag faktiskt flygförarutbildningen i Ljungbyhed och har mer än 200 flygtimmar i Flygvapnet bakom mig.

Min industriella erfarenhet fick jag på Astra och AstraZeneca, där jag arbetade med läkemedelsutveckling och affärsutveckling i olika former under 17 år. Det sista uppdraget där var att säkerställa den globala produktförsörjningen inför lanseringen av Nexium, som sedan blev världens mest sålda läkemedel.

Efter det har jag varit engagerad i ett antal mindre utvecklingsbolag inom Life Science, där Eurocine Vaccines har blivit min favorit.

Kan du uppdatera Stockpickers läsare om var Eurocine Vaccines står idag och vad ni har framför er?

– Att leda ett utvecklingsbolag inom vaccinområdet och arbeta för att förebygga och bota sjukdom genom kroppens eget immunsystem – det är ett privilegium.

Med vår erfarenhet och bakgrund har vi valt att utveckla vacciner från innovation till att vaccinkandidaterna är attraktiva för ett stort marknadsförande vaccinbolag – eller som vi säger: ”bridging the gap between innovation and market”. Vi väljer ut vaccinkandidater utifrån en sammantagen bedömning av medicinskt behov, marknadspotential och teknisk genomförbarhet, förhandlar villkor med innovatörerna, och när ett avtal finns på plats investerar vi målinriktat i projektet för att så snabbt som möjligt, och till rimliga kostnader, bygga upp värdet så att vaccinkandidaten blir attraktiv för de större vaccinbolagen. Vaccinkandidaten mot klamydia är ett mycket bra exempel på hur vi arbetar.

Hur ser er affärsmodell ut?

– Vi fångar upp briljanta idéer till nya vacciner i tidig fas och utvecklar dem till attraktiva produktkandidater som kan licensieras till större vaccinbolag mot upfront-betalning, milestone-betalningar och royalties på försäljningen. Vi håller våra kostnader nere genom att avtala med innovatörerna om delning av framtida intäkter från licensiering. Bra innovationer kan på det viset förädlas i vår verksamhet så att de attraherar större vaccinbolag.

Ni genomför just nu en fullt garanterad företrädesemission som kan tillföra bolaget cirka 7,8 MSEK. Vad ska ni använda emissionslikviden till?

– Vårt längst framskridna projekt är vår vaccinkandidat mot klamydia, där vi planerar att inleda en toxikologisk studie senare i år, som en viktig milstolpe på väg mot den första kliniska studien. Vi kommer parallellt att inleda en preklinisk studie med både protein- och mRNA-baserade vaccinkandidater mot Herpes simplexvirus typ-2 (HSV-2), vårt senaste mycket intressanta projekt. Likviden från emissionen kommer att finansiera dessa aktiviteter, men också att identifiera och utvärdera nya vaccinkandidater som kan passa att lägga till i vår portfölj.

Kan du kort beskriva er portföljstrategi?

– Vi fortsätter arbetet med målsättningen att bygga upp en portfölj av vaccinkandidater i olika utvecklingsfaser, där jag ser framför mig en portfölj med tre eller fler vaccinprojekt i olika faser om några år. Det är ett sätt att ta vara på synergier i vår organisation, i vårt nätverk av utvecklare och i vår marknadsföring – och därmed öka potentialen i vår verksamhet, samtidigt som vi sprider riskerna över flera projekt.

Ni har nyligen utökat er vaccinportfölj. Kan du berätta mera?

– Främst i vaccinportföljen ligger vår förebyggande vaccinkandidat mot klamydia som vi har arbetat med målinriktat sedan vi skrev avtalet i augusti 2020.

Men det senaste tillskottet är en terapeutisk vaccinkandidat mot HSV-2 – en av de allra vanligaste sexuellt överförda sjukdomarna och som orsakar svåra komplikationer för de som smittats. Här talar vi alltså om ett behandlande vaccin, det vill säga ett vaccin som avser att bota den som redan är smittad genom att trigga en effektiv immunrespons.

Jag har aldrig varit med om ett så starkt stöd från patienter tidigare – det kommer mail varje vecka från patienter som inget hellre vill än att se en bättre behandling än de antivirala medel som hittills är standardbehandling mot HSV-2-infektion. De lindrar infektionen men botar den inte.

Avtalet om HSV-2 tecknade vi i juni i år och det omfattar HSV-kandidater som baseras både på proteiner och mRNA. Det omfattar både terapeutiska vacciner och förebyggande. De prekliniska data som vi fann särskilt attraktiva är genererade med terapeutisk proteinbaserad vaccinkandidat. Men som de senaste åren har visat, kan mRNA-baserat vaccin vara en både snabbare och attraktivare väg att gå. Det kommer vi att utvärdera i kommande djurstudier som startar inom kort. Jag är mycket glad och stolt över att vi har den här kombinationen av två lovande vaccinkandidater i portföljen.

Enligt dig, vilka är de främsta skälen till att man skall investera i Eurocine?

– Vi bygger upp en portfölj av väl utvalda vaccinkandidater som har visat lovande initiala resultat.

En stor del av investeringen med att utveckla processen för det aktiva proteinet i klamydiavaccinet ligger bakom oss och vi fortsätter att ta viktiga steg mot den första kliniska studien.

HSV-2-kandidaten är ett mycket intressant tillskott till portföljen – nu har vi en förebyggande vaccinkandidat mot klamydia och en terapeutisk kandidat mot HSV-2. Det skapar möjligheter genom att gå mot två olika sjukdomar med stora behov, men det ger också synergier i marknadsföringen genom att båda riktar sig mot sexuellt överförda sjukdomar. Vår grundtanke bakom vaccinportföljen, där vi ”överbryggar glappet mellan innovation och marknad” genom att förädla vaccininnovationer, är att generera precis de vaccinkandidater med proof-of-concept i människa, som vaccinbolagen efterfrågar.

Avslutningsvis om du blickar fem år framåt i tiden, hur ser Eurocine Vaccines ut då?

– Om fem år skulle jag gärna se att Eurocine Vaccines har en projektportfölj som innehåller mellan tre och fem vaccinkandidater i olika faser. För en eller två av dem ser jag framför mig att vi också har ingått licensavtal med större aktörer inom vaccinindustrin. Organisationen har växt för att kunna leda en sådan vaccinportfölj och omfattar kanske fler medarbetare, mot idag fyra. En större vaccinportfölj innebär, som jag ser det, stora möjligheter till synergier – det är ett av de viktigaste skälen att expandera utvecklingsportföljen.

En annan möjlighet kan vara att Eurocine Vaccines har skapat en så stor attraktionskraft hos något större vaccinbolag, att ett förvärv har genomförts.


Teckna via Avanza

Teckna via Nordnet


Erbjudandet i sammandrag

Teckningsperiod: 4 – 18 oktober 2022.

Handel med teckningsrätter: 4 – 13 oktober 2022.

Teckningskurs: 0,75 SEK per aktie.

Företrädesrätt till teckning: Den som på avstämningsdagen den 29 september 2022 var aktieägare i Bolaget äger företrädesrätt att teckna aktier i företrädesemissionen i relation till tidigare innehav varvid en (1) befintlig aktie ger en (1) teckningsrätt. Fem (5) teckningsrätter ger rätten att teckna tre (3) aktier.

Sista dag för handel med BTA: Omkring den 15 november 2022.

Antal aktier innan företrädesemissionen: 17 369 905 aktier.

Bolagsvärde före emissionen vid den fastställda emissionskursen: Cirka 13 MSEK.

Emissionsvolym: Företrädesemission kan tillföra Bolaget högst cirka 7,8 MSEK, före emissionskostnader.

Garanti- och teckningsåtganden: Bolaget har erhållit garanti- och teckningsåtaganden upp till 100 procent av företrädesemissionen, motsvarande cirka 7,8 MSEK. Bolagets huvudägare Flerie Invest AB, VD och styrelse i Eurocine Vaccines har lämnat teckningsåtaganden om sina respektive pro rata andelar av företrädesemissionen vilket totalt uppgår till cirka 1,4 MSEK, motsvarande cirka 17,7 procent av företrädesemissionen. Utöver teckningsåtagande ingår Flerie Invest AB garantiåtagande i en så kallad toppgaranti om totalt cirka 33,6 procent, motsvarande cirka 2,6 MSEK av emissionsvolymen. Formue Nord Markedsneutral A/S ingår garantiåtagande i en så kallad bottengaranti om totalt cirka 48,7 procent, motsvarande cirka 3,8 MSEK av emissionsvolymen. För de ingångna garantiåtagandena utgår kontant ersättning om 11 procent av garanterat belopp, alternativt ersättning i form av nyemitterade aktier till teckningskursen i företrädesemissionen i enlighet med garantiavtalen.

Lock-up: VD och styrelse samt Bolagets huvudägare Flerie Invest AB har ingått lock-up om 100 procent av aktieinnehavet innan emissionen, samt tecknat innehav i nu förestående Företrädesemission, under en period om sex månader från offentliggörandet av företrädesemissionen. Undantag från lock-up gäller de aktier som Flerie Invest AB kan komma att teckna via toppgarantin. Befintligt aktieinnehav under lock-up motsvarar cirka 17,7 procent av det totala antalet aktier innan företrädesemissionen.


Länkar och dokument

Memorandum

Teaser

Bolagets hemsida

Sedermeras landningssida

Anmälningssedel med stöd av teckningsrätter

Anmälningssedel utan stöd av teckningsrätter

Publicerad 2022-10-11 09:59:00
Ändrad 2024-11-13 09:50:29