AI-skalv på övre däck
Puh, vilken vecka! Rapporter i massor, centralbanksbesked och AI-frossa. Händelserikt värre för då har jag inte ens nämnt Donald Trumps tullutspel med mera.
Veckans främsta ”snackis” var naturligtvis kinesiska DeepSeeks publicering av firmans banbrytande modeller som inte bara slog amerikanska jämförelser på fingrarna utan uppges till och med ha tagits fram till betydligt lägre kostnad (och med hjälp av sämre chip) i anspråk. Som om inte det var nog har den lanserats som öppen källkod och erbjuds därtill till en bråkdel av priset som bolag som exempelvis OpenAI tar för sina tjänster. Hastigt och mindre lustigt (för en del amerikanska hightechbolag i alla fall) blev appen den överlägset mest nedladdade globalt.
Ovanstående sände förstås svallvågor på den amerikanska techmarknaden varvid flera högt värderade AI-jättars aktier föll brant. De senaste årens okrönta kung, Nvidia, tappade närmare 20% under måndagen vilket i sig visar på vikten av marknadspsykologi där rädslan byggs upp under helger då marknaden är stängd. Nyheten om DeepSeek spreds nämligen brett just då trots att de första rapporterna om de kinesiska modellerna dök upp redan veckan innan. De lanserades nämligen samma dag som Donald Trump åter installerade sig i Vita Huset. Tala om märkligt sammanträffande!
Om nu DeepSeeks modeller verkligen är banbrytande eller ej lär sannolikt framtiden få utvisa. Själv är jag inte kapabel att bedöma ”dess storhet”. Vad jag däremot kan konstatera är att väldigt mycket kring framtagningen av dem är höljt i dunkel. Att man i Kina likt i USA (och hela övriga världen) jobbar med AI-relaterad forskning och utveckling är knappast en nyhet i sig. Att man där inte skulle ha tillgång till den allra senaste teknologin eftersom USA begränsar vad som får säljas till landet, är förstås en naiv tanke på samma sätt som att Ryssland inte skulle ha tillgång till västerländsk teknologi eller västvärlden till ryska råvaror. Marknaden hittar alltid sätt att kringgå sanktioner och hinder. Bygger någon en 10 meter hög mur, uppfinner någon annan en 11 meter hög stege för att citera makroekonomen Louis Vincent Gave.
Jag har under hösten skrivit en del krönikor som berörde både tillväxtmarknader och Kina. Veckans nyheter förstärker min syn att tider då man i Kina låg ett par steg efter väst och sysslade främst med att skaffa och kopiera västerländsk teknologi, hör nog historien till. Med rekordhöga handelsöverskott år efter år får statsapparaten enorma mängder kapital som de kan plöja där de finner det mest lämpligt. Som en konsekvens av det tar man stora kliv på område efter område för att inom en rad sektorer redan iklä sig ledartröjan. Låt vara att det beror på att statliga subventioner snedvrider konkurrensen men faktum kvarstår. Jag har därför svårt att se varför det skulle bli annorlunda med AI än vad som var fallet med solpaneler, batterier, snabbtåg och nu senast även drönare eller elfordon.
Om Kina redan är ikapp USA på AI-fronten eller ej återstår förstås att se. Bara det faktum när DeepSeeks modeller såg dagens ljus antyder att lanseringen var noga förberedd av den kinesiska regimen (jag tror nämligen inte på märkliga sammanträffanden). Med det som utgångspunkt kan man sannolikt även ifrågasätta en hel del av uppgifterna gällande såväl tiden det tog att ta fram modellerna som kostnaden för dem. Icke desto mindre var det sannolikt enbart en fråga innan Kina blev framstående även inom det här området som ju hela världen fokuserat enormt i snart två år. Vi skall inte glömma bort att varje år tar fler kinesiska studenter examen inom forskar-, teknologi-, matematik-, och ingenjörsyrken än vad som är fallet i hela övriga världen.
Det är lätt hänt att mina tidigare krönikor om tillväxtmarknader och Kina gör att jag uppfattas som en diktaturvurmare något jag definitivt inte är. Med det sagt tycker jag att ”vi i väst” gör oss ofta björntjänst genom att rata allt som har med Kina att göra. I synnerhet vad gäller investeringar. Veckans händelser, oavsett vad som i slutändan är sant eller ej, är ännu en påminnelse att innovationstakten i Kina är långt mycket högre än vad som är fallet i flertalet (om inte alla!) europeiska länder. Det är nog ingen slump att DeepSeek härstammar från just Kina och inte något EU-land.
Alldeles oavsett varifrån AI-uppstickaren kommer är det en nyttig påminnelse för marknaden att vi trots allt befinner oss på ett relativt tidigt stadium vad AI-utvecklingen beträffar. Vilka som blir de stora vinnarna på längre sikt är alltjämt ganska svårt att förutspå (jämför gärna med 1999-2000 då Internet var som hetast) varför man kanske inte skall fortsätta trissa upp förväntningar på nuvarande magnifika stjärngäng och i alla fall inte placera alla ägg i den korgen.
Vill man se glaset som halvfullt är uppståndelsen kring DeepSeek i grunden positivt för marknaden i stort. Dels visar det att de amerikanska jättarna - dit mycket av kapitalet har lockats - långt ifrån är ensamma på banan vilket kan öka intresset för andra aktörer. Dels kan nedgången likt den vi sett i chiptillverkaren Nvidias aktie, väcka intresse för diversifiering från högt värderade jättar vars fortsatta framgångar kräver nästintill linjärt positiv försäljningsutveckling i flertalet år. Skall jag gissa var nämligen veckans AI-skalv inte den sista vi får uppleva. Någon ”bubbla” är AI sannolikt inte. Värderingar på en rad bolag som ridit på AI-vågen är sannolikt ohållbara i längden och kommer att korrigeras med tiden.
DISCLAIMER
Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet. Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.