Fasten your seatbelts and enjoy the ride!
Efter en månad med ny(gammal) president i USA har vi börjat vänja oss vid förhöjd volatilitet i spåren av diverse utspel från honom samt hans allierade ”oligark” (Elon Musk).
Men inget annat var heller att vänta och är det någon gång som en ny administration skall försöka sätta prägel på ekonomin så är det väl precis i inledningen av sin mandatperiod (man talar ofta om de 100 första dagarna). Det är med andra ord bara att spänna fast säkerhetsbältena och försöka hänga med. Aldrig tidigare har väl uttrycket ”har man gett sig in i leken, får man leken tåla” varit mer träffsäkert vad börsplaceringar beträffar.
Donald Trumps stora utspel förra helgen rörde tullar mot Mexiko och Kanada som dock snabbt visade sig ha varit en ”kinapuff”. Det räckte för de berörda länderna att utlova 10 000 extra väktare vid gränsen med USA för att hotet skulle skjutas fram med en månad. Icke desto mindre har den amerikanska presidenten visat att han kan tvinga fram åtgärder med ”sin förhandlingsmetodik” (samma sak gick ju även med Colombia tidigare). Ändamålet helgar medlen som man säger även om det är något udda utifrån traditionellt, västerländskt sätt att se på diplomati.
Fullt lika enkelt lär det inte gå med Kina som redan nu har visat att man är redo att bjuda upp till dans om Donald Trump verkligen vill. Flera utredningar har dragits igång gentemot amerikanska bolag som Apple, Google och Nvidia (dock ej Musks Tesla än) där även andra motåtgärder planeras (begränsad export av sällsynta metaller?). Den här dispyten lär av allt att döma bli allt annat än ”a walk in the park” för Trump. Och tittar man på förra gången som han satt i Vita Huset tycks överenskommelsen då (som i vanlig ordning beskrevs som fantastisk) inte utmynnat i särskilt mycket konkret. Köp av jordbruksprodukter som bl.a. Kina förband sig till blev aldrig riktigt av och inte heller så mycket annat som delgavs officiellt (huruvida man uppfyllde villkoren i det som avtalades bakom kulisserna är svårare att bedöma).
Sett mot bakgrund av ovanstående är det sannolikt inte särskilt djärv gissning att Europa kan stå näst på tur för den nya administrationens krav på omvärlden. Givet hur splittrade de europeiska politikerna redan är i andra frågor är det lätt att bli oroad. Höjda tullar kan mycket väl polarisera EU ännu mer då europeiska länders handel med USA skiljer sig markant vilket per definition innebär att en del av dem skulle drabbas klart hårdare än andra.
Det Europa kan lova i en eventuell förhandling är förstås mer köp av försvarsmateriell och energi (gas/olja) viket ju ändå är något som vår kontinent behöver och USA har gott om. Att underminera europeiska bönder genom köp av jordbruksprodukter kommer sannolikt inte på fråga och inte heller lär det bli aktuellt att ge efter för mer bisarra önskemål som att ge bort Grönland eller liknande.
Enligt den svenska f d EU-kommissionären Cecilia Malmström har man inom EU i mer än ett halvår nu förberett sig för kommande förhandlingar med USA om nu Trump skulle lyckas vinna valet. Att det finns någon slags plan får väl ses som lugnande besked. Hur det sedan blir när den möter den Trumpska verklighet blir naturligtvis en helt annan fråga. Som med väldigt mycket annat just nu får vi sannolikt vänta och se.
Att gå händelserna i förväg är stört omöjligt då såväl kraven som hela den geopolitiska spelplanen just nu är oerhört dynamisk. Amerikanskt intresse för Panamakanalen, Kanada, Grönland eller Gaza-remsan (!) är ju helt nya utspel som åtminstone tidigare inte funnits med i diskussionerna. Vem vet vad som kan komma ut härnäst. Vän av ordning ställer sig förstås frågan hur allt detta rimmar med fördömanden av Kinas anspråk för Taiwan eller Rysslands vilja att annektera Ukraina.
Att försöka navigera i dagens turbulenta marknad är onekligen svårt, inte tu tal om det. När rapporterna dessutom väller in som under den gångna veckan blir det förstås inte så mycket enklare. I synnerhet som också reaktionerna stundtals framstår som rejält överdrivna. Att kurserna ställs upp/ned med 10-15% på smärre avvikelser är numera snarare regel än undantag. Som aktieägare får man försöka hålla huvudet kallt. Allt som oftast är den här typen av rörelser ej motiverade utan drivs av flöden som inte alltid styrs av mänsklig hand. Är det någonstans som robotarna tycks ha tagit över är det onekligen på finansmarknaderna. Med eller utan AI.
För att avsluta i mindre grinig ton kan jag åtminstone konstatera att den underliggande börstrenden ser ut att vara positiv. Merparten av rapporterna har därtill belönats med positiv börsreaktion vilket är ett gott tecken allt annat lika. Nu är det inte särskilt långt kvar till att också Stockholmsbörsen (syftar här på breda OMXSPI-index) kan stoltsera med ett nytt All Time High och i det läget kan väl inte ens vi boomers (jag?) säga att ”allting var bättre förr”. Nya kursrekord bekräftar riktningen och tenderar att fortplanta sig in i framtiden. Att allt fler bolagsrapporter dessutom visar att läget i Sverige sakta men säkert börjar ljusna (och här syftar jag förstås inte på det faktum att dagarna numera blir allt längre) stödjer min syn på att vi borde kunna gå mot nya höjder under våren (april/maj).
Givet att inte geopolitiken stökar till det allt för mycket (Sverige är ju trots allt ett exportberoende land och därmed beroende av normalt fungerande handel länderna emellan) torde 2025 definitivt ha förutsättningar för att bli revanschens år efter den utdragna lågkonjunkturen. Kanske är det också därför som den svenska kronan äntligen har börjar stärkas mot en rad valutor (utom dollarn som ju sedan länge tycks vara utom tävlan). Låt oss hoppas.
DISCLAIMER
Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet. Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.