Grus i det gyllene maskineriet?

De flesta som har läst mina krönikor genom åren (nåja, åtminstone sedan pandemin bröt) har säkerligen märkt att jag från tid till annan har vurmat lite extra för guldet som investering.

Grus i det gyllene maskineriet High Quality

Sett med facit i hand har det inte varit helt fel. Tittar vi på kursutvecklingen sedan pandemin har priset nära på dubblats fram till nu vilket motsvarar en genomsnittlig tillväxttakt på 10-15% per år (2020-2024). Givetvis har inte utvecklingen varit så pass jämn utan mer slagig då guldet enbart under de senaste 12 månaderna har ökat med drygt 40% och ytterligare 10% bara sedan senaste årsskifte. Exceptionell utveckling får man lov att säga då det visar sig vara klart bättre än vad exempelvis Stockholmsbörsen presterat. Gentemot Bitcoin ligger dock ädelmetallen i lä.

Den starka (närmast paraboliska) utvecklingen har förstås dragit till sig intresse från placerargrupper som normalt sett inte söker sig till den typen av investeringar. Det tillsammans med en rad andra faktorer gör att även en ”gold bug” (en person som tror på guld som investering) som undertecknad medger att allt fler tecken i skyn tyder på att guldet börjar närma sig en åtminstone kortsiktig eller medellångsiktig topp. Om inte annat så har jag hittat fem tänkvärda aspekter som stöder den teorin.

Den första är det redan ovan omnämnda stegrade intresset för guldet bland allmänheten och media. Trots att exempelvis priset på kaffe är av större vikt för de allra flesta av oss (och där priset har skenat ca 200% sedan oktober) skrivs det betydligt mer om guldet och dess prisutveckling. I januari kunde vi läsa exempelvis om rekordstort intresse för fysiskt guld bland privatpersoner (retail) och den här gången inte bara på tillväxtmarknader som Kina och Indien utan även västerländska sådana som USA. Sedan en tid kan man exempelvis köpa en guldtacka på Walmart (detaljhandelskedja). Lite udda men kan förstås gå i samklang med den nya administrationens olika tullutspel.

Den andra faktorn är inflationen. Guldet ses förvisso ofta som ett slags inflationsskydd men är det främst över tid och inte nödvändigtvis när kampen mot inflationen pågår. Under 2022 då flertalet centralbanker snabbt såg till att höja räntor i spåren av stegrad inflation, presterade guldet svagt. Anledningen här är förstås att stigande räntor gör guldet mindre attraktivt eftersom det inte avkastar något. Det senaste årets uppgång kan nog ses i ljuset av detta. Räntorna har då sänkts samtidigt som inflationen har fortsatt vara förhöjd. En närmast perfekt miljö för guldet inte minst nu då inflationstrenden åter tycks börja peka upp (medan räntorna förväntas ligga still) vilket både onsdagens amerikanska KPI siffran men även den svenska tidigare var två tydliga exempel på.

En tredje aspekt som kan påverka guldpriset är Department of Government Efficiency eller DOGE där Elon Musk tycks ha fått som uppgift att se över och minska statens skenande utgifter. Huruvida han lyckas eller ej är ännu skrivet i stjärnorna men skulle USA:s finanser förbättras markant bör även oron för dem minska och därmed även marknadens intresse för guld. De kraftigt stigande underskotten i allt fler länder men i synnerhet USA, bör nämligen ha varit en av drivkrafterna bakom stigande guldpris. Om inte annat så var det en av anledningarna till att jag började lovorda guld som investering för ett antal år sedan.  

En fjärde faktor att ta med i beräkningen är potentiell fredsuppgörelse i Ukraina som det nu börjar ryktas om. Med eldupphör i Mellanöstern och fred i Ukraina torde den geopolitiska risken/oron som ju ofta driver guldpriset uppåt, minska avsevärt. Vi är förstås inte där än men hoppet växer.

Sist men inte minst har vi läget på tillväxtmarknader och då kanske framför allt Indien och Kina. Till skillnad från västvärlden tycks medelklassen där betrakta guld som ett slags proxy för rikedom. Ju större medelklass desto större efterfrågan på guld vilket har blivit extra märkbart i Kina där både fastighet- och aktiemarknad har kraschat och därmed lämnat guldet ensamt på banan. Här kan möjligtvis kryptovalutorna ses som ytterligare alternativ men där är nog inträdesbarriären högre gissar jag.

Man brukar ofta beskriva Indien som ett Kina för något/några decennier sedan och kanske stämmer det till viss del. Om inte annat var kineserna definitivt steget före att upptäcka aktiemarknaden. Nu har även indierna blivit ”börstokiga”.  Tittar vi på den indiska börsen har den haft en stadigt stigande tendens de senaste åren även om den backat med drygt 10% från toppen som träffades i oktober ifjol. Rekylen kan nog ses som en naturlig reaktion på överhettningen som följde ett allt större inhemskt intresse i spåren av den tydligt stigande trenden.

Kinabörsen däremot har varit svag länge i spåren av den utdragna covidperioden. Det är egentligen först ifjol som den började visa livstecken. Detta som en konsekvens av rejäla stimulanspaket där många riktar sig just mot börsen i syfte att få liv i den. Eftersom makthavarna i Kina har en historik att lyckas med det som de företar sig har sentimentet sakta men säkert börjat förbättras. AI-nyheten om Deepseek har höjt temperaturen på den kinesiska börsen ytterligare. Och ju större intresse för börsen desto lägre kan det bli för guldet som investering.

Om ovanstående fem faktorer lägger krokben för den gyllene eran vet jag förstås inte. Att sia om framtiden är svårt då det så gott som dagligen inträffar saker som potentiellt kan förändra ens verklighetsuppfattning. Magkänslan (den riktiga, inte den som insynspersonerna tenderar att ha) säger dock åtminstone att det inte är nu när nya ATH-noteringar slås dagligen som man skall söka guldexponering utan snarare tvärtom, minska den. Men som med så mycket annat, den som lever får se.

 


DISCLAIMER
Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet. Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2025-02-17 09:00:00
Ändrad 2025-02-18 12:53:09